IMG_20200611_172221_9-1

Nieuwsbrief juni 2020

KVTC WEER OPEN

Umbwe, 14 juni 2020,

Na de plotselinge sluiting van de school op 18 maart als gevolg van de Corona uitbraak, heeft de regering even plotseling besloten dat de scholen, in ieder geval colleges en universiteiten weer openen per 1 juni 2020. We zagen ook dat niet direct aankomen en hoopten zelfs dat we tot het einde van dit schooljaar gesloten zouden blijven zodat we ons volledig konden richten op onze boerderij activiteiten. En natuurlijk ook omdat dat een flinke kostenbesparing op zou leveren. We hebben even gekeken naar mogelijkheden om niet te openen, dat wil zeggen het besluit “intelligent” te omzeilen want een keuze heb je natuurlijk niet maar dat pad hebben we ook weer verlaten. Onmiddellijk na het nieuws werden we platgebeld door ouders/ verzorgers, studenten, zij wilden dolgraag weer starten. We wisten ook dat als het onderwijs voor dit jaar nog een kans zou hebben het met een opening nu zou zijn in plaats van bv nog later in het jaar.

En dus besloten wij opnieuw gebruik te maken van onze veerkracht, tegelijkertijd zelf het gat te dichten aan veiligheidsmaatregelen rondom Corona daar waar de overheid dat naliet- en laat. Voordat we daar mee verder gaan nog even dit over de Corona situatie hier. Jullie lezen natuurlijk ook de kranten waarin je vast meegekregen hebt dat de informatievoorziening op z’n zachtst gezegd niet heel erg compleet is (geweest) en dat het virus vooral te lijf moest worden gegaan middels liefst grootschalige gebedsdiensten. Er is hier nooit een lockdown geweest van grotere steden zoals dat wel gebeurde in de ons omliggende landen en zelfs een dagelijkse briefing over aantalen is lang geleden gestopt. Het algemene beeld van de verspreiding van het virus lijkt te zijn dat met name grotere steden zoals Dar es Salaam, Mwanza en Arusha zwaarder getroffen zijn dan bv deze Kilimanjaro regio en ook in Moshi zou het meevallen. Dat laatste voordeel gaat nu natuurlijk wegvallen als er opnieuw door het hele land gereisd gaat worden. Hoe het ook zij; we weten eigenlijk niets of veel niet en nog minder weten we hoe het virus zich de komende tijd gaat ontwikkelen/ verspreiden. In ieder geval is de huidige stand van zaken dat het land Coronovrij is verklaard dankzij al het bidden en dat de Tanzaniaan geacht wordt als dat al niet zo was, het leven weer gewoon op te pakken, business as usual. De economie moet doorgaan.

Het Rescue Plan van 26 maart heeft inmiddels een opvolger en is getiteld KVTC Re-opening Plan May 2020. De 5 belangrijkste doelen beschreven in dat plan zijn:

 • Heropenen van de school dmv vooraf vastgestelde voorwaarden en goed voorbereide instructies voor 1 juni 2020
 • Vaststellen van intern/ school veiligheidsbeleid in het algemeen en speciaal inzake Covid-19
 • Zo gezond, veilig en geisoleerd blijven als mogelijk
 • Vaststellen onderwijs/ examen gevolgen tot aan het einde van dit schooljaar december 2020
 • In kaart brengen van financiele gevolgen/prognoses tot aan het einde van dit jaar

In hoofdstuk 2 besteden we aandacht aan het weer samenbrengen van de school en de boerderij, onder welke voorwaarden laten we studenten weer binnen/ starten? Wat zijn de algemene veiligheidsregels, welke specifiek voor studenten, welke specifiek voor staff. Hoe gaan we lesgeven, hoe gaan we het gemiste onderwijs compenseren, hoe gaat het week/ jaarrooster eruit zien? Hoe gaan we om met ons voedselprogramma en hoe vervolgen we onze landbouw- en veeteelt activiteiten? We proberen antwoorden te geven en daarmee in te schatten wat de inkomsten en uitgaven voor de komende tijd zullen zijn. In feite ligt aan de basis van dit plan de vraag voor; halen we het einde van 2020 zonder bankroet te gaan? En er spelen natuurlijk veel andere onzekerheden; nog steeds het risico op sprinkhanen, wat gaat er gebeuren met het virus en wat gaat er in oktober gebeuren als er verkiezingen zijn?

Opnieuw hebben we open kaart gespeeld over de financiele omstandigheden en opnieuw hebben we gezegd het is beter als we eerlijk zijn over wat we kunnen betalen aan salarissen in dit jaar in plaats van te beloven dat we “zullen proberen om” elke maand te betalen. Ook denken we dat 80% kans van slagen van dit plan valt en staat bij het ons echt houden aan de opgestelde regels en richtlijnen, taken en verantwoordelijkheden. En om dat slagingspercentage zo hoog mogelijk te houden is een absoluut commitment van onze staff nodig. Opnieuw hebben we ons team gevraagd een ja of nee te geven op dit plan, let wel met de informatie dat ze na mei, dit jaar alleen salaris uitbetaald zullen krijgen in juli, september en november. In het plan is ook het verwachtte inkomen begin 2021 van ons varkensproject opgenomen, dat inkomen is daarvoor gereserveerd.

Het plan is op vrijdag 29 mei gepresenteerd aan alle staff met het verzoek het weekend de tijd te nemen te lezen, vragen te stellen, te vertalen. Op zondagmiddag 31 mei is er een nieuwe bijeenkomst georganiseerd, nogmaals hebben we het plan stap voor stap doorgenomen en daarna hebben alle medewerkers getekend met een ja of nee. Ook hier geldt weer net als de vorige keer, elke beslissing is/ wordt gewaardeerd en voor wie niet kan/wil meegaan in het plan geldt dat we restante betalingen zo spoedig mogelijk zullen uitkeren als de financiele situatie van KVTC dat toelaat.  Inmiddels kunnen we melden dat van de 14 personen aanwezig die zondag er 13 getekend hebben met een ‘ja’. Vier teachers waren nog niet terug en daarvan heeft inmiddels één alsnog getekend en 3 anderen keren niet terug. Wij zijn wederom heel erg blij met zoveel mensen die ‘ja’ hebben gezegd! Eigenlijk ongelooflijk dat je tekent voor de wil/ wens dat het project door kan en het nieuwe jaar gaat halen. Dat raakt. Wederom voor degenen die het plan (in het Engels) willen inzien, stuur een mail met dat verzoek naar slootanne32@gmail.com LET OP! Het email adres amesloot@hotmail.com is niet meer in gebruik/ bereikbaar, graag verwijderen. Naast jullie informeren middels het nieuwe plan, willen we hier iedereen bedanken voor grotere en kleinere donaties na het rescue plan. Ook nu vragen we weer jullie support en opnieuw is elk bedrag welkom via Stichting KET Holland op NL37RABO0140241019.

Goed en hoe gaat het dan nu in de praktijk sinds 1 juni? Nou eigenlijk best goed. We hebben de terugkomregels strikt gehanteerd en dat betekende ook dat we studenten soms naar huis moesten sturen. We hebben de eerste 2 weken van juni als een opstart fase gezien. Inmiddels is er een definitief week rooster waarin we op vrijdag ‘shamba’ (land)dag hebben en op zaterdag en waar nodig in de avonduren extra lesgeven. Van studenten wordt elke dag de temperatuur genomen, we geven zoveel mogelijk buiten les en verder is het gebruikelijk dat we allemaal mondkapjes dragen, handen wassen en afstand houden. Geen fysieke interactie is erg moeilijk voor de mensen hier maar iedereen doet oprecht zijn/ haar best. Tot nu toe hebben we geen zieken (gehad) en geen verdenkingen van het virus. We zitten nu op 80 studenten en we verwachten er nog meer de komende tijd. Het ‘normale’ leven heeft dus weer een beetje een aanvang genomen en eigenlijk is het heerlijk de studenten weer hier te hebben, gelach te horen, ze zien studeren, voetballen, op het land werken en ze hebben elkaar natuurlijk ook gemist. De sfeer is wederom als vanouds plezierig en gemotiveerd. Wij gaan ons best doen om iedereen weer bij te spijkeren zodat ze straks in augustus goed voorbereid de examens in kunnen.

Dan hebben we slecht nieuws over onze Toyota, die is behoorlijk in de prak gereden bij een aanrijding veroorzaakt door een kamikaze inhaalactie van een vrachtwagen op de weg naar Moshi. De vrachtwagen moest onverhoeds weer voor ons invoegen vanwege een tegenligger. Naar links uitwijken kon niet want daar was de vangrail en water(!), naar rechts uitwijken veroorzaakte de aanrijding. De vrachtwagen is er vandoor gegaan dus hebben we ook nog eens de pech geen schade te kunnen verhalen. Gelukkig geen gewonden en dat mag een wonder heten als je de Toyota ziet…. Frank Kakolela die de auto reed, koos ervoor geen politierapport op te maken omdat de schade aan de Toyota zou kunnen leiden tot ‘onze schuld’, bovendien zou de auto dan naar het politiebureau gesleept moeten worden en dat kost dan weer ‘stageld’ van 40 euro per dag/ nacht. Alsof dat allemaal niet genoeg was kregen we de volgende ochtend een bekeuring toen we zelf de auto naar de garage aan het slepen waren…….ja want geen politierapport op laten maken…..

Als laatste in deze nieuwsbrief willen we ontzettend trots vertellen dat we in 3 weken tijd een prachtige locale nieuwe koeienstal hebben gebouwd voor ongeveer 4 miljoen tsh (minder dan 2000 euro) inclusief de vloer. Ontwerp, planning, uitvoering en aansturing wederom Daniel Mboya. De voormalige koeienstal is na renovatie en op deuren na klaar voor gebruik als varkensstal.  De prachtige koeienstal biedt plaats aan 25 tot 30 koeien en meet 7 x 25 meter. Op het dak na komt alle hout van een gekapte boom en alles maar dan ook alles is met de hand gekapt, gezaagd, verwerkt. Ik blijf het ongelooflijk vinden wat mensen hier kunnen doen en maken zonder machines. Onze studenten kwamen net op tijd terug want de metselaars zijn vervolgens bezig gegaan met de varkenstal en onze electrical studenten hebben voor solar licht in de nieuwe koeienstal gezorgd. Echt geweldig gedaan, zo zien we het graag in KVTC!

Punda, onze grijze koe (punda verwijst naar de kleur van een ezel) en ontzettend lief dier heeft de nieuwe koeienstal direct ingewijd, ze heeft  een prachtig gezond stierkalfje op de wereld gezet. Hij heet Aivan, genoemd naar onze landbouw- en veeteelt teacher die bij de bevalling was.

Morgen starten we alweer de derde school/werkweek. In ons plan is opgenomen dat iedere medewerker een korte omschrijving van specifieke taken voor de komende tijd op papier krijgt. Dat is goed voorbereid en morgen gaan we met iedereen zitten om de taken en verantwoordelijkheden door te nemen. Specifiek met het teachers team gaan we kijken hoe we de studenten in andere groepen kunnen opsplitsen al naar gelang de opgelopen achterstand. Passen en meten en improviseren. Gelukkig zijn we daar goed in!

Lieve mensen, tot zover weer uit het prachtige ietwat koude Umbwe, veel groeten van ons allemaal.

Anne

        

6 reacties

 1. Fantastisch om de nw zaken te zien. Mooie veranderingen. Hopelijk zet het voort.
  Voor het eerst in jaren waarschijnlijk geen Tanzania dit jaar voor mij ivm corona.
  Maar dat komt wel weer❤️

 2. Weer een mooi verslag van alle ins en outs.
  En weer wonderbaarlijk dat (zonder te bidden) er telkens weer positieve handen en voeten worden gegeven aan een steeds weer veranderende situatie.
  Heel knap en iets om extreem trots op te zijn.

 3. Ondanks onzekerheden en het afscheid van de Toyota😢, lees ik een geweldig positief verhaal. Wat tonen jullie met elkaar en veerkracht. En dan dat commitment. In één woord TOP!👍🏼Zoveel positiviteit kan/moet alleen maar beloond worden met een vervolg voor KVTC in 2021. Maar, eerst dit jaar tot een goed einde brengen. Héél veel succes. Zet em op.

  1. Dankjewel Piet, voor je mooie samenvatting, dank voor complimenten, dat geef ik ook door uiteraard aan het team. Er zijn inmiddels veel mensen met een echt KVTC hart, idd heel bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email