Epiphania 2

Epiphania J. Mboya

Epiphania wordt voor het 2e jaar gesponsord in de opleiding electricien. Ze zit nu in het tweede jaar en wil graag ook het 3e jaar volgen om zo het VETA certificaat te krijgen. Dat gaat zeker lukken want zij behoort tot de top van haar klas. Epiphania oogt in eerste instantie verlegen en bescheiden maar als ze lacht dan zie je ineens een heel andere kant. Als ze droomt dan wil ze daarna voor haar diploma gaan. Ephiphania wordt in mei 21 jaar. Zij vertelt hier zelf haar eigen verhaal:

Mijn naam is Epiphania J Mboya. Ik ben geboren op 23 mei 2000 in Mango Kibosho, in mei wordt ik 21 jaar. Ik ben de oudste dochter uit een gezin van drie kinderen, ik heb een jonger broertje en zusje. Mijn moeder voedt ons alleen op. Mijn Vader heeft ons gezin verlaten toen ik 6 was. Hij wilde zijn verantwoordelijkheid voor het gezin niet nemen. Toen ik 18 was is mijn vader weer terug gekeerd maar de thuis situatie is daardoor erg verslechterd. Mijn vader heeft een alcoholprobleem en als hij gedronken heeft wordt hij handtastelijk. Mijn moeder en zelfs mijn oma moeten het dan ontgelden. Mijn zusje van 17 is door de moeilijke thuissituatie veel weg geweest, zij is uiteindelijk zwanger geraakt. Zij woont nu met de baby in Dar es Salaam. Mijn broertje van 19 is met hulp van mijn moeder aan een baantje geholpen als shop keeper ver weg in Mtwara, dat is in het zuiden van Tanzania.

In Kibosho ben ik in 2007 begonnen op de Mango Primary School. Deze heb ik in 2014 afgemaakt. Daarna ben ik begonnen aan mijn middelbare opleiding/ Secondary school. Helaas kon mijn moeder me niet meer financieel ondersteunen om de Secondary school af te maken. Er was niet genoeg inkomen en mijn jongere broertje en zusje gingen inmiddels ook naar school. Ik heb hulp gevraagd aan andere familieleden zodat ik mijn middelbare opleiding toch kon voortzetten, ik slaagde erin die hulp te krijgen en zodoende heb ik de opleiding toch af kunnen maken in 2018.

Daarna wilde ik heel graag verder gaan studeren maar de economische situatie thuis liet dat niet toe. Ik ben daarom een jaar thuis geweest om mijn moeder te helpen. Al het inkomen ging naar de school bijdragen van mijn jongere broer en zus en wat er over was gebruikten we voor voedsel.

In 2020 kon ik dankzij sponsorship starten op KVTC. Mijn moeder betaalt de jaarlijkse minimum bijdrage van 200,000 T-shilling. Ik vind het heel fijn dat ik intern in KVTC ben, ik voel me veilig en kan me goed concentreren op mijn studie. Ik heb gekozen voor electrotechniek omdat ik een passie heb voor het vak en ik denk dat ik na de opleiding een goede baan kan vinden. Ik hoop heel erg dat ik na KVTC nog verder kan studeren voor mijn diploma in electrotechniek. Voorlopig concentreer ik me op mijn studie in KVTC. Andere vakken die me goed liggen zijn ondernemerschap en computer vaardigheden. Ik heb een hele goede vriendin op school, zij heet Dativa. We doen veel samen en helpen elkaar. Bijna elke dag speel ik volleyball met andere studenten. Verder hou ik van boeken lezen en ook het werk op het land vind ik leuk, ik leer daar veel van.

In de toekomst hoop ik mijn moeder en mijn broer en zus te kunnen helpen. Ik voel me verantwoordelijk voor hen omdat ik zelf geholpen ben. Het feit dat ik gesponsord deze opleiding kan doen betekent veel voor mij, ik kan eindelijk uitkijken naar een andere en betere toekomst. En als ik later nog meer anderen kan helpen met betalen van schoolbijdragen zal ik dat zeker doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht