Eerste bericht uit Umbwe – 20 oktober 2018

Een eerste bericht vanuit Umbwe van oktobergroep die namens stichting KET de school in Umbwe bezoekt en helpt deze maand. De groep bestaat uit 8 personen afkomstig uit omgeving Leek, Groningen en Ameland.
 
Hallo allemaal,
Na een voorspoedige vlucht en een hele snelle passage omdat onze visa al geregeld waren, hoefden we alleen nog onze koffers op te halen!
En daar ging het mis! De helft van onze koffers moet geopend worden en we moesten verklaren wat het allemaal te betekenen had. Vooral de petjes (!) en voetbalshirts waren verdacht, de helft van de kleurdozen (de andere helft zagen ze niet), de printer en de voetballen maakten dat we uren konden wachten. De hele aankomsthal was leeg toen wij uiteindelijk als laatsten naar buiten gingen….. 60 euro aan invoerrechten armer….. Natuurlijk was dat niks vergeleken bij alles wat ze niet gezien hadden en wat we lekker wel bij ons hadden! Namelijk de mollenklemmen, de medicatie, de inktcartridges, ph meter, de proteine drankjes, de kaas, de worsten, de digitale weegschaal enz. Enz.
Aan gekomen bij het YMCA hotel vielen we met onze neus in de boter! Er was weer eens een bruiloftfeest en -omdat het al laat was- konden we gelijk aanschuiven! Een leuke geste, maar we waren toch wel erg moe en taaiden al snel weer af.
Donderdag na een bezoek aan het kunstenaarsdorp, een frisse duik in het zwembad voor Annet en Hennieke en een lunch in het YMCA zetten we onze reis voort naar Umbwe.
Fijn om  de mensen weer te zien! Wat een warm welkom. Naast Anne Sloot en Paul Kapiki stond ook de Alfagroep, bestaande uit 5 gezellige jonge mensen en meester Marcel ons op te wachten en ze hadden zich goed op onze komst voorbereid: De koffie en thee stond klaar, maar óók de tenten! Twee hele grote exemplaren! Het werd al redelijk snel duidelijk dat de oude garde in de tenten mocht slapen! Eén tent voor de dames en één voor de heren. Gelukkig lopen er ’s nachts 2 bewakers over het terrein, en mét echte waakhonden, zodat we ons helemaal veilig voelen in de tenten.
Vrijdag een rondleiding door Anne Sloot over het terrein. Tjonge wat is er weer veel gebeurd in de afgelopen twee jaar. De 3 visvijvers vol meervallen (4500 in totaal)! In januari zijn ze groot genoeg om verkocht te worden. De bouw van de werkplaatsen, helaas nog niet af… echt Tanzaniaans? of gaan we als Nederlanders ons toch nog weer hard maken om dit tot een goed einde te brengen? De grote velden met kolen, aubergines, wortels, uien, paprika, spinazie en nog veel meer wat onlangs gezaaid is.
En de kunstwerken die door de naaistudenten gemaakt worden! Prachtige tassen, toilettassen, vloerkleedjes, kussenovertrekken en jurken. Heel veel beter dan we tot nu toe gezien hebben hier.  Daar gaat zéker wat van mee naar Nederland.
Het werk is begonnen. De muren in het Paviljoen worden geschilderd…. mooi zacht geel…. maar o hoe jammer dat enkele uren later de stukken spontaan van de muren vielen. De onderlaag is niet goed en er is geen voorstrijk in Tanzania…… maandag mogen we het er af steken.
De sfeer in de groep is gezellig. Er is al Afrikaans gedanst met enkele scholieren en vandaag (zaterdag) zijn we met z’n allen in de DalaDala (klein busje) naar Moshi geweest om de stad te bekijken om cultuur te proeven en al wat souveniers te kopen. Zondag gaan we naar de kerk en verder……. dat zien we morgen dan wel weer. De Kilimanjaro is elke ochtend stralend in het zonlicht. Wat een fantastische aanblik. Dit zou ik alle thuisblijvers graag willen laten zien!
Hartelijke groeten namens ons allemaal,
Alberdien

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email