WhatsApp-Image-2020-12-30-at-21.09.58

Nieuwsbrief januari 2021

HET BAMBOE LEGBATTERIJ PROJECT

Klik hier voor Engelse versie

Naar het filmpje legbatterijproject

Met trots presenteren wij U een onderdeel van ons kippen project. Het maken van de legbatterij in de locale versie. Dat gaat zo; je gaat op pad met 10 mannen om bamboe te kappen in het bos zo’n 15 kilometer verderop. Dat duurt een dag en is zwaar werk. Er klimmen een man of 4 met lange kapmessen in die bamboe bomen en de rest sjouwt de bamboe palen stuk voor stuk een eind verderop naar het verzamelpunt. Daar waar ook de versnaperingen verzorgd worden. Dan bel je iemand die een kleine vrachtwagen heeft en steeds chagrijniger wordt omdat het niet 3 uur, 4 uur maar 6 uur wordt voor we kunnen vertrekken.

Alle mannen gaan de volgende dag aan het werk om met diezelfde lange kapmessen de bamboe in een soort lange luciferhoutjes te splijten. Ik zal maar zeggen zoals wij aardappelen schillen met een aardappelschilmesje. Het idee is om een kip vriendelijke legbatterij te bouwen. Elke kip een eigen plek. Niet gehinderd door de utwerpselen van de ander en wel genoegzaam het eigen eten te kunnen eten. De hele installatie is trapsgewijs opgebouwd zodat ontlasting en voer niet in het hok daaronder valt waardoor de kippen ziek kunnen worden.

Want dat is de grote uitdaging bij het houden van kippen; zorgen dat ze niet ziek worden. Een klein beetje geschiedenis is op z’n plaats. Stichting Goki heeft er voor gezorgd met een donatie van 5000 euro dat we dit kippen project hebben kunnen starten. Het eerste deel van die donatie is goed gebruikt door het bouwen van een locale kippenschuur die uiteindelijk 800 kippen kan herbergen. We hebben het overige geld van de eerste uitgifte aangewend om kuikens te kopen, ze te herbergen onder een verwarmde zelfgebouwde flat. Voor voedsel, desinfectie, medicatie, vaccinatie, training van onze studenten, marketing en laten zien aan de Kibosho community wat je zelf kan doen op kleine kippen schaal. Wij hebben er nu 400. En daar gaan we mee verdienen!

Alle studenten zijn zoveel mogelijk betrokken bij het project, zo hebben ze geleerd hoe een dergelijke legbatterij te bouwen, wat het voordeel daarvan is ten opzichte van een gewone kippenschuur. Leuk is ook het initiatief van onze kleermakersafdeling; zij hebben rolgordijnen voor de kippenstal gemaakt van oude mais zakken, ze gaan echt op en neer en wanneer neer gaan de kippen op stok. Onze electrical studenten hebben de electriciteit aangelegd zodat de jonge kuikens in de flat verwarmd kunnen worden. Uiteraard was er de samenwerking met onze metselaars al langer geleden, die letterlijk de fundatie van de kippenstal gelegd hebben en voor een groot deel de stal hebben gebouwd. 

Hier nu een prachtige video die begin tot einde van het bamboe project laat zien. Zo trots op waar deze mensen toe in staat zijn met bijna niks en blote handen onder leiding dan toch zeker van kreatieve geest Daniel Mboya onze Principal.

Begin volgende week hebben we een officiele opening van het bamboo legbatterij project en wacht er een verrassing voor de harde werkers, daarover dan meer op Facebook.

Veel groeten van ons allemaal uit een mooi en zelfs heet Umbwe. Het regenseizoen ligt op de loer.

Anne & Daniel

15 reacties

 1. Lieve allemaal, super trots mogen jullie zijn op weer zo een prachtig project. Hard werken loont.
  Daniel wat ben je toch een topper, altijd maar weer een ieder motiveren.
  Anne ik denk veel aan jullie en hoop oprecht weer een keer te kunnen komen naar deze prachtige mensen.
  Lieve groet voor jullie allemaal.
  Ingrid

  1. Dankjewel Ingrid voor je mooie bericht, wij hopen ook dat jullie weer kunnen komen. Wie weet volgend jaar πŸ™‚ De complimenten zijn doorgegeven, Daniel zegt dankjewel πŸ™Œ

 2. Geweldig wat jullie daar doen. Kunstenaars met kapmes πŸ˜ƒπŸ‘ŒHet eerste deel van dit project is geslaagd. Alle vertrouwen erin dat het vervolg ook goed komt. Succes verder met jullie kippen projectπŸ”πŸ₯š

 3. Zo veel inventiviteit, zoveel aandacht en liefde voor dit project. En zoveel zicht op wat de natuur, de bamboe, kan bijdragen aan nieuwe, goede ideeen, succes.

 4. Dag Anne & friends,

  Lekker bezig zeg. Mooi zoals je beschrijft hoe allerlei kennis en ervaring samenwerkt aan zo’n kippenparadijs.

  Dacht even dat de rolgordijnen elektrisch bediend werden als de kippen op stok gaan maar ik begreep dat ikdat verkeerd begreep…

  1. Dankjewel Anton, ja mooi te zien dat alles samenkomt en werkt. Wij dachten eigenlijk aan de volgende stap; de mais rolgordijnen computer gestuurd vanuit kantoorπŸ˜‰

 5. Prachtig steeds te lezen, dat er nog steeds progressie zit in het hele project.
  In 2010 een klein steentje bijgedragen aan de bouw, in 2012 nog even weer geweest en gezien dat alles nog steeds in beweging is. Lees nog steeds de nieuwsbrieven met veel plezier.
  Anne, ik heb je nooit persoonlijk ontmoet, maar wat ik van je lees en hoor….., heb veel bewondering en respect voor jou.
  Heel veel succes verder met je vruchtbare werk.

 6. Lucas, wat een mooi bericht en dankjewel voor je complimenten aan mij/ ons! Vertel ons meer over jouw bijdrage. Dat willen we graag horen om nog beter te kunnen vertellen wat we aan het doen zijn. Iemand zei laatst; het gaat zo mooi organisch, dat vinden wij ook. Daniel Mboya, de huidige principal en deze retired principal geloven dat alles past, zelfs in deze rare tijd. Ik ken u of jou ook niet. ik zou het leuk vinden een email te ontvangen. Dat kan op: slootanne32@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit bericht