Nieuwsbrief mei/juni 2015

DE VOORTGANG

De nieuwsbrief van mei/juni en waar we gebleven zijn. Bij de ontwikkelingen die nu ogenschijnlijk even stil lijken te staan want het is vakantie. In de tussentijd is er van alles gebeurd. In vogelvlucht we hebben koeien, de examens voor Mid Term zijn geweest, er was een kerkdienst in Nederland ter afsluiting voor alle Umbwe gangers, de mais groeit als kool, onze bananen staan fier te pronken en de kippen zijn ziek en onze tuin krijgt nieuwe groenten en we krijgen een tweede leg mais. En het was koud, berekoud aan de voet van de Kilimanjaro….

We beginnen bij de school en het onderwijs want daar zijn we het meest druk mee geweest. Het heeft voeten in aarde om KVTC te voorzien van serieuze examens. Er zijn natuurlijk de landelijke regels en je moet je voorstellen dat deze midden examens een soort intern KVTC voorproefje is voor het echte werk. Zenuwen bij de studenten en zenuwen bij de teachers. Je zou kunnen denken dat het allemaal al eens gedaan is maar toch. Ook voor mij is dit de eerste keer hier. En weer leer ik hoe het de volgende keer anders kan. Hoe voorbereid deze Nederlander ook is, er gaan altijd dingen anders. En alweer hoor ik anderen tegen mijzelf zeggen; it’s gonna be okay Anna! En dat is ook zo. Het komt altijd goed en op tijd zit iedereeen in de klas met het juiste geprinte examen voor de neus. Over de resultaten verderop meer.

In Umbwe/Kibosho hebben we nu de grootste regenperiode achter de rug en auw wat was het koud! Zelfs de mensen hier hebben steen en been geklaagd. En toch was de regenval minder erg dan vorig jaar. De temperatuur was heftig, heel erg koud en in combinatie met nat en mist en zonder de verwarming die je dan in NL gewoon op 20 zet voelt dat verkleumd. Op mijn vraag wat doe je bij kou? Is het antwoord veel koffie drinken en mandazi eten. Die mandazi komt van mama Rosie. Voor een euro krijg je van die koekies die nog het meest lijken op en smaken naar oliebollen en die worden dan verpakt in krantenpapier. Nu ben ik nooit ziek van eten in Afrika maar ik denk altijd bij het zien van dat inpakken oeps!

Een sterke maag hebben geldt zeker voor het volgende verhaal. Voor het praktijkexamen in animal & husbandry is er een geit geslacht. Dat gaat dan gewoon op het terrein bij een boompje en de ingewanden worden eruit gehaald. Die worden dan keurig netjes ter benoeming op een wit vel papier gelegd. Aan de studenten de taak op te schrijven wat wat is. En oh ja voor die gelegenheid wordt er gebruik gemaakt van de ruimte waar we normaal gesproken koffie drinken! Om de opdracht te bemoeilijken gaat die identificering ook op tijd. Teacher erbij met fluitje. En na afloop van het hele gebeuren wordt de geit natuurlijk ook klaargemaakt om opgegeten te worden met als trots van het werk de geitenkop hangend in de boom en niet meer leuk liggend/ staand onder de boom.

En dan zijn daar onze koeien Sophia en Anna, gedoneerd door Sirili Mushi een van de TZ boardmembers. Iedereen is er zeer mee begaan. En na de eerste onrustige nacht waar Anna vanaf het transport ontsnapte, is het toch goed gekomen. Ze leven nu rustig in de stal en grazen en lopen buiten als het niet regent. Mooi weer koeien. Beiden zijn 18 maanden oud, Sophia is zwanger en voor Anna moet een stier gezocht worden en pas na drachtig zijn en kalf gaan we melk hebben. Voorlopig zijn we er dus alleen geld mee kwijt aan eten en healthcare maar dat ze een aanwinst zijn is zeker.  Onze koeien zijn trouwens ook heel slim; ze lopen als ze buiten zijn gewoon naar de kraan bij de keuken van Cecilia om te drinken.

En verder over het dierenspul: Faru en Simba onze honden zijn groot geworden, stoer en lief. Ze spelen goed samen als ze buiten zijn maar Simba heeft besloten dat Faru niet mag eten in ‘zijn’ hok, tja iemand moet de baas zijn, en dus is Mumi’s hulp weer ingeroepen om het doghouse te scheiden zodat Faru ook z’n eten kan eten. Al onze kippen zijn ziek geweest en dat juist op het moment dat we ze wilden verkopen. Van de leg waren ze al voordat ze ziek werden nu moeten we dus even wachten. Ze krijgen medicijnen eerst beter worden, dan verkopen en dan nieuwe en meer kippen kopen.

En zo proberen we steeds meer toe te gaan naar een zelfvoorzienende school in voedsel. Zoals gezegd het is vakantie maar het werk staat niet stil. Massi en alle 3 de watchman gaan er voor zorgen dat er nog eens 2 hectare mais geplant wordt. Zij gaan er voor zorgen dat alle nieuwe looppaden op het terrein waar een begin mee is gemaakt met de studenten, afgemaakt gaan worden. Om de paden te markeren planten we bloemen en nieuwe struikjes. Dat gaat heel simpel; er worden gewoon kleine takjes van een bestaande struik gehaald, kuiltje in de grond, takje erin en groeien maar. En Massi en de watchman hebben de opdracht om de nieuwe tuin te maken met andere groenten. We kunnen nu ook andere groenten verbouwen omdat het weer anders is. Voorheen hadden tomaten, wortelen geen kans vanwege al die regen en daarvoor de droogte. Ook gaan we groene paprika’s, uien, aubergine en verschillende soorten kool planten. We zijn trouwens trots op onze mais die er veel beter bij staat dan die van de buren haha en ook onze kleine bananenplantage doet het goed.

Voor Mumi is er ook werk genoeg deze vakantie. Eindelijk worden de muren in de dormitory voor de meisjes voorzien van een beschermende laag, gypsum heet dat, dat is nodig anders verdwijnt de verf met liters tegelijk in de muur. Pas daarna kan Mumi het ‘gewone’ schilderwerk afmaken. Alle andere zaken zoals gordijnen, deuren en gordijnkasten zijn gemaakt en hoeven alleen na het schilderen opgehangen te worden. En zo ziet het er naar uit dat met veel vertraging na de vakantie als we 20 juli weer starten de meisjes hun intrek kunnen nemen en de jongens die nu buiten wonen hun intrek in het principal house kunnen nemen. En dan is er weer wat afgerond.

Ondertussen is er voor Paul en mij ook werk te doen. We gaan weer op pad voor marketing van de school en ook op zoek naar geld bij lokale bedrijven. Er is een nieuwe flyer gemaakt en de brochure is aangepast. We zijn een van de twee colleges in deze omgeving die tussendoor in juli nieuwe studenten aannemen. We hopen dus op een flinke aanwas. Daarbij gaan we goed opletten hoe het niveau van de aankomende studenten is want zoals eerder gemeld blijkt dat er een flinke groep studenten nu is die waarschijnlijk niet in staat zijn een examen bv via VETA buiten de deur te kunnen doen. We hebben een plan gemaakt om de ouders/verzorgers te informeren want we willen natuurlijk niet dat straks het verwijt komt dat KVTC geen goed onderwijs levert. Dat zijn allemaal perikelen van een nieuwe start maken en werken met wat er is/nog was en al doende leren we daarvan. Na de vakantie gaan we de leerlingen ook opsplitsen in verschillende niveau groepen en degenen die echt niet meekunnen zullen we doorverwijzen naar de korte cursussen zodat zij daar wel een KVTC certificaat kunnen halen.

In totaal zijn er in de examentijd maar liefst 23 verschillende examens gemaakt in theorie en praktijk. Op vrijdag 19 juni hebben we met ‘Pilau’ rijst met vlees en een salade van tomaat en komkommer erbij afgesloten. Een toespraak van de Principal hoort daarbij. Terugkijken op het eerste semester, wat gaat goed wat kan beter en vooruitblikken op het volgende. De studenten hebben brieven in het Engels en Kiswahili voor de ouders/caretakers meegekregen. Daarin is een korte update gegeven van de stand van zaken van de school, benoemen we de balance in schoolfees die de studenten nog moeten betalen en geven we een apart schrijven mee met de studieresultaten tot dusver en voor de studenten die op stage gaan een stagebrief.

En dan zul je zien dat juist die vrijdag de koudste dag tot nu toe is! We konden door de mist en de druilregen de keuken van Cecilia nauwelijks ontwaren. We hebben daarom gewacht met het afsluitende doe-spel met 10 opdrachten totdat de mist letterlijk opgetrokken was. Het bleef koud en lol hebben we toch gehad. Hier de eerste 5 opdrachten:

 • FIND OUT ON THE INTERNET THE NICKNAME FOR HIP HOP MUSIC IN TANZANIA AND WHAT THE SWAHILI WORD AND MEANING IS?
 • ………………………………………………………………………………………………………………………………
 • FILL AS FAST AS YOU CAN WITH YOUR TEAM 1 BUCKET WITH WATER WITH ONLY 1 CUP, NOTE THE TIME: ………………………………………………………………………………………………………………………………
 • MAKE A PICTURE (USE ANNE’S CAMERA) OF YOUR TEAM ALL WEARING HATS OR CAPS.
 • JOIN THE LONGEST ROPE AS YOU CAN (WITH THINGS FOUND ON KVTC COMPOUND) IN 15 MINUTES TIME AND MEASURE. NOTE: ………………………………………………………………………………………………………………………………
 • HOW MANY DOORS DOES THE BIG SCHOOLBUILDING HAVE AND HOW MANY DOORS HAS THE PRINCIPAL HOUSE/GIRLS BOARDING HOUSE. DEVIDE BY 2, NOTE THE OUTCOME:
 • ………………………………………………………………………………………………………………………………

En weet jij het antwoord op deze raadsels?

IF YOU HAVE ME, YOU WANT TO SHARE ME, IF YOU SHARE ME, YOU LOOSE ME. WHAT AM I?

WHAT HAS ONE EYE BUT CANNOT SEE?

WHAT IS ALWAYS COMING BUT NEVER ARRIVES?

Wij hadden van de 6 teams studenten en staff samen 2 winnende teams. Zij gaan naar huis met de onmetelijke eer en een klein kadootje. Moe en voldaan zijn de studenten vrijdagmiddag lopend of achterop een brommertje zwaaiend en door ons uitzwaaiend vertrokken.

Op 14 juni was er de afsluitende bijeenkomst in de kerk voor alle Umbwe gangers. Via een Skype verbinding was ik daar even bij. En ook al kon ik jullie niet zien het was ongelooflijk leuk om er even bij te zijn. Cecilia heeft het er nu nog over, dat zij gezien is door zoveel mensen is haast niet te begrijpen maar dat ze die stemmen hoorde via de laptop ja dat was toch wel wat. Nogmaals onze dank vanuit hier voor jullie werk, wij bouwen gestaag door waar jullie gebleven zijn!

 Veel groeten uit het mooie Umbwe van ons allemaal, Anne

 Toegift: nog een keer dit You Tube filmpje gemaakt voor Step One de groep die in het najaar de 2 gebouwen met leslokalen komt afmaken.

En nog een keer de link naar hun website http://www.step-one.nu/ daar staat ook een bericht over hun aanstaande trip naar Tanzania.

Eén reactie

 1. Wat een leuke nieuwsbrief. Ik heb ontzettend veel zin
  In de reis. Overmorgen hebben wel onze grootste actief. STEP ON BOARD. Nu al 180 deelnemers !
  Helaas is 1 persoon afgevallen , kreeg geen verlof van haar baas. We komen met 10. Leuke groep en super enthousiast. Jouw verhalen en filmpjes helpen daarbij. Ik kan niet wachten je weer te ontmoeten.
  Groetjes van een trotse voorzitter van Step one

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email