Tweede bericht uit Umbwe – 24 oktober 2018

Een tweede bericht vanuit Umbwe van oktobergroep die namens stichting KET de KVTC school in Umbwe bezoekt en helpt deze maand. De groep bestaat uit 8 personen afkomstig uit omgeving Leek, Groningen en Ameland.
Woensdag 24 oktober 2018
De eerste week in Umbwe zit erop. Wat gaat de tijd snel!
Afgelopen zondag de jongerendienst bezocht in de grote Katholieke kerk in Umbwe. Er was een super swingend jongenskoor, die buiten nog een toegift gaf voor ons.  Het was een hete dag. Aan het eind van de middag nog via de bekende maisvelden achter de Som-som school naar Androlux gelopen. We keken onze ogen uit. De renovatie is ingezet en het wordt nog “luxer”. We spraken de zuster van Allen Ollomi-die al op veel projecten onze metgezel en tolk was- en zij (Veronica) gaf ons een rondleiding.
Maandag 22 oktober waren we al vroeg op. We mochten verschijnen op het appèl bij de school en konden ons voorstellen aan de kinderen. Daarna aan de slag. Er waren mensen, die zijn gaan schilderen (vooral bij het Paviljoen) en een klein clubje is gaan graven en heeft een duiker gemaakt voor de waterafvoer van een van de wegen bij de school. In het regenseizoen werd alles een water- en modderbende en we hopen, dat dit verbetering geeft.
We hebben gisteren (dinsdag) de eerste regendag gehad. Dat was wel even een domper. Want als  het regent, dan regent het ook goed hier.  Met bakken uit de hemel…. We waren door de regen gedwongen om klusjes binnen te zoeken. Naast wat schuur- en schilderwerk zijn er ook stoeltjes uitgezocht voor de verkoop en zijn rieten matten opgehangen in lokalen om de akoestiek te verbeteren. En verder is het hier zo dichtbij de evenaar gewoon klam en koud.
Met de regen kwam ook een van de vele stroomstoringen; ook daaraan raak je hier snel gewend. Dan maar kaarslicht in plaats van TL-licht bij het avondeten en omdat de regen in het Paviljoen ook binnen valt (op de patio) zaten we in een gezellige knusse sfeer op de droge veranda.
Gistermiddag waren we uitgenodigd bij Michael Ngarina. Michael is vanuit KET Tanzania de spil geweest in het opzetten en uitvoeren van alle projecten bij de school. Helaas is hij nu te ziek om naar Umbwe te komen en dus zijn we als KET-groep met Anne Sloot en Paul Kapiki in een Dale Dale naar zijn huis gegaan. Vanwege de regen was dat een hele onderneming. Zonder 4-wheeldrive is het bijna niet te doen op de wegen bij onze school. Uiteindelijk deden we anderhalf uur over een afstand van 30 km. We kozen vanwege de regen een zekere omweg, en zagen daardoor een prachtig Kili landschap aan ons voorbijtrekken. Terug stranden we 100 meter voor de school, omdat de Dale Dale niet verder kon.
Michael stelde ons bezoek zeer op prijs. Zijn dochters hadden een meer dan voortreffelijke westers/Tanzaniaanse maaltijd bereid. Bij de maaltijd werden meerdere anekdotes verteld, mooie herinneringen aan de 10 jaar, dat dit schoolproject in Tanzania inmiddels duurt. Wat is er veel gebeurd in die tijd! Het afscheid van Michael en zijn familie was warm en ontroerend.
Vandaag, woensdag 24-oktober zijn we tot een uur of half elf nog flink aan de slag geweest met schoonmaken, verven en graven, maar na de koffie begon helaas de regen opnieuw.  Na de middag maar wat spelletjes gedaan en toen de regen ophield was er nog voor sommigen gelegenheid om de markt in Combo te bezoeken.
Ondanks de tegenslagen met het weer blijft de sfeer in de groep uitstekend. Morgen wordt beter weer verwacht en gaat de helft van de groep (Marcel en de jongeren) op safari. Alleen de tentbewoners (met Bert) blijven achter.
Hartelijke groet vanuit een te koud en te nat Umbwe!
Ineke Amesz en Henk Riezebos

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email