EN DE STAND IS……

Nieuwsbrief februari/ maart 2017
Met grote trots vertellen wij dat de voorlopige eindstand van het aantal studenten komt te staan op maar liefst 93.
De nieuwe studenten zijn veelal betalend zodat de verhouding gesponsorde en betalende studenten in balans blijft. De laatste studenten en dan met name dagscholieren proberen we nog door een laatste actie aankomend weekend via de omliggende kerken binnen te halen. De marketing heeft zijn vruchten afgeworpen, er heeft 2x een radiocommercial gedraaid in december 2016 en de afgelopen weken. Het helpt natuurlijk ook dat het imago van KVTC in de afgelopen jaren flink is opgepoetst. We zijn echt heel blij met deze gestage groei. Ook zijn we het erover eens dat we op deze manier de ontwikkelingen die met een grotere studentengroep gepaard gaan, beter kunnen bijbenen.
Ander heel goed nieuws is dat we een samenwerking tot stand hebben gebracht met Amani. En dat KVTC nu 4 studenten van deze organisatie heeft. Amani is een grote van oorsprong Tanzaniaanse organisatie die zich sterk maakt voor straatkinderen. Ongelooflijk goed en moeilijk werk. Lees hieronder de introductie en neem ook een kijkje op de website van Amani http://www.amanikids.org/
For over 15 years, Amani Children’s Home has been dedicated to the protection of Tanzania’s most vulnerable population: street children. Amani, which means “peace” in Swahili, was founded by Tanzanians, and over the course of the past decade has rescued more than 1,200 children from the perils of life on the streets, where they face numerous dangers including malnutrition and abuse. Amani provides healthy food, education, counseling and medical care for every street child who turns to us for help. When possible, children are reunified with (extended) families.
Wij zijn blij met deze samenwerking, het betekent dat wij schoolfees ontvangen van Amani tegen een kleine tegenprestatie nl de schoolbenodigdheden worden bekostigd door KVTC. En we zijn om veel andere redenen blij met deze samenwerking; Amani is een goed georganiseerde organisatie en er zijn overeenkomsten in het werk wat we doen; zorgen voor een deel van Tanzania’s meest kwestbare kinderen. Voor Amani is dat the core business en het zou mooi zijn als KVTC dat kleine beetje zou kunnen helpen door kinderen van Amani KVTC student te maken en ze te helpen met een goede vakopleiding.
Zoals velen van jullie weten was Bert in Tanzania afgelopen week en ook Ingrid en Kees Monfrooij van Step One zijn in Tanzania en dat gaf ons de gelegenheid om gevieren op bezoek te gaan bij Amani voor een wederzijdse kennismaking. Wij zijn diep onder de indruk van wat we daar gezien hebben. Na een uitgebreide rondleiding en gesprekken met verschillende mensen hebben ook Bert Ingrid en Kees ervaren dat de mensen die er werken gepassioneerd bezig zijn met hun werk en dat is aan alles te merken. Plezierige sfeer, heldere communicatie, goed georganiseerd. We gaan samen kijken hoe en op welke andere manieren we elkaar kunnen helpen.
We hadden zelf ook bezoek in KVTC en dan hooggeplaatst bezoek. KVTC is steeds meer in the picture en dat proberen we te gelde te maken. Het wordt tijd dat de Tanzaniaanse Government iets gaat doen. Dat is natuurlijk een langzaam proces maar er is in ieder geval een begin gemaakt. Allereerst hadden we op 23 februari MP (Member of Parliament) Antony Callist Komu op bezoek. Het was een plotseling en informeel bezoek, dat is juist goed want dan worden de plichtplegingen achterwege gelaten en kunnen we direct to the point komen. Op de agenda; afbouwen van de eerste verdieping, de jongensslaapzaal en benadrukken dat we financiele hulp nodig hebben voor het betalen van de leraren salarissen. Na een complete tour over het terrein, hebben we de zeer plezierige ontmoeting afgesloten met een korte vergadering in het Pavilion waarbij ook teachers Paul en Daniel aanwezig waren. We hebben uitgelegd wat er tot nu toe al tot stand is gebracht en waar we hulp nodig hebben. We zijn benieuwd wat het op gaat leveren.
Op 10 maart worden we door de inspanningen van Bert met een bliksembezoek verrast van Stella Manyana, Deputy Minister for Education, Science and Technology. Zij kwam samen met de District Commissioner Kipi Warioba, de laatste was al eerder in KVTC vorig jaar. Ook hier hebben we de leraren salarissen genoemd en het afbouwen van de jongensslaapzaal. Sirili Mushi en Ernest Salla van onze TZ Trust/ Board gaan het contact met de minister nu uitbouwen door een bezoek aan haar. Ook hier zijn wij benieuwd wat het op gaat leveren. En ook deze informele meeting loopt gesmeerd en opnieuw wordt waardering uitgesproken voor de ontwikkelingen sinds 2015.
Het is trouwens fantastisch om te zien hoe team en studenten beide keren alles op alles gezet hebben om alle gebouwen, de hele compound bezoekklaar te maken en dan zelf ook keurig in schooluniform te staan om het schoollied te zingen. Trots!
En met Bert en Ingrid en Kees zijn we weer 4 laptops en die prachtige lock machine voor Tailoring class rijker. Glunderende gezichten in Tailoring class en de machine is al volop in gebruik. Heel veel dank! Bert heeft zich een breuk gesjouwd met dat ding en ook Kees en Ingrid zijn bepakt en bezakt aangekomen met nog veel meer mooie spullen. Kralen, kralen, kralen en ander kreatief materiaal, een mooie deken voor Cecilia gemaakt door Gerda Boekhold, schaakspellen en natuurlijk worst voor Anne. Heel erg veel dank aan alle gulle gevers, we zijn er heel erg blij mee! Kees is ondertussen een schaakklasje gestart in de hoop dat we straks een kleine schoolcompetitie kunnen starten. Onder de nieuwelingen zitten aardig wat pientere studenten, dat hebben we al gezien. Bert is inmiddels weer terug in Nederland na een intensieve week. Er is veel werk verzet en vooral de financieen zijn goed doorgelicht en in relatie gebracht met het budget voor 2017. Bert heeft zijn bezoek in Tanzania in Dar es Salaam afgerond waar hij met de andere Trust/ Board members heeft gesproken. Belangrijk nieuws hier is dat we gaan beginnen met het samenstellen van een nieuwe School Board. Intussen wordt de school geleid door een zogenaamd Caretaker Committee zodat er beslissingen genomen kunnen worden over bv contracten, afbouw eerste verdieping, starten van een rijschool. Kees en Ingrid blijven nog tot eind maart, zij helpen mee waar het kan en hebben zich ook weer gestort op schilderwerk met name in het huis van Anne.
Alweer is er een koetje geboren in maart! Dit keer is de moeder Sophia en hebben we het kalfje Gerda genoemd. Alweer zo’n prachtig beest. Gerda is buiten overdag geboren en stond al heel snel op alle vier de poten. Voorlopig zijn we nu even klaar met de kalfjes, er lopen nu geen drachtige koeien meer rond. Gelukkig hebben we een heel klein beetje regen gehad zodat de koeien na bijvoeren ook weer gras kunnen eten.
Sinds deze week hebben we dan eindelijk serieuzere regen in Umbwe. Daar zijn we heel erg blij mee. Er is weer een plan voor het land gemaakt en het ploegen is al gedaan. Dan volgt de zware klus voor alle studenten om na het ploegen met de hand te eggen. Heel veel werk, het is buffelen! Stel je toch eens voor dat je in Nederland studenten vraagt het land te bewerken…. Na eggen (met de hand) gaan we volgende week inzaaien en dan zullen de 6 hectare land ook nog eens 3x gewied moeten worden. Met de hand…..
Onze Masonry studenten hebben in maart 2 vloeren afgecement, de laatste vloer Cecilia kitchen doen we in de eerst aankomende korte Paasvakantie zodat de vloer kan drogen in die periode. Onze tailoringstudenten zijn druk met het maken van de schooluniformen voor de nieuwe studenten en onze catering studenten hebben een praktijkstage met het verzorgen van de lunch en het diner voor Kees en Ingrid. Het schijnt heeeeel lekker te zijn! De kleurterjuffen en een meester zijn nog altijd op stage, zij komen na de Paasvakantie weer terug en missen ons erg wij hen ook!
Tot slot in deze nieuwsbrief een brief van Cecilia onze kokkin waarom zij in KVTC werkt en hoe zij de toekomst van de school ziet, gevisualiseerd met een tekeningetje;-  En dan hieronder nog veel meer foto’s om de rest te visualiseren.
Veel groeten van ons allemaal uit het prachtige Umbwe, Anne 

 
 
 
 

4 reacties

  1. Hallo Anne,
    Wat weer een goede berichten vanuit Umbwe! Erg fijn dat er steeds meer leerlingen komen en de school zo in de belangstelling staat. Wij blijven de ontwikkelingen volgen.
    Groeten aan de medewerkers en leerlingen van KVTC.
    Wiebe en Bonny Zijlstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email