IMG_20201117_093244_003

Nieuwsbrief december 2020

Het laatste stukje van 2020

Click here for English Version

Umbwe, 6 december 2020,

Sinds begin november ben ik weer terug op school, het is heerlijk om weer hier te zijn en zoals iemand zei die ook uit corona Europa naar Tanzania kwam, het is net alsof je op een andere planeet terecht bent gekomen. Het is natuurlijk heel gek maar er is hier in het straatbeeld op het platteland, in de stad niets te merken van het virus, er zijn geen maatregelen, geen mondkapjes en zelfs de handenwasemmers met zeep zijn goeddeels verdwenen. Dat voelt dubbel, aan de ene kant is het heerlijk om ‘corona-vrij’ rond te lopen, aan de andere kant blijft het ‘ongerust’ voelen. Wat niet meer voor onrust zorgt is dat nog in Nederland de retired permit is rondgekomen. Deze is voor 2 jaar geldig en was/ is aanmerkelijk goedkoper dan de workpermit die ik sowieso niet had kunnen krijgen omdat de regels aangescherpt zijn en je echt aan moeten kunnen tonen dat het werk niet door iemand uit Tanzania gedaan kan worden. Officieel mag ik natuurlijk niet werken met een retired permit dus dat doe ik dan ook niet! 

Daniel Mboya is van Acting Principal nu officieel Principal. Hij heeft keihard gewerkt en opnieuw veel voor elkaar gekregen op school zowel op landbouw gebied, als constructie en de aankoop van kippen en varkens. Ook een nieuwe schoolboard is door hem tot stand gebracht met o.a. Chairman Ernest Salla en adviseur Adolf Olomi. Beide heren zijn vanaf de oprichting betrokken geweest bij de school. Ook zij zijn sinds kort gepensioneerd en kunnen daardoor tijd vrijmaken voor KVTC.

Er is ontzettend veel gebeurd hier op school en in Nederland. De sluiting van de school in maart, het doorgaan als boerderij en de opening per 1 juni heeft ons tot het inzicht gebracht dat we verder willen als school/ boerderij. Dat wil zeggen dat we die combinatie verder gaan ontwikkelen door meer en kortere cursussen in die richting aan te bieden en nog meer praktijk gericht willen gaan werken.

In het kader van meer boerderij is er eerder in 2020 al een prachtige lokale koeienschuur gebouwd zodat de oorspronkelijke koeienstal omgetoverd kon worden tot een biggenstal. Vervolgens is er met fondsen van Stichting Goki “Gezondheid en Onderwijs voor Kinderen” een lokale kippenschuur gebouwd waar we voorlopig zo’n 200 kippen in wilden hebben. Er is een soort kuikenflat gebouwd waar de jonge kuikens eerst onder lampen opgroeien, daarna gaan ze naar de grote kippenschuur. De bijenkorven die we al hadden zijn nu uitgebreid naar 28. Behalve zoals gebruikelijk deze op te hangen in bomen is er een stellage gebouwd met schappen waar de bijenkorven op staan. Bij alle constructiewerkzaamheden en bij de aanschaf van onze dieren zijn studenten betrokken, zo leren ze in de praktijk hoe ze dat op kleine schaal straks zelf kunnen doen.

Het resultaat is echt fantastisch. Onze veestapel bestaat nu uit 7 koeien, 5 opgroeiende kalveren, 20 biggen, 3 zeugen, bijna 200 kippen, nog eens 200 kuikens en heel veel bijen die nu ook honing produceren! En zo groeien onze bronnen van inkomsten mee.

Ook het land heeft onder leiding van Daniel een metamorfose ondergaan zeker als je bedenkt dat 2020 met een totaal nieuw landplan een try-out was. Het doel van dit plan is om zoveel mogelijk ons eigen voedsel te produceren, inkomsten te genereren en studenten ook hier weer te leren hoe ze dit straks op kleine schaal zelf kunnen doen. We beginnen nu te zien hoe groot(s) het eigenlijk aan het worden is. Na alle investeringen, harde werk op het land en uiteraard ook het omgaan met de nodige uitdagingen zien we nu het effect en wij niet alleen. Daarover straks meer. Eerst een opsomming van wat er allemaal is geplant en op dit moment groeit:

Bananen lokale soort 523 bomen, avocado 90 planten, papaya 25 bomen. Op het TAHA (Tanzanian Horticulture Association) land 1 hectare 600 bananenplanten 3 verschillende soorten. Een kwart hectare is ingericht als proef- en leerveld voor koffieteelt en in samenwerking met TACRI (Tanzanian Coffee Research Institute) planten we daar koffiezaailingen. Hydroponics productie voor onze eigen veestapel. Op het bananenveld groeit ook cassave en zoete aardappel. En verder oogsten we het hele jaar door voor eigen consumptie, op het moment; groene kool, tomaten, groene paprika, mais, erwten en straks weer chinese (soort andijvie), aubergine en bonen. De reden dat we zoveel bananenbomen planten is natuurlijk voor consumptie en verkoop maar vooral ook omdat we later vanille willen gaan telen en vanille heeft schaduw nodig.

Zoals gezegd zijn de ontwikkelingen op school niet onopgemerkt gebleven en steeds meer Tanzaniaanse organisaties haken aan. Zo hadden we al een samenwerking met Nelson Mandela University, de onderzoeksafdeling die onderzoek doen naar welke bonen het meest geschikt zijn voor scholen. Ook zij hebben een trainingsveld bij ons op school. Er worden bodemonderzoeken gedaan zodat wij kunnen leren hoe we onze bodemsoort moeten bijvoeden om onze gewassen optimaal te laten groeien. Lepaje is een andere lokale organisatie die aansluiting heeft gezocht bij KVTC. Lepaje is begonnen als een kleine milieu organisatie in Kibosho. Opgericht in 2000 en inmiddels erkend door de Tanzanian National Environment Council. Lepaje houdt zich bezig met behoud van het milieu/ natuur in Kilimanjaro regio. Na een buurtonderzoek op scholen is KVTC door hen gekozen om een kraamkamer op te zetten voor allerlei fruitbomen met maar liefst 500.000 bomen! Deze aansluiting gaat veel betekenen voor KVTC en we vinden het vooral zo fijn dat deze organisatie vanuit de Kibosho gemeenschap komt.     

In Nederland is hard gewerkt aan het leggen van nieuwe contacten en het hernieuwen, verstevigen van bestaande contacten. De vaste activiteiten van Werkgroep Tanzania konden vanwege de coronacrisis niet doorgaan, maar gelukkig kwam er een mooie actie bij de Jumbo supermarkten in Leek via de Maripaan Groep https://maripaangroep.nl/ om geld in te zamelen voor een tractor voor KVTC en ook de diaconie van de PKN in Leek droeg een bedrag af voor het sponsoren van studenten.

De website heeft een prachtige facelift gekregen en zal vanaf nu bijgehouden worden door Alberdien in Nederland en Anne in Tanzania met dank aan Elan van der Mijn.

Via de landbouwuniversiteit Wageningen is een mooi contact ontstaan met Agromisa https://www.agromisa.org/ Een koffer vol boeken is meegegaan naar Tanzania. Boeken op met name landbouw- en veeteelt gebied en heel belangrijk praktijkgericht geschreven op de lokale situatie. De lijst gaat van Pig keeping in the tropics, Cultivation of tomato tot Use of greenhouses.

Via een contact van Bert hebben we een volgende partner aan ons project toe mogen voegen, Arcona Capital https://www.arconacapital.com We zijn zielsgelukkig met een donatie van hen waardoor er een nieuwe 2e hands auto aangeschaft kon worden die ook dient voor transport van goederen. We rijden nu Toyota Landscruiser! Een oudje maar zeer goed onderhouden en uitstekend geschikt voor de wegen hier. Het is ook heel prettig dat de auto veilig voelt en we noemen hem….“Silver King”.

Dorothy’s koffie gaat als een tierelier en kan daardoor een nieuwe derde KVTC student sponsoren. Het is fantastisch om de reis van Dorothy mee te maken. Er is nu een flexibel abonnement met coffee credits waardoor het schoolgeld voor de studenten aan het begin van het schooljaar betaald kan worden. Dus mensen drink meer Dorothy’s Coffee of ga in Nederland op reis naar Tanzania met Dorothy’s Kilimanjaro koffietoer! https://www.dorothyscoffee.nl/

Er zijn contacten geweest met Alfa College en contacten gelegd met Terra College in het noorden van Nederland. Step one https://step-one.nu/ is KVTC ook in 2020 trouw gebleven. En uiteraard is KET Nederland opnieuw onze allergrootste donor in 2020. Heel veel dank allen! Al onze partners staan ook vermeld op onze prachtige nieuwe website en daarmee zijn we natuurlijk niet volledig want al die mensen die particulier onze studenten sponsoren of op andere manieren de school ondersteunen zijn wij ontzettend dankbaar! Nog even over de website; nog niet alles is ‘ingevuld’, dat komt in de komende tijd en steeds zullen we een student en medewerker voorstellen. De gesponsorde studenten zullen een voor een voorgesteld worden zodat betrokkenen in Nederland beter geìnformeerd zullen worden over wat er met het door hen gedoneerde geld gedaan en bereikt wordt.

Het meest spannende contact is gelegd met een organisatie genaamd Young Africa. Een organisatie met een Nederlandse basis in 1998 opgericht. Zij zetten scholen op in Africa op basis van een franchise model. De hele korte uitleg is dat zij zich helemaal richten op het opleiden van jonge mensen in vocational training en landbouw. De cursussen zijn vooral kort, 6 maanden tot een jaar en er is veel aandacht voor stage en werktoeleiding. De filosofie van Young Africa spreekt aan omdat zij vanuit de lokale situatie de scholen opzetten en daarbij de samenwerking zoeken met lokale bedrijven en ondernemers die als leraren ingezet worden en waar stages gelopen kunnen worden. Direct bij het begin van het opzetten van de school wordt er ook gezocht naar mensen uit de community die de school kunnen leiden. Young Africa heeft nu scholen in Namibie, Botswana, Zambia, Malawi en Zimbabwe elk met een eigen identiteit passend binnen de educatiemodellen van Young Africa en een heel specifieke filosofie om jonge mensen weerbaar te maken en goed voor te bereiden op de toekomst. Door de succesvolle formule is een groot netwerk van ondersteunende partners opgebouwd. In de afgelopen maanden is er gewerkt aan het onderzoeken van een mogelijke samenwerking van KVTC met Young Africa. En dat onderzoek loopt ook nu nog. We berichten in een volgende nieuwsbrief hopelijk meer daarover. Voor wie wil kijken, dit is de website van Young Africa: https://youngafrica.org/

Dan onze studenten die toch ook een heel vreemd jaar hebben gehad met de sluiting, de heropening en de aangepaste regels. Niet al onze studenten zijn terug gekomen, met name gesponsorde studenten kozen er voor een klein baantje te zoeken toen de school gesloten was. Zij hebben immers niets thuis, juist deze studenten kozen er voor het baantje niet op te willen geven. Begrijpelijk en ook heel jammer natuurlijk. Wij hopen ze in het nieuwe studie jaar weer terug te winnen.

Op school is het rooster door de corona sluiting behoorlijk omgegooid. Omdat we 3 maanden sluiting in moesten halen, hebben we direct bij opening in juni besloten om ook op zaterdag les te geven en dat doen we nog steeds. Onze studenten zijn nu in afwachting van de nationale VETA examens die vanaf maandag 7 t/m 15 december plaatsvinden. KVTC is door VETA aangewezen als ‘examination center’ en dat betekent dat ook studenten van andere scholen op KVTC voor het examen zitten. Vanaf 15 december wordt bij onze 1e jaars het interne examen afgenomen. Aansluitend hebben we dan een korte decembersluiting van 3 in plaats van 5 weken van 20 december tot 9 januari 2021. Omdat we dit jaar maar een klein groepje afgestudeerden hebben (11) en de financiele situatie het niet toelaat, hebben we dit jaar geen ‘grote’ Graduation Day gevierd. Dat doen we volgend jaar samen met de lichting van 2021. Evengoed hebben we op zondag 22 november toch een kleine celebration gevierd en velen van jullie weten hoe leuk dat is!

2020 kan niet snel genoeg voorbij zijn, zo zullen veel mensen denken maar eigenlijk heeft KVTC zich prima staande gehouden in dit turbulente 2020. De uitdagingen zijn we aangegaan met flexibiliteit en creativiteit. Daar zijn we best trots op. Wij gaan ons nu concentreren op het laatste stukje van 2020 met de aankomende examens en de marketing voor 2021.

We willen iedereen namens onze studenten en medewerkers heel hartelijk danken voor elke bijdrage, hulp, steun in welke vorm dan ook. We blijven jullie nodig houden, ook in 2021! 

Tot slot en ondanks alle beperkingen in Nederland; wensen we jullie allemaal licht, liefde, vriendschap, vrede en bovenal gezondheid in deze december feestmaand.

Veel groeten van ons allemaal uit een warm & zonnig Umbwe

Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht