Derde bericht uit Umbwe – 28 oktober 2018

Een derde bericht vanuit Umbwe van oktobergroep die namens stichting KET de KVTC school in Umbwe bezoekt en helpt deze maand. De groep bestaat uit 8 personen afkomstig uit omgeving Leek, Groningen en Ameland.
Zondag 28 oktober 2018
Afgelopen donderdag zou de groep Alfa aangevuld met onze jongeren Annet en Hennieke op safari gaan. Iedereen stond klaar om half zeven, maar geen safariwagen te bekennen. Het duurde drie kwartier/ een uur en nog geen wagen. Eerst werd nog gedacht, dat de regen, die de hele nacht continue was gevallen de spelbreker was. Maar het bleek om een misverstand te gaan: de safariman – ook met naam Alfa- dacht te zijn geboekt voor vrijdag en zaterdag in plaats van donderdag en vrijdag. Maar niet getreurd! Het was sowieso een treurige regendag, deze donderdag en geen goede dag voor safari of enige andere buitenactiviteit. Het leek -met ook de woensdag die deels was verregend- alsof hier het natte seizoen weer was begonnen! Normaal zijn er in april/mei in Tanzania dit soort dagen en niet in oktober. Ook hier lijkt de klimaatverandering te zijn doorgedrongen. Noodgedwongen hebben we de donderdag verder met elkaar in Umbwe doorgebracht. Omdat ons paviljoen een patio heeft en het dus ook natregent binnen in het huis, hebben we de tafels verplaatst naar de veranda. Ook de gebruikelijke stroomuitval mocht de pret niet drukken. Kaarslicht zorgde voor een aparte sfeer en gezelligheid.
Vrijdag ging de safarigroep op herhaling en dit keer was de safariwagen wel ruim op tijd. Het weer was wat opgeknapt en de rest van de groep is aan het werk gegaan. Het miezerde af en toe, maar schilderwerk in het paviljoen en het planten van de omheining van de hydroponics project waren de klussen. 1000 plantjes moesten worden gepoot en met een voorhamer en een paal werden de pootgaten in de grond getimmerd. Intussen was de schilderploeg even gestopt. Een emotioneel bericht kwam binnen via de noodlijn van Anne: Wieke was voor het eerst oma geworden, een maand voordat het kind werd verwacht. Oma was zo in de wolken, dat ze ook onmiddelijk haar kleinkind wilde zien en de terugreis naar Nederland kon diezelfde dag nog geregeld worden.
Zaterdag morgen was het echt droog en kon de omheiningsklus voor 500 plantjes (de helft) worden afgemaakt. Na een lekkere koude douche werd in de middag de markt in Combo bezocht. Een gezellige drukte opnieuw!
In de avond konden we de safarigangers weer verwelkomen en konden we genieten van al hun prachtige verhalen.
Zondag rustdag. Niet iedereen koos ervoor om naar de kerk te gaan. Het was een schitterende zonnige ochtend met heldere blik op de Kili. Van dat mooie weer wilden de meesten gebruik van maken door niet de kerk maar de waterval te bezoeken. Door alle regen, was deze behoorlijk heftig en het pad was ook glibberig. Er kon lekker worden gezwommen in het koude water.
De middag was er rust en werden nog werden nog wat huisbezoeken afgelegd.
De groep zal nog 3 dagen deze week hier in Umbwe aan het werk zijn. Woensdag is de overdracht en daarna wordt het (hopelijk) zonnige Zanzibar opgezocht. Daarover meer de volgende keer.
Hartelijke groet,
Ineke Amesz en Henk Riezebos

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email