Nieuwsbrief juli/augustus 2015

START 2E SEMESTER

De nieuwsbrief van juli/augustus zowel in Tanzania als in Nederland een vakantieperiode. Voor de school is het luieren op 19 juli opgehouden. Maandag 20 juli zijn we weer begonnen. De 2 maanden in vogelvlucht. Veel werk aan de tuin en op het land. We hebben er een KVTC member bij, namelijk het stierkalfje Laurian. Alle studenten verblijven nu op de KVTC compound. We hebben nieuwe leerlingen en nieuwe kippen. De jaarlijkse Tanzaniaanse Boardmeeting heeft plaatsgevonden op school. En ook deze 2 maanden was het bibberen tot aan half augustus nog dikke mist en regelmatig dagen regen.

Het tweede semester is gestart op 20 juli. Een belangrijk half jaar voor de studenten want veel studenten gaan in het komende half jaar examens onder VETA doen. Onze interne examens leveren scores op en die moeten aan een bepaald gemiddelde voldoen om voor het examen te mogen komen. Ook hier gaat dat officieel met registratieformulieren en aantoonbare gemiddelde scores. De papierwinkel dat wil zeggen de studentfiles moeten in orde zijn. Deze examens zijn pas in november maar nu al moeten de betalingen en de registraties gedaan worden. Zoals eerder verteld gaan niet alle studenten op voor de VETA examens. Zij moeten nog harder studeren en maken volgend jaar een kans. In totaal zijn nu 17 studenten aangemeld voor VETA examens in Life Skills en Level III examens.

Met de start op 20 juli zijn er nieuwe schoolregels ingevoerd. Dat vonden we nodig ook gezien de resultaten tot nu toe waarover in de vorige nieuwsbrief is gesproken. Geen mobieltjes meer, zoveel mogelijk Engels spreken gedurende de dag, karweitjes na schooltijd en ’s avonds bij de school waar licht is nog een uur zelfstudie. Ook is het water op rantsoen. Niet alleen omdat we er veel geld maandelijks aan kwijt zijn maar ook omdat met dat mooie water uit de kraan iets te regelmatig kleding gewassen wordt door de studenten in boarding. Nu al merken we resultaat; er is meer concentratie gedurende de dag en na schooltijd worden er andere dingen gedaan dan wassen!

Alle studenten boarding wonen nu op het terrein van KVTC. Mumi heeft gedurende de vakantie de meisjes dormitory geschilderd en de timmerman heeft zijn werk afgemaakt door het ophangen van de gordijnkasten. Het is werkelijk prachtig geworden. In de eerste schoolweek hebben de meiden het hele huis geschrobt en geboend. Vervolgens heeft er een complete verhuizing plaats gevonden van de jongensstudenten van buiten het terrein inclusief bedden naar het grote Principal/boardinghuis en de meisjes met al hun spullen naar hun nieuwe onderkomen. Hilarische taferelen op het terrein met studenten op sjouw met stapelbedden. De meisjes zijn dolblij met hun nieuwe onderkomen en we noemen het gekscherend “Hotel Cecilia” omdat het inderdaad meer op een hotel/guesthouse lijkt dan op een boardinghouse. Ook de jongens zijn in hun nopjes want het verschil met de dormitory buiten kan niet groter zijn! In een mum van tijd hebben de jongens ook de buiteninrichting gedaan door het planten van bloemen en struikjes en het op orde maken van de omgeving. Iedereen blij en zo is er weer wat van het lijstje.

Inmiddels hebben we er sinds eind juli 6 nieuwe studenten bij. Dat is goed nieuws. Een paar studenten zijn niet meer terug gekomen en navraag leert dat zij zelf niet meer terug willen komen omdat ze het niveau niet aankunnen. Dat zijn inderdaad een aantal van de studenten waar we in de vorige nieuwsbrief over spraken. We schommelen dus rond de 40 studenten nu en dat blijft dan ook tot einde jaar zo. Nu al maken we plannen voor een grootscheepse marketing einde dit jaar. We willen ons ook richten op meer dagscholieren. Dat lijkt nu iets beter te gaan want onder de nieuwe studenten bevinden zich 2 dayscholars. Het heeft tijd nodig om de mensen in de buurt ervan te overtuigen dat ze kun kinderen ook naar KVTC kunnen sturen. Onze niet gesponsorde studenten zijn op een na allemaal terug gekomen met schoolfees. De brief die ze voor de vakantie hebben meegekregen, heeft goed gewerkt. En ook helaas is die ene niet betalende student naar huis gestuurd. Zij mag terugkomen als ze deze maand met geld komt. Sommige ouders/verzorgers hebben een reden opgegeven voor (nu) niet kunnen betalen, bv omdat er nog niet geoogst is. Daar maken we notitie van en dan kan de student blijven zover de individuele afspraak tot uitgestelde betaling geldt.

Begin juli op een per ongeluk prachtige zaterdag, heeft de jaarvergadering van onze School Board plaatsgevonden. Juist op die dag is ’s ochtends ons eerste KVTC kalfje geboren. We hebben het stierkalfje Laurian genoemd naar de bewaker die bij de bevalling was. Een mooie dag in een positieve sfeer. De leden zijn onder de indruk van de veranderingen tot nu toe. Ook viel hen op dat de sfeer een heel andere is. Het is leuk dat die verschillen gezien en opgemerkt worden. Een opsteker voor ons allemaal!

Op dit moment zijn 7 van onze Nursery Teaching Studenten (kleuterjuf/meester) 2 maanden op stage tot eind september. Met Ramedhan de Nursery Teacher zijn we inmiddels op bezoek geweest om te kijken hoe het gaat en om de assessments ter plekke te doen. Onze studenten waren zenuwachtig. Niet nodig want ze doen het goed. Grote verschillen overigens tussen de 2 scholen. Allebei niet veel middelen en redelijk armoedig om te zien. Toch heeft de naburige Mokomongo Primary school een plezierige uitstraling en sfeer. Het aantal kinderen in de klas is ongeveer 20 en dat is redelijk bijzonder tegenover de meeste Primary scholen waar al gauw zo’n 40 tot 50 kinderen in een klas kunnen zitten. De lessen worden door onze studenten goed voorbereid. Eerst theorie en daarna volgt een rollenspel zodat de kinderen kunnen laten zien hoe en of ze de theorie hebben begrepen.

Omdat onze studentes op stage gaan en vroege zwangerschappen een bekend probleem zijn op Secondary Scholen en Colleges, hebben we besloten om een zwangerschaptest af te nemen. Niet alleen voor de meisjes die op stage gaan maar voor al onze studentes. Later zal voor alle KVTC studenten een HIV test volgen. Uit de resultaten van de zwangerschaptest blijkt dat een van onze studentes zwanger is. Samen met Anna Ngaa ben ik (na overleg met de studente in kwestie) op bezoek geweest bij de familie. Het gaat om een dagscholier en onze intentie is dat zij in ieder geval tot december haar Tailoringcourse af kan maken. Helaas is de studente niet meer terug gekomen en we proberen nog steeds in wekelijks contact met de familie haar terug te krijgen en haar zonodig een boarding plaats te geven zodat ze in ieder geval veilig is.

Het toeval wilde dat we in dezelfde week bezoek kregen van student Brian van de naburige Umbwe Secondary School. Hij is voorzitter van de afdeling van de FEMA club op zijn school. FEMA is een Tanzaniaanse organisatie die zich richt op studenten, voor en door studenten om te praten en te discussieren over seksualiteit, entrepreneurship, rechten, gezonde levenstijl. Zie hier de link: http://www.feminahip.or.tz/eng/club-kona/fema-clubs/activities/fema-clubs-are-hot/articles/59

KVTC heeft inmiddels een delegatie van FEMA op bezoek gehad en onder leiding van Ramedhan die Life Skills en Communication Skills geeft gaan onze studenten een eigen afdeling oprichten. We zijn blij met dit initiatief!

Heel goed nieuws is dat onze tuin floreert, ook de mais is enorm gegroeid en kan er binnenkort af. We verkopen tegenwoordig groenten naast eieren en melk. Het zijn allemaal maar kleine beetjes maar toch. Ook verdienen we geld in de Tailoring afdeling. In 6 grote dozen meegekomen in de container uit Nederland bevonden zich grote stevige, vaak gordijnstoffen. Met die stoffen hebben we vloerkleden gemaakt door ze met een mooie rand te omstikken van verschillende kleurrijke reststoffen van kleding gemaakt in Tailoring. Het resultaat is een gewild artikel; ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. Misschien heeft het iets te maken met de Kibosho-kou.

In Agriculture hebben onze studenten geleerd hoe ze desinfectant kunnen maken. Dat is natuurlijk eerst een investering maar voorlopig zijn we voorzien van shampoo, handzeep en desinfectant om vloeren mee schoon te maken. En misschien is dat straks ook een artikel om te verkopen.

Mijn verjaardag op 24 juli is een memorabele dag geworden. Het was wederom koud maar in gezelschap van 2 Nederlandse vriendinnen en een heel erg leuke geimproviseerde celebration door Paul Kapiki en Anna Ngaa samen met de studenten is het een onvergetelijke dag geweest. Onvergetelijk ook omdat er heel veel geld is binnen gekomen! De eindstand staat op 750 euro! Echt enorm bedankt daarvoor. Op de verjaardag zelf zijn de eerste van de 40 Engels/Kiswahili boeken uitgedeeld en er is nu nog ruim een miljoen Tanzaniaanse shilling over. Daarvan gaan we voor iedere course boeken kopen zodat de leraren daaruit les kunnen geven en we handzame kopieen kunnen maken voor de studenten.

In deze verkiezingstijd -de verkiezingen zijn in oktober-, is de Uhuru Torch die door heel Tanzania gaat een mega verschijnsel. De Uhuru Torch representeert de President en brengt Unity, Love and Peach. Een soort Olympische vlam maar dan anders. En jawel de Uhuru Torch doet KVTC aan en wel op zondag 20 september. Uhuru is Swahili en betekent vrijheid.

Uit Wikipedia: The Uhuru Torch[1] is one of the National Symbols of Tanzania. It is a kerosene torch. It symbolizes freedom and light. It was first lit on top of Mount Kilimanjaro on December 9, 1961 by Alexander Nyirenda. [2] Symbolically to Shine the country and across the borders to bring hope where there is despair, love where there is enmity and respect where there is hatred. The Uhuru Torch race takes place every year starting from different places.

Inmiddels hebben we al 4 keer bezoek gehad van mannen en vrouwen in grote auto’s. Ze komen in ieder geval thee drinken op 20 september en dat is best bijzonder omdat zo’n bezoek meestal in 5 minuten is gedaan en wij dus langer aan de beurt zijn. Alles moet tip top in orde zijn. We hebben daarom onze ‘najaars-korte-vakantie’ vervroegd en ingekort om deze voorbereidingen te kunnen doen. Op de vraag wat levert het op, is het antwoord: exposure in de kranten en op T.V. We worden in ieder geval een heel stuk bekender in Tanzania en wie weet wat dat dan weer op gaat leveren.

Als afsluiter natuurlijk nog een keer onze School Song want we willen natuurlijk niet dat iemand dat gemist heeft…

Veel groeten uit het mooie Umbwe van ons allemaal,

Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email