Nico & Siem en de Tanzaniaanse koeien en de Waterkrachtcentrale Wiebe en Bonnie

De titel vermoedt een mooi verhaal en dat is het ook!
De school heeft met de uitbreiding van Ndege # 882 (vogel) en Fuso # 039 (merk en/of aanduiding voor een mooie auto) in de vorm van twee prachtige drachtige koeien, nu een flinke veestapel van maar liefst 9 dieren! Dat is inclusief het stierkalf van vorig jaar juni Laurian en de kalfjes Lauriana en Pronier van dit jaar.
Wij zijn heel erg blij met de donatie van Nico en Siem de Haan van die twee nieuwe koeien! Met de belofte aan Nico die hier 2 weken is geweest heel goed voor de koeien te zorgen, en de belofte beide koeien om te dopen tot Gerie (de mooie bruine met de zwarte kop) en Ank (de mooie grijze), hier het hele mooie verhaal en hoe de Waterkrachtcentrale Wiebe/ Bonnie het verhaal nog mooier heeft gemaakt.
Voor de komst van de 2 nieuwe bewoners heeft de Nederlandse groep voor een koeienstal facelift gezorgd. Er is hard gewerkt aan het veranderen van het dak, het weghalen van de golfplaten die als ramen dienden. Het dak is als het ware geknikt om te voorkomen dat het bij harde wind de lucht in vliegt en een koeienstal moet ademen aldus onze boeren in het gezelschap en dus zijn de golfplaten vervangen door kippengaas in een mooi houten raamwerk. Het voorste gedeelte in de stal is opgesplitst in nog eens 2 onderkomens voor onze nieuwe bewoners en er is een voerbak gemaakt en ook de andere voerbakken ontkwamen niet aan het facelift team Bouke Rianne Tanja Romano en natuurlijk Nico en Wiebe. Genoemd groepje is al bekend van de bouw van het kippenhok voor het inmiddels nieuwbakken bruidspaar Paul en Grace, waarvoor in een volgend bericht uitgebreid aandacht.
Wiebe en Bonnie zijn vervolgens de stille kracht achter het water op de school compound. Niet alleen is er nu water in de koeienstal maar ook elders op het terrein zodat de koeien dag en nacht kunnen drinken. Dank gaat naar het waterkracht team want na die paar watertappunten op het terrein hebben we er nu veel meer en dan ook op logische plekken! Een keuken zonder water is hier niet gek maar eigenlijk wel onhandig en dus heeft Mama Cecilia onze kookster een rondedansje gemaakt na het plaatsten van een watertap IN de Keuken! Dat scheelt heel veel gesjouw voor haar met die enorme pannen en hadden we het mis of zagen we ook de koeien datzelfde rondedansje maken? In iedere stal staat nu een doorgezaagde ton die aangesloten is op de waterlijn en afsluitbaar en te openen is met tussengezette kranen. De melkproductie gaat hiermee omhoog en wij denken dat met al deze verbeteringen onze koeien in het Afrika paradijs leven! En ook Massy onze gardener is gelukkig met zijn watertappunt voor de tuin en drippingsystem. We gaan verder nadenken over andere manieren van water maken want het is natuurlijk eeuwig zonde dat we drinkwater voor alles gebruiken. Waterputten slaan, misschien een borehole en ook wachten we het bodemonderzoek van Wiebe af zodat we nog beter in kunnen spelen op wat te verbouwen en hoe op een natuurlijke manier aan bestrijding van ziekte en ongedierte te kunnen doen.
Terug naar die koeien want die moeten natuurlijk ergens gehaald worden. Dat hebben Nico en Bert samen gedaan. Met de auto achter de koeienvrachtwagen aan om op anderhalf uur rijden op de farm van Sirili Mushi (waar ook onze andere koeien vandaan komen), de koeien zelf uit te zoeken. Dat ‘zelf uitzoeken’ is een beetje mogen kiezen uit wat voorgesteld wordt. De Tanzanianen hebben daarmee niet gerekend op een Nederlandse professional in het gezelschap en dus werd ter plekke een beetje afgeweken van het Tanzaniaanse aanbod/ model. En er is veel verbazing over hoe groot de tegenstelling is in het hebben van koeien/grote koeienfarm (500 koeien) in vergelijking met Nederland. Weinig voorzieningen en daarmee zorg voor de veestapel maar ook de manier van omgaan met de koeien wekt onverholen irritatie. Het schoppen en slaan om de koeien voort te drijven bijvoorbeeld. Dieren worden in Afrika vooral gezien als ‘gebruiksvoorwerp’. Ze leveren iets en of dat nu melk of iets anders is, er wordt niet echt stil gestaan bij goede zorg en al helemaal niet bij het idee dat dat en liefde voor het dier ook een betere productie genereert. Er valt nog een wereld te winnen of zoals op de terugweg met de koeien in de truck gekscherend wordt geconstateerd “De Partij voor de Dieren gaat hier niet blij van worden!”.  Evengoed kun je in Afrika niet uitleggen dat er in Nederland zoiets bestaat als een politieke partij die opkomt voor de rechten van dieren. Dat uitleggen is knettergek of op z’n minst heel raar gevonden worden.
Hoe dan ook, het was een heel avontuur en iedereen is ervaringen en verhalen rijker. De prachtige koeien arriveerden tegen schemering en stonden een half uur later op stal met de andere 7 alsof ze hier al jaren wonen. Ook de volgende dag hebben Gerie en Ank zich gevoegd naar de groep en lopen ze nu gemoedelijk met z’n allen te grazen op KVTC compound. Het is een prachtig gezicht en Emanuel onze cow boy kan niet gelukkiger zijn met de mooie koeienstal en die prachtige kudde waar hij 7 dagen per week op past. Hij lacht van oor tot oor en wij ook. Dankjewel Nico en Siem! En Wiebe en Bonnie en alle anderen!
Veel groeten uit een mooi opgefrist Umbwe na een verse klaterende onweersbui gisteren die ons verlost heeft van een klein beetje van de enorme hoeveelheid poederstof neergedaald op Umbwe en omgeving.
Ps op de Delivery Note voor de koeien staat onderaan ‘Non – Returnable’, gaan we ook niet doen!
2016-10-27-15-15-34 2016-10-27-15-21-13 2016-10-27-15-28-56 2016-10-27-15-31-16 2016-10-27-17-06-19 img_2263 img_2268 img_2272 img-20161028-wa0000 img_2618 img_2625 img_2624 img_2634 img_2631 img_2621

3 reacties

  1. Het wordt al een aardig gemengd bedrijfje daar in Umbwe. Kunnen we haast spreken van een ‘groene school’? 🙂
    Inventief stelletje zijn jullie daar samen; prima werk. Nog fijne dagen.
    Groet, Piet en Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email