WEGSPOELEN

Nieuwsbrief April 2017 en een klein beetje van mei 2017
Het zat er aan te komen…. na eerdere zorgen over de droogte, zijn er nu zorgen over al het water van boven en de daarmee gepaard gaande dagelijkse problemen. Wij zijn harstikke trots op onze studenten die 6 hectare land hebben geprepareerd en ingezaaid. Langzaam maar zeker beginnen we hier en daar productie te draaien met onze eigen studenten fundis. We kijken na het tweede interne examen uit naar de uitslagen en eindelijk zijn sommige VETA results binnen van vorig jaar November, allemaal geslaagd!  De toko wordt steeds groter en dat vereist ook zelf gekozen discipline onder de studenten en een zelf gekozen studenten board met een echte president.
Wij hebben 14 dagen zo goed als aaneengesloten regen geteld, dag en nacht tot nu toe en het regent nog steeds. Door al dat water is er een complete waterleiding weggeslagen bij Umbwe River waardoor ook geen (en ook 14 dagen) geen water uit de kraan. En met iedere slagregen dan natuurlijk ook geen stroom. We hebben het eens bijgehouden in april; meer dan 200 uur geen stroom. Kom er maar eens om als je dat in Nederland als vergoeding terug zou moeten kunnen krijgen en betalen! Tanesco is momenteel bezig om een nieuwe transformator neer te zetten om zo de elecriciteitsbehoefte beter te kunnen verdelen. En dan moeten er dus ook bomen gekapt (auw) en nieuwe palen neergezet worden. En ook dan valt de stroom uit. Ach er is altijd een reden waarom de stroom uitvalt. Laten we hopen dat het beter wordt. Inmiddels hebben we wat storage tanks voor water aangeschaft want dat hemelwater moeten we toch beter gaan gebruiken. Dat dat niet eerder is gedaan is omdat we steeds moeten schipperen met geld. Keuzes, keuzes. Er zijn er veel. Help met ons hopen dat onze mais niet verzuipt want dat zou eeuwig zonde zijn. De wegen op en rondom onze compound zijn verworden tot waterwegen, het is moeilijk om met een auto weg te komen en zelfs te voet.
Zes hectare hebben onze studenten omgeploegd, schoongemaakt en ingezaaid. Veel van onze studenten op blote voeten het land op. Eerst in stof en later in modder. Alle groepen hebben een stuk land toegewezen gekregen olv hun eigen teacher. En daarna moeten ze ook zorgen dat het onderhouden blijft, dus wieden en vertroetelen. Het is echt heel leuk om te zien hoezeer de studenten dat serieus nemen en daardoor ontstaat ook onbedoeld een soort competitie. De gevoelde verantwoordelijkheid gaat zo ver dat ze zelfs uit eigen beweging op zaterdag en zondag op het land staan! Leuk detail is dat we gevraagd hebben aan de studenten of ze weten wat het kost om 6 hectare in te zaaien. Niet zozeer om ze met geld om te oren te slaan maar wel om ze een idee te geven welke bedragen ermee gemoeid zijn om elke dag voor eten te zorgen. Het gaat om 1,4 miljoen tanzaniaanse shilling. Het eerste bod van de studenten was 300,000 shilling en een brutale zei nog 600,000 shilling. De schok en verbazing was groot toen de 1,4 miljoen werd genoemd. We zijn nog wel van plan om al onze studenten te verrassen met een vrijdagmiddag/avond met muziek. De bijbehorende soda zit er niet in, dat is te duur en het blijkt dat dat ook niet nodig is. Want echt wat kunnen we hier feestjes bouwen alleen met muziek!  
OnzeMasonry & Bricklaying Class 15 man sterk is goed op weg om een winning team te worden voor KVTC. Naast al zelfstandig Cecilia kitchen, de veranda en de andere Step One lokalen af te metselen, gaan ze nu ook echt beginnen aan klussen buiten de deur. Zo gaan we voor Angel Keepers (daycare center waar onze nursery students stage lopen) een keuken bouwen. Die funding komt van Step One, waarvoor dank! En we hebben een opdracht om voor Kombo Primary ook zo’n keuken te bouwen. Van het geld wat we daar aan over houden gaan we een pit/autobrug/smeerput of hoe het ook heet bouwen alweer door onze masonry students voor de motor vehicle class.
 In Tailoring zijn alle schooluniforms gemaakt en zijn we nu bezig met prachtige gevoerde laptopbags en andere tassen die terugkomen in de koffer(s) van Bert naar Nederland eind mei. Zeg maar hoeveel je er hebben wil. Ze kosten 25 euro per stuk voor de laptop bags en 20 euro voor de tassen. En dan gaan we daarna beginnen aan de dekens/ dekentjes haken en fabriceren van de truien met die mooie lockmachine.
Voor de nieuw in de steigers te zetten Motor Vehicle class moeten we ook gaan investeren. En daarna profiteren van niet meer zo dure reparaties aan de good old Red Devil. En bedenk dan dat we eerst niets hadden en nu al zoveel meer. Komt vast goed ook met deze nieuwe course.
En zo worden we steeds meer waar we voor in het leven geroepen zijn. Een school die mensen af gaat leveren die een vak hebben geleerd. Wij voelen die trots en dat zien we ook terug bij onze studenten. En die trots en dank gaat ook uit naar al die mensen die al heel lang of korter geloven in het idee van de opzet van deze school. Dit type onderwijs, een vak leren, is echt nodig omdat het jongeren een mogelijkheid biedt voor veranderig in hun eigen leven en dat van hun families.  
Heeft iedereen in Nederland eigenlijk die mooie nieuwe school t shirts gezien? We hebben geteld. Er zijn 30 studenten die die 7 euro voor dat shirt niet op kunnen brengen. Ga eens even kijken bij jezelf en je vrienden of zeg nee tegen een biertje, wijntje, kop koffie, gebakje of een etentje uit. Zo voor elkaar, toch? Ik heb er al 2 betaald. Voor Barnabas onze gehandicapte student in tailoring met niets en Florence zonder ouders met wel een opa. Zij zijn de koning te rijk met zo’n shirt. En alle nieuwe studenten hebben een ID kaart gekregen. Zodat nu iedereen zo’n schoolkaart heeft. Dat maakt dat we niet alleen professioneel  worden maar  ook zijn. Tnv Ket Holland; het is heel gemakkelijk overmaken naar KET Holland, iedere cent komt daar en dan bij ons terecht: NL37RABO01402.41.019
Er is geen onderscheid tussen wie gesponsord wordt of zelf betaalt. Het gaat er niet eens over, net zo als het ging en gaat met onze 4 studenten die albinisme hebben. Geen enkel onderscheid, daar kunnen we veel van leren. Dat is de kracht van deze school. We horen samen en zijn samen.
Veel groeten van ons allemaal uit het prachtige en nu natte Umbwe, Anne
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email