Nieuwsbrief maart/april 2015

DE ONTWIKKELINGEN

April 2015 gaat de boeken in als een gedenkwaardige maand want sinds deze maand is de school een beetje meer connected to the world. Alex heeft het voor elkaar om een internet verbinding te realiseren en dat is geweldig goed nieuws! We zijn er heel blij mee. De verbinding is prima maar het enthousisasme moet ook een beetje getemperd worden want we hebben natuurlijk alleen internet op school -tot daar is electriciteit aangelegd- en als er stroom geleverd wordt…. Dat niet leveren komt regelmatig voor. Soms een paar uur maar ook een dag of meer dagen. Tanesco power is de enige maatschappij die energie levert in Tanzania en zeker in Umbwe en omgeving is dat vaak ook een houtje-touwtje constructie. Daarnaast is het ook zo dat mensen zelf met de draden lopen te knoeien en ja dat maakt de betrouwbaarheid er ook niet beter op. Alex heeft verder alle computers ge-re-installeerd. Alles draait nu op Windows en dat betekent dat we beter aan de slag kunnen met de korte computercursussen voor iedereen in de buurt. Last but not least heeft Alex een kleine internetshop gemaakt van de voorheen teacherskamer en daarmee kunnen we een beetje geld verdienen. Dat gaat zeker lukken; we zijn tenslotte (bijna) de enige in de omgeving met een internetverbinding!

Dat bijna moet ik even uitleggen. Alex heeft eerst geprobeerd om via een signaalversterker en een hele lange pijp via het dak een signaal te vinden. Dat signaal bleek te zwak en dus moest hij op zoek naar andere mogelijkheden. Na allerlei mensen gesproken te hebben viel zijn oog op een lange mast bij de buurman. Nu staan er zat van die masten hier maar je moet maar weten dat als die schotel naar beneden wijst dat dat een internetverbinding is. Alex weet dat en vanaf daar is het gaan lopen. De buurman heet Javier en is manager van een koffieplantage. Alex bleek van harte welkom en de buurman en zijn baas wilden ons zeker helpen. Fantastisch natuurlijk. We maken gebruik van de mast van de buurman en daar heeft Alex alle benodigdheden voor ons internet aan gehangen en wifi op school geinstalleerd. Het mooie is dat Javier eigenlijk alleen ‘s avonds internet gebruikt en wij overdag. Als tegenprestatie en dank heeft Alex ook op Javier’s terrein een en ander geinstalleerd en tenslotte is er met de accountant van de koffieplantage een overeenkomst gemaakt waarin de kosten voor het gebruik van internet geregeld zijn. En ook in dat laatste zijn ze ons zeer tegemoet gekomen, wat een ontzettend aardige mensen. En good job Alex. Begin mei vertrekt hij weer naar Nederland, zijn verblijf van 2 maanden heeft alles wat we hoopten opgeleverd. Dank Alex!

In maart is het stof op het hoogtepunt. Alles is lichtbruin en als je je voeten neerzet dan volgt er een kleine stofexplosie. Heel fijn vulkaanstof dat overal en dan bedoel ik echt overal in gaat zitten. Aan het einde van de droogteperiode gaat het ook nog eens hard waaien. In die wind buiten lopen betekent een beetje gezandstraald worden. De eerste regenbuien voelen letterlijk als een verademing. En het is ongelooflijk hoe snel alles van dor naar groen gaat, prachtig om te zien. Na iedere regenbui krijgt de Kilimanjaro een beetje meer sneeuw. Al geruime tijd is alles en iedereen bezig om het land zaaiklaar te maken. Ook wij hebben met onze studenten hard gewerkt om de mais op tijd de grond in te krijgen. Het eerste ploegen is met de tractor gedaan maar daarna gaan we met z’n allen met de hand aan de slag. Vlak voor Pasen en vlak voor onze week sluiting is de mais gezaaid en al na die kleine vakantie staat de mais fier te pronken op ons land. Enige zorgen maakt men zich wel over de hoeveelheid regen die er tot nu toe is gevallen. Het is eigenlijk te weinig. Vorig jaar rond deze tijd zo heb ik van verschillende mensen begrepen was het hier op meerdere plaatsen kletsnat en zelfs onbegaanbaar. We zullen zien hoe het verder gaat; het regenseizoen loopt door tot eind juni.

Vlak voor de Easter break en na het harde werken is iedereen getrakteerd op soda en lekker eten. Ook Michael Ngarina was hiervoor uitgenodigd. Het was een goed samenzijn en ook voor Michael leuk om te zien hoe we al een behoorlijke groep worden. We hebben op dit moment 38 studenten en nog steeds komen daar mondjesmaat studenten bij. Het wordt wel steeds moeilijker om die studenten nog bij de les te krijgen maar via extra lessen proberen we ze bij te spijkeren en dat lukt aardig.

Extra Engelse lessen worden ook gegeven en dat is hard nodig. Het is ongelooflijk dat toch een flinke groep van zo’n 10 studenten de Engelse taal helemaal niet machtig is en zelfs kunnen er een aantal niet lezen en schrijven. Dat het niveau van het Engels laag is is wel te begrijpen omdat er pas Engels gegeven wordt na de primary school (basisschool). Toch vraag je je af wat kinderen dan gedaan hebben op Secondary School als ze ook niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Het is triest maar de simpele verklaring is dat in de grote klassen de kinderen die niet zo snel van begrip zijn naar de achterste bankjes verdwijnen. Zoals ik al eerder zei; er is veel te doen….maar ook zoals Michael zei; ‘at least we can help them with learning to read and write’. En dat gaan we dus doen.

En dan is daar ook Step One.  De groep die dit najaar deze kant op komt en nu al zorgt voor zoveel goeds! Wat dacht je van cash geld voor electrical goods via Stichting Paulien in Nederland. Het moest iets zijn dat direct ten goede zou komen aan onze studenten. We hoefden er niet lang over na te denken. Onze grootste klas Electrical Installation kan al dat materiaal wel gebruiken. We hebben voor 1 mio tsh spullen mogen kopen, geweldig en dank! Zo blij zijn wij met nu echt demonstratiemateriaal. Het is toch grappig om te vertellen dat hier electricity en ook internet geleerd wordt zonder stroom. Dat kan! Dankjewel Step One. De club die voor langere jaren aan ons verbonden wil blijven. Dat geeft nu al een goed gevoel terwijl zij nog voor de eerste keer moeten komen. We horen meer van hen in een van de volgende nieuwsbrieven waarin zij zichzelf voor gaan stellen.

De politiek en de aankomende verkiezingen van oktober in Tanzania spelen voor het project een dubbele rol. Al eerder had ik het over de Fundraising waar veel geld van verwacht wordt. De guest of honour die in de race is for presidency is niet ‘vrij gegeven’ zoals dat heet en dus mag hij nog niets doen. Dat betekent dat er nog altijd geen datum is voor de Fundraising. Wel hebben we Kinana op bezoek gehad van de CCM party. Een grote happening en alles en iedereen is aanwezig en komt er op af. Het is heel bijzonder te zien hoe de mensen en de kinderen reageren. Naar Nederlandse maatstaven misschien een grote poespas hier is het de happening van de dag. Je kunt het je niet voorstellen maar ineens komt er een stoet van dikke auto’s aanrijden, wordt iedereen zenuwachtig. De dag ervoor wordt er een boom gebracht want die moet dan geplant worden door Kinana en ik mag dan op de dag zelf naast hem zitten. Geweldig! In mijn mooiste jurk doe ik dat ook. En als altijd is de grote stoet ook ineens weer vertrokken. Met de meegenomen mensen in hun kielzog. Je zal er maar bij zijn. En hoe anders is dat dan als een roos aannemen in een PvdA campagne? We zijn er voorzichtig mee want deze school is niet politiek. Ik heb geleerd vriendelijk te zijn. Niemand perse voor het hoofd te stoten en wel open te staan voor wat hoort en een beetje moet.

Tot slot nog dit. Een weg vinden met deze studenten is nogal iets. Vooral omdat iedereen van een ander niveau is. Het is weer leuk om iedereen te ontmoeten in dezelfde klas. Creation Class. Daar begrijpen we elkaar allemaal. Omdat het gaat over expressie. Een lijn trekken kunnen we allemaal, daar iets van maken, dat is de kunst. Zo ook deze les building the highest tower. Al gezien op facebook maar ik wil het verhaal graag nog eens delen en voor de mensen die niet op facebook aanwezig zijn. En ook weer dat mooie filmpje van William en de windmolens. De Don Quichotte van zijn al weer even geleden tijd. Kijk er naar en zie wat onze studenten zagen. Het werd stil na ooh en aah en met dank nogmaals aan Alex die dit mogelijk heeft gemaakt. Wat heb je geleerd? Een antwoord was; dat ik meer kan dan ik denk.

De opdracht in Creation Class: bouw de hoogste toren….

En dan gaan we aan de slag met het bouwen van de hoogste toren. Alles buiten en binnen mag gebruikt worden maar geen spijkers, touwen e.d. Het resultaat zie je op de foto’s.

En als toegift de prachtige regenboog boven KVTC!

Veel groeten uit Umbwe van ons allemaal,

Anne

3 reacties

  1. Geweldig al die foto,s en mooi om over de voortgang in de school te lezen en te zien .Anne je bent geweldig .Internet zal zeker helpen voor de verdere ontwikkeling, mooi gedaan Alex.
    gr.
    Corrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email