WhatsApp Image 2021-06-12 at 12.41.48

NIEUWSBRIEF APRIL/ MEI 2021

SAMENWERKEN

Klik hier voor de Engelse versie

Umbwe, 1 juni 2021

Studeren, op stage, VETA examens en interne examens, voor al onze studenten is het aan de bak. We sluiten op 25 juni voor vakantie t/m 18 juli. De VETA examens zijn van 7 t/m 18 juni en onze eigen interne examens worden afgenomen van 14 t/m 18 juni. Ondertussen gaan alle andere werkzaamheden gewoon door. Best veel. Het is fijn te zien dat iedereen zijn/ haar taken en verantwoordelijkheden kent en uitvoert. Petje af!

We hebben in de afgelopen periode 2 leerzame workshops gehad. Steeds op vrijdagen, dat is onze shamba/ land dag. Op zaterdagochtend geven we ook nog steeds les. Van TaCRI is er een workshop geweest over duurzame koffie productie, het planten van koffiezaailingen, welke soorten zijn er, hoe richt je het land in. Daarna hebben we het geleerde in praktijk gebracht op het koffielandje. We doen dit ook in samenwerking met Dorothy’s Coffee die zoals jullie weten met een deel van de koffieopbrengst in Nederland, studenten sponsoren. Inmiddels zijn dat er maar liefst 8! Ze zijn allemaal te zien op de website van Dorothy’s Coffee: https://www.dorothyscoffee.nl/over-mijn-koffie/onze-studenten/ Het is een mooie droom dat we ooit koffiebonen van KVTC gaan produceren voor Dorothy’s Coffee.

Van TAHA werd er tot onze verrassing een (locale) droogkast en een buitenoven gebracht. De vrachtwagen die de spullen kwam leveren bleef steken op onze fantastische weg. Met hulp van studenten en staff is de weg begaanbaar gemaakt en door kon de vrachtwagen! Een week later hebben we geleerd hoe je groente en fruit kunt drogen en hoe je brood, vlees en nog veel meer bakt in de oven. Het team van TAHA, waaronder een voedingsdeskundige met een echte koksmuts heeft een fantastische workshop gegeven. Alles hebben we geproefd, vooral de bananenchips vonden gretig aftrek. Met achterlating van alle informatie in brochures in het Swahili kunnen wij verder. Voor de droogkast moeten we even wachten want het is nu niet warm genoeg. Ook elke vrijdag is David, de landbouwkundige van TAHA aanwezig, hij helpt ons met zijn kennis en ondersteuning op landbouwgebied en hij geeft ook op vrijdag korte lessen aan studenten. 

Ander fantastisch nieuws is dat we via Passage Vrouwenorganisatie in Nederland https://www.passagevrouwen.nl/html/index.php?pid=257 een fonds gekregen hebben om een biggenproject op te zetten met in eerste instantie 3 vrouwenorganisaties in Kibosho. Met het goedgekeurde projectvoorstel “Project proposal Kibosho women & girls empowering commercial pig production” zijn we al aan de slag. Het idee is even simpel als doeltreffend. Met het fonds van Passage gaan we 3 vrouwengroepen opleiden hier op school in varkenshouderij. In het curriculum is ook het produceren en toepassen van hydroponic fodder opgenomen. Met (deels) onze studenten en anderen gaan we op lokatie van de vrouwengroep een varkensstal bouwen. Tenslotte ‘krijgen’ ze van KVTC/ Passage de eerste biggen om hun eigen biggenproject te starten. KVTC blijft na opstarten met kennis en kunde begeleiden en ondersteunen. Als het project eenmaal loopt bij de vrouwenorganisatie dan gaan zij met een deel van de winst minimaal 2 vrouwelijke studenten uit Kibosho sponsoren op KVTC.

Er zitten zoveel leuke kanten aan dit project en de impact kan ver reiken. Vrouwen zijn meestal verantwoordelijk voor het onderhouden van hele families. Zij doen vaak het leeuwendeel van het werk op het land, met het vee en in de huishouding.  Het is belangrijk juist die vrouwen en meisjes daarin te ondersteunen met hulp en vooral met kennis en kunde. Dit project is ook een mooie manier om KVTC nog beter op de kaart te zetten en de Kibosho gemeenschap te laten zien dat wij er echt zijn voor hen. Samenwerken, kennis, ervaring en kunde delen en daar gaan we allemaal van profiteren. Precies zoals we onze studenten hier leren om na afstuderen met een volledig pakket aan kennis en praktijkervaring aan de slag te gaan. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen en de voortgang. Wij bedanken Passage van harte, ook namens de vrouwenorganisaties hier!

Met onze veestapel gaat het trouwens uitstekend. In de afgelopen weken hebben maar liefst 27 gezonde biggen en 2 gezonde stierkalfjes het licht gezien. Het groeit allemaal als kool dankzij goede zorg en ons aanvullende hydroponic voer. Onze studenten hebben een nursery opgezet voor bloemen, bomen en planten. Ze hebben er enorm plezier in want het is leuk om je eigen planten te zien groeien. Daniel heeft met een aantal studenten achter de hydroponic unit een soort kleine kas gebouwd. Alweer tegen minimale kosten gebouwd met bijna rotzooi en het ziet er weer prachtig uit!  De tomaten, kool, bieten en nieuwe papaya worden daar opgekweekt en groeien goed.

Nu we de ergste regen gehad lijken te hebben, begint de kou. Dat duurt nog wel even, de ervaring is toch wel tot eind juli. Het is ‘s ochtends soms maar net 10 graden en dat is koud zonder verwarming en weinig zon. De maasai dekens doen goede zaken in deze tijd, die zijn heerlijk warm.

Tenslotte in deze nieuwsbrief nog even aandacht voor Covid-19. Nu Europa weer een beetje van het slot gaat, staan wij hier aan het begin. Onze nieuwe President Samia Suluhu Hassan, liefkozend mama Samia genoemd, erkent het bestaan van het virus en heeft een team van deskundigen aangesteld. Dat team doet aanbevelingen en er wordt nu ook eindelijk gesproken over vaccins. We zijn heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Het is in ieder geval goed nieuws. Het is opvallend hoe anders de sfeer is nu in Tanzania. We hebben allemaal het gevoel dat er iets van het oude vriendelijke Tanzania terugkomt. En met dat goede nieuws sluiten we deze nieuwsbrief graag af niet zonder te zeggen dat we onze studenten veel succes wensen met de stages, de examens en het studeren voordat we gaan genieten van een welverdiende vakantie!  Foto´s komen weer onder het kopje ´foto´s.

Veel groeten van ons allemaal uit een koud Umbwe.

Anne & Daniel

2 reacties

  1. Hallo Anne en Daniel, bedankt voor je fantastische nieuwsbrief. Ik heb het net gelezen en met bewondering voor jullie mooie en vele werk wat jullie verrichten. Grandioos. Ik heb veel bewondering dan ook naar jullie.
    Als ik het goed begrepen heb is er nu een vrouwelijke presidente.
    Ik hoop dat jullie allemaal snel gevaccineerd worden. Groetjes Vicky

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit bericht