Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Allereerst een rectificatie aangaande onze prachtige koeien. De mooie bruine is Ank en de mooie grijze is Gerie. We willen het niet ingewikkelder maken maar Ank is dus de moeder van Noel het stierkalfje vlak voor Kerst geboren en de mooie grijze Gerie is sinds kort de trotse moeder van baby girl Miriam, een prachtig zwart/wit kalfje met een klein beetje grijs in de hals. Kalfje Miriam is twee weken geleden buiten geboren en ze heet zo omdat een van onze Agriculture studenten Miriam een grote rol speelde bij de bevalling. Welkom Noel en Miriam!
Onze koeien en kalfjes hebben het momenteel vanwege de droogte best moeilijk. We voeren bij en gelukkig is er in ieder geval water genoeg. Dat kan op veel plaatsten (ook in Oost Afrika) niet gezegd worden. Hier niet zo ver vandaan sterven er koeien vanwege de droogte. Nog erger is het in landen als Somalie, Ethiopie maar ook buurland Kenia wordt getroffen door droogte en daar dreigt ook voor mensen een enorm water- en voedsel tekort. Naast klimaatveranderingen, oorlogen of een zeer instabiele politieke situatie, is het uitblijven van de korte regens eind 2016 een oorzaak van de droogte. Laten we hopen dat het grote regenseizoen eerder komt.
In KVTC is sinds 16 januari een nieuw schooljaar gestart. Een nieuw jaar met onzekerheden en nieuwe kansen, we gaan er weer voor! Pas sinds afgelopen week kunnen we weer beschikken over internet overal. Met opnieuw dank aan Alex in Nederland en onze nieuwe provider Habarinet. Er is een nieuwe schotel geplaatst op ons dak en daarmee zijn we dan niet meer afhankelijk van de buren. We hebben in de buurt trappen verzameld en die aan elkaar gespijkerd zodat we het dak op konden! Voordat iedereen denkt dat het daarmee gedaan is…..nee we blijven natuurlijk afhankelijk van stroom van Tanesco. En de laatste tijd laat die club het weer regelmatig afweten maar gelukkig weten ze nu wel dat als de Principal van KVTC aan de telefoon hangt, dat ze meteen moeten komen.
De opstart van het nieuwe schooljaar gaat zoals gebruikelijk schoorvoetend. Tot eind maart nemen we nog studenten aan voor de januari intake. Dat klinkt gek maar zo gaat het nu eenmaal. Studenten van vorig jaar en veel nieuwe (veelal zelf betalende) studenten komen binnendruppelen. Het probleem is natuurlijk altijd geld voor de schoolfees en vooral na de feestmaand december is iedereen platzak. Ook gesponsorde studenten moeten met geld komen volgens de afspraken die met hen individueel gemaakt zijn. Die bedragen varieren van geld voor schoolspullen tot bijvoorbeeld de helft van de schoolfees betalen. We doen dat omdat we niet geloven in educatie voor niks. Iedereen heeft wat of kan wat. Het gaat er om dat iedereen mee moet helpen en op die manier maken we ook de omgeving van de student of dat nu ouders, verzorgers of local leaders zijn, verantwoordelijk. Het werkelijke aantal studenten laten we jullie eind maart weten, pas dan weten we zeker wat het gaat worden.
Voor onze nieuwe studenten moesten er ook weer nieuwe bedden gemaakt worden. Vooral met de jongens in boarding gaat het hard. En dus werden er weer vers gelastte bedden afgeleverd op die stoere driewielers, wat een leuk gezicht. Via Ruurd en Baukje Abma Westra hebben we van Groen Leven in het najaar een prachtig Waka Waka station gekregen. We hebben er serieus een vergadering aan gewijd hoe we dit station het beste in konden zetten. We hebben er vorige week eerst een les aan gewijd voor onze electrical studenten zodat ze precies weten hoe en waarom het werkt. Het Waka Waka station is in gebruik in de jongens dormitory onder verantwoordelijkheid van de (nieuwe) Teacher Masonry Frank Joseph die daar ook woont zodat we zeker weten dat de spullen niet ‘kwijtraken’. Op termijn willen we ook solar op het dak van de jongens en meisjes dormitories. Dat zijn de laaste gebouwen zonder stroom op het KVTC terrein. Heel erg bedankt Baukje, Ruurd en Groen Leven!   
In januari is er officieel een nieuwe course bijgekomen; Motor Vehicle. We hebben daar inmiddels studenten voor en een nieuwe teacher. Die nieuwe teacher Ally mag ook rijlessen geven en dus zijn we voorzichtig op zoek naar een 2e hands auto met het stuur aan de goeie kant zodat we onze eigen KVTC rijschool kunnen starten. Daar is grote behoefte aan want voor rijlessen moeten mensen nu naar Moshi.
Nog een grote verandering in het nieuwe schooljaar is dat al onze nieuwe studenten de eerste 3 maanden in een bijspijkerprogramma zitten. Ook de studenten van vorig jaar waar het algemene kennisniveau niet voldoende van is zitten in deze groep. De ervaring leert dat KVTC teveel studenten heeft met een zwakke opleidingsachtergrond waardoor ze uiteindelijk niet de examens onder VETA kunnen doen. We hopen met het bijspijkerprogramma dat studenten beter hun eigen course kunnen volgen. Al onze teachers geven nu ook les in andere vakken, ook dat is een grote verandering en voor sommigen was dat ook even slikken en tja een mens is nooit te oud om te leren!
Voor al onze medewerkers zijn we nu bezig met het maken van contracten, bijbehorende salarisschalen en verzekeringen. Dat is een flinke klus en gaat ook veel geld kosten. We hopen dat we deze voorzieningen in de eerste helft van dit jaar kunnen gaan vastleggen. Dat moet ook als we de school verder willen professionaliseren.
En dan onze ex studenten Sharifa en Sabrina in Tailoring. Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog wel het verhaal van deze meiden. De een weggekaapt voor een gedwongen huwelijk en de ander regelmatig midden in de nacht buiten gezet door haar dronken familie terwijl ze astma heeft. Allebei hebben we ze vorig jaar in boarding genomen voor hun veiligheid. Sabrina en Sharifa zijn nu voorzichting aan hun eigen ‘winkel’ aan het opstarten in het Pavilion. Dat moet een combinatie gaan worden van het runnen van de shop en het maken van kleding. Met een investering van de school worden ze begeleidt om steeds een beetje winst te maken en daar weer iets nieuws van te kopen of te investeren. Voorlopig hoeven ze nog geen huur te betalen en wonen ze gratis op ons terrein. We gaan jullie op de hoogte houden van de vorderingen.
In dit nieuwe jaar gaan we per nieuwsbrief steeds iemand voorstellen. Dat kan een staff member zijn of een student. De eerste die aftrapt is Jeremia. Hij is sinds begin 2016 student Electrical als dagscholier. Hij schrijft zelf zijn verhaal. Dat gaat in gebroken Engels en bedenk dat toen hij binnenkwam hij geen enkel woord Engels sprak, laat staan schrijven. Via de volgende link kun je Jeremia’s brief lezen:
https://projecttanzania.nl/wp-content/uploads/2017/02/Letter-Jeremia-jan-2017.pdf
De tekeningen van liefde waar Jeremia over spreekt, kunnen jullie in de fotoserie bewonderen.
Veel groeten van ons allemaal uit een prachtig en warm Umbwe, Anne
PS: oh ja en vorige week zondag spektakel! Er landde een heuse helicopter op ons terrein vanwege dreigend onweer, na een uur stegen ze weer op verder naar Dar es Salaam. 
 

 

4 reacties

  1. Wat.weer een prachtige ontwikkeling. Heerlijk om te lezen
    En wat is er veel vooruitgang geboekt. Gelukkig mag ik dat in maart allemaal komen bewonderen. Ik kijk er nsar uit. Gefeliciteerd allemaal met dit prachtige project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email