IMG_20200227_095348_6-1

Nieuwsbrief maart 2020

Umbwe, 29 maart 2020,

EN WE GAAN DOOR ALS BOERDERIJ!

Na een vliegende start in januari februari met maar liefst 126 studenten binnen, velen door jullie gesponsord en nog eens 60 op een met verzoek tot sponsoring wachtlijst, zijn ook wij genoodzaakt de schooldeuren te sluiten als gevolg van corona maatregelen in Tanzania. Dat nieuws kwam op 18 maart en nog dezelfde dag zijn onze studenten deels en de dagen erna naar huis gegaan. Heel triest na al het moois al neergezet. De fantastische sfeer op school en de enorme inzet van onze studenten om serieus aan de studie te gaan staan en daarnaast hard, heel hard op ons land te werken.

We zijn echt zielsgelukkig dat het prachtige feestje om onze studenten te bedanken net voor die beslissing viel. Dat is dan maar mooi een geluk bij een ongeluk. Ze hebben ervan genoten! Soda, een muziek installatie en het is feest na nogmaals onze samenwerking en wil benoemd te hebben. Het was een heel mooi feestje! Dank nogmaals aan Ingrid Monfrooij en Tineke van Beers die toch maar mooi een prachtig bedrag bij elkaar hebben geharkt om nog meer feestjes te kunnen vieren in de toekomst, laten we het hopen. Ook grote dank aan Step One https://step-one.nu/# die ervoor gezorgd heeft dat we 20 extra stapelbedden konden laten lassen om onze studenten te herbergen, laten we ook dat hopen!

We waren even van ons stuk met z’n allen want wat nu? Toch waren we al bezig geweest om studenten en staff in de weken ervoor voor te bereiden op wat echt zou komen; het corona virus zou hoe dan ook gaan landen op het Afrikaanse continent. We hebben iedereen van de correcte informatie voorzien, vragen beantwoordt en paniek zoveel mogelijk plaats te laten maken voor een realistische en ook serieuze kijk op deze wereldwijde uitbraak. Mensen zijn slecht en onvolledig geinformeerd vooral ook omdat er weinig betrouwbare informatie van overheidswege naar buiten komt. Niet te vergeten alle fakeverhalen die onmiddellijk op social media de ronde doen. Raarste voorbeeld; er worden flesjes soda vanuit China geimporteerd naar de Afrikaanse markt waar dan het corona virus in zou zitten. Verschrikkelijk. De lacherigheid was hier snel verdwenen met de eerste berichten van gerapporteerde corona gevallen. En we houden anderhalve week verder ons hart vast voor wat er verder gaat gebeuren.

Hoe het ook zij, we hebben onze studenten in positieve spirit naar huis laten gaan en ze op het hart gedrukt voorzichtig te zijn, alle geleerde adviezen en gedragsregels serieus te nemen en die ook als slimme KVTC studenten verder te verspreiden binnen hun eigen familie, vrienden en community. Dat is natuurlijk heel dubieus als je weet dat al die kinderen/ studenten de volgende 2 dagen in volgepakte bussen en dala dala’s heel Tanzania door reizen om thuis te komen….

En toen was het STIL.

Even leek het er op dat alles nu over zou zijn, school weg, project over, gooi de sleutel maar in de bush maar KVTC zou KVTC niet zijn als we niet weer met een overlevingsstrategie op de proppen zouden komen. En die is zowel simpel als doeltreffend; vanaf het moment dat we de deuren als school hebben moeten sluiten gaan we verder als BOERDERIJ. En we gaan zoveel als mogelijk onafhankelijk van anderen worden in een afgesloten compound.

Zo geschiedde en zo ligt er nu een compleet en realistisch reddingsplan op tafel voor de komende 5 maanden t/m eind juli om te overleven als boerderij om straks een herstart te maken als school en boerderij. Na bekomen te zijn van de eerste schrik werd voor ons vrij snel duidelijk dat we ons gegeven de omstandigheden eigenlijk best in een bevoorrechte positie bevinden. We hebben land, we hebben vee, we zitten best geisoleerd en vooral dat laatste kunnen we zo houden als we het terrein zoveel mogelijk af blijven schermen. We herbestemmen het geld wat we nog hebben en gaan ervoor zorgen dat we de komende maanden in ieder geval helemaal zelfvoorzienend zijn/ gaan worden en inkomsten van het land en vee terugbrengen in de boerderij. We gaan alleen maar investeren in landbouw en veeteelt zaken waarvan we zeker weten dat het geld oplevert en dus hebben we besloten dat we naast het enorme landplan met oogsten het hele jaar door ook gaan beginnen met het biggen project. We zijn al begonnen aan de bouw van een lokale koeienschuur zodat we de huidige mooie koeienstal na wat licht renovatiewerk kunnen herbestemmen tot biggenstal.

Kijkend naar wat we kunnen en denkend aan wat mensen nodig hebben is dit wat ons betreft de oplossing. Eten moeten mensen altijd, ongeacht welke crisis. Toen er eenmaal sprake van was dat wij als staff een keuze konden maken, vonden wij de onmiddellijke bereidheid van alle medewerkers; allemaal staan ze op het land sinds 19 maart! Op dat moment lag het uitgewerkte plan er nog niet natuurlijk. Nu wel en dat is in alle openheid met financiele details ook met hen gedeeld op vrijdag 27 maart. Zij hebben ook allemaal een keuze en de vraag meegekregen “kun je je commiteren aan dit plan?” Zo ja wees welkom, zo nee ook prima dan gaan medewerkers op onbetaald verlof naar huis/ familie om daar hun eigen plannen te maken tot we wellicht verder kunnen in de oude situatie. We zorgen voor goed eten, wonen, electriciteit, water, internet en we zorgen voor elkaar. Via het huidige rescue plan weten mensen ook dat ze in de komende maanden alleen in mei en in juli een maand salaris gaan ontvangen. We vragen nogal wat en dat terwijl we nog steeds een maand salaris betaling achterlopen. Het is maar gezegd dat deze staff van koeienjongen tot leraar al veel ingeleverd heeft. Het is hartverwarmend wat de meesten laten zien en we weten zeker dat dat ook komt door het enorme enthousiasmerende effect van onze nu vertrokken studenten. We willen elkaar niet in de steek laten. Zoiets.     

In ons rescue plan komen we ook letterlijk geld tekort en daar ligt onze vraag, help ons! Zoals gezegd hebben we een enorm landplan met het hele jaar door oogsten in gang gezet maar zoals elke boer weet is het eerst zaaien dan oogsten en tot die tijd hebben ook wij doorlopende rekeningen te betalen en willen we biggen kopen. Daarom dus zijn we op zoek naar 5000 euro waarmee we verder kunnen en het plan sluitend kunnen maken. Wij willen heel graag de school met de boerderij redden om daarmee later weer als tweeeenheid te kunnen opereren. Voor iedereen die het complete rescue plan in wil zien in het engels, stuur een mail naar amesloot@hotmail.com met dat verzoek.

Ik wil wederom Daniel Mboya noemen, wij zijn samen HEEL sterk, het complete plan en alle gedachten daaraan voorafgaand zijn gedeelde gedachten, overpeinzingen, onzekerheden, angsten, teleurstellingen en overwinningen. Als hij er niet was zou ik er ook niet zijn. Hij is bijvoorbeeld het brein achter zo’n landplan, zijn creativiteit en constante wil niet op te willen geven is elke dag herkenbaar. We are in this together, dat zeggen we vaak en elke dag.

En voor iedereen die denkt een tientje of welk ander bedrag te willen doneren op de rekening van KET Holland; KET is ANBI-proof en het rekening nummer is: NL37RABO0140241019.

Nu al onze onmetelijke dank! Wij weten het zeker, wij gaan het redden.

Met liefs en kracht van ons allemaal voor jullie in Nederland vanuit een kouder wordend Umbwe,

Namens KVTC Team,

Anne & Daniel

Ps mijn KLM vlucht terug stond geboekt op 20 april maar daar ga en kan ik geen gebruik van maken. Ik heb besloten daar ook geen moeite voor te doen, ik ben voorlopig veiliger hier. Om de problemen met de workpermit op te lossen (business visa verloopt 25 april) is er nu het idee dat ik een retired permit aan ga vragen. Vele malen goedkoper dan een workpermit (3050 USD tegenover 550 USD). Probleem is dit keer dat ik nog geen 60 ben maar daar schijnt een mouw aan te passen te zijn. Als dat lukt dan ben ik de enige in heel Nederland die alsnog met veel te vroeg vervroegd pensioen gaat !

8 reacties

 1. Anne bedankt voor de informatie. Wat een geweldig plan maar waar gaan de kinderen naar toe die niet naar huis kunnen.
  Jullie zijn lekker bezig.

 2. Lieve Anne en Danièl,
  Wat een hoopvol bericht en een positieve insteek! Dat is wat er van uitstraalt. Heel veel sterkte daar met elkaar en laten we de hoop en de moed niet opgeven.

 3. Super Anne,
  Fantastisch wat jullie doen. We blijven jullie steunen, ook al ben je formeel geen school meer. Veel sterkte in de transformatie van leraren naar boeren en vooral goede gezondheid gewenst. Corona is een niet te onderschatten vijand en de IC capaciteit in Tanzania is niet zoals in NL. Hou je taai en hartelijke groet aan Daniel en de rest van het team!

  1. Hi Henk, dankjewel, wij blijven voorzichtig, de komende weken zullen we meer weten. We geven de moed niet op en je wensen door aan iedereen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit bericht