regen

Nieuwsbrief feb. maart 2021

UITDAGINGEN

Klik HIER voor de Engelse versie.

Umbwe 2 april 2021

Het gaat goed op school, laten we daar eens mee beginnen. Het studentenaantal loopt nog steeds door, we zitten nu op 93 studenten en dat is goed nieuws. Dat aantal past ook prima bij wat we goed kunnen behapstukken met het team en de andere activiteiten op school. De dagelijkse routine loopt goed en we zien en merken dat de sfeer onder de studenten en het personeel goed is. Dat is vooral fijn als je bedenkt dat er wel wat ‘uitdagingen’ zijn geweest in de afgelopen periode. Zoals de stroomstoringen. Het overlijden van de Tanzaniaanse President heeft iedereen bezig gehouden en men is ook opgetogen over de nieuwe vrouwelijke President.

Een andere uitdaging is geweest dat we voor onze hydroponic fodder productie geen barley seeds (gerst zaden) konden krijgen. In het hele land gaat alle gerst zaad naar brouwerijen en het was alleen mogelijk om in hele grote hoeveelheden te beginnen met een ton, af te nemen. Daniel heeft het uiteindelijk toch voor elkaar gekregen dat we bij onze vorige leverancier Simba Farm 35 zakken konden kopen maar dan moesten we wel dezelfde dag nog komen. En dus dan 2 uur met de Silver King heen en terug. Zoals jullie hebben kunnen lezen op de website onder projecten maakt de hydroponic productie een belangrijk onderdeel uit van andere projecten en in het onderwijs. Ook de netten van de unit moesten dringend vervangen worden. Wij hebben wederom een beroep kunnen doen op onze vrienden van Step One die het mogelijk hebben gemaakt dat we tot onmiddellijke aanschaf van netten en zaden over konden gaan. Hartelijk dank https://step-one.nu/ ! De hydroponic unit ziet er weer tip top uit. Studenten Oberline en Onesmo beiden landbouw- en veeteelt studenten zijn olv de Principal verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de unit en de productie van hydroponic fodder. (zie foto’s bij project Hydroponics).

Onze metselaarstudenten zijn begonnen aan de constructie van een verbrandingsoven vlakbij het meisjes huis. De oven is in eerste instantie bedoeld om op een hygiensche manier maandverband en tampons te verbranden. We hebben het afgekeken van een van onze buurscholen en dus zijn de studenten met de leraar daar eerst gaan kijken. Een uitstekende praktijk oefening natuurlijk. De oven is nu bijna af en het ziet er mooi uit.

De andere grote activiteit in de afgelopen 2 maanden naast het lesprogramma is natuurlijk het werk op het land. Er is heel wat afgeschoffeld, er zijn heel veel zaden opgekweekt en er is al veel geplant. De buurtractor is ook weer langs geweest om een wat groter stuk om te ploegen. We eten van het land op dit moment chinese (soort andijvie), aubergine, spinazie, tomaten en bananen. Verder planten we erwten, uien, wortelen, aardappelen, de gewone en zoete, cassava, rode biet, pompoen en nog wat afrikaanse onvertaalbare groenten. Het regenseizoen komt laat op gang, afgelopen week pas de eerste grote plensbui, het was hard nodig want het was kurkdroog. Het is ook heerlijk dat daarmee het alom aanwezige poederstof ofwel vumbi zoals wij het hier noemen, is verdwenen.

Afgelopen woensdag en donderdag hebben we het eerste semester afgesloten met een team vergadering, studenten vergadering en evaluaties van de leraren. Vrijdagmorgen zijn de meeste studenten en leraren vertrokken voor de Paasvakantie t/m 11 april. Een groep van 8 studenten blijft op school omdat ze niet naar huis kunnen of willen. We zijn overeengekomen dat ze in ruil voor het hier eten en verblijven op het land werken We zijn er blij mee.

Als afsluiting van deze nieuwsbrief willen we met trots onze eerste echte school kalender presenteren! En daarbij ook vertellen dat we drie nieuwe leraren hebben aangetrokken ter vervanging van de 3 die elders zijn gaan werken. We hebben zodoende een goed functionerend team op kunnen bouwen. Op de foto’s (zie ‘De School’) zie je het lerarenteam, het productie team en onze studenten. Op dat moment nog geen 93 maar nu wel!

Deze week verschijnen er nog meer foto´s op de site.

Voor iedereen; fijne Paasdagen hopelijk in een lentezonnetje in Nederland.

Veel groeten van ons allemaal uit een opgefrist en nog warm Umbwe.

Anne & Daniel

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht