Nieuwsbrief januari/februari 2015

WE ZIJN BEGONNEN

We zijn een maand onderweg. Het wordt tijd voor een eerste echte nieuwsbrief uit Tanzania waarin uitgebreid aandacht voor de stand van zaken en de werkzaamheden tot nu toe. Deze tijd is de warmste tijd van het jaar voordat we in maart ergens de eerste regens kunnen verwachten. Op onze school is de temperatuur toch aangenaam in verhouding tot bv Moshi en elke morgen en avond laat de prachtige Kilimanjaro zich zien. Een magnifiek uitzicht!

Sinds half januari is er veel werk verzet. De focus ligt op het vinden van nieuwe studenten. Alles is uit de kast getrokken om dat voor elkaar te krijgen waarbij ons doel minstens 50 studenten vinden aardig in de buurt komt. We zitten nu op 30…..hoera!

Samen met Paul Kapiki en veelal op de brommer zijn we op pad geweest naar scholen, kerken en instanties om te vertellen dat KVTC zich bevindt in een nieuwe fase. Dat bericht is met veel enthousiasme ontvangen. We hebben mooie brochures en flyers gemaakt en de schoolformulieren zijn aangepast en verfrist. Het ziet er prachtig uit.

Paul en ik zijn letterlijk gaan flyeren en posters gaan plakken en er is 8 dagen lang een radiocommercial uitgezonden over onze school te horen van Kibosho tot Arusha en zelfs tot aan Manyara regio, zo’n 200 km verderop. En ook daar zijn we naar toe gegaan. De contacten die ik daar nog heb via Sarakasi/Stichting Twiga zijn zeer bruikbaar. Ook zij gaan voor ons promoten en misschien is er in de toekomst wel een samenwerking mogelijk met de kinderen die in dat project Secondary School af gaan ronden. In de radiocommercial  hebben we ook laten weten dat we op zaterdag 7 februari een open dag hebben en ja zoals dat hier gaat komt dan niet iedereen op die dag maar ook op zondag en de rest van de week erna. En ook al waren er op die dag niet veel bezoekers, we merken aan alles dat er over onze school geproken wordt. Er wordt veel gebeld en de ‘joininginstructions’ liggen op verschillende plaatsen in Moshi, Arusha en andere plaatsen klaar en daar wordt goed gebruik van gemaakt.

Een prachtige andere kans kregen we op vrijdag 6 februari. Er vond een zogenaamde ‘inswearing’ plaats op onze school waarbij zo’n 300 mensen aanwezig waren. De bijeenkomst behelst een officiele installatie van bewoners en lokale leiders in Kibosho en daarmee hadden we ineens 300 mensen uit de buurt bij elkaar die door mij en vertaald door Paul toegesproken zijn over de mogelijkheden van onze school. Opvallend is dat er behalve vragen over de opleidingen ook veel vragen worden gesteld over de kortdurende cursussen. Engelse en computer lessen zijn favoriet en dus gaan we deze volop aanbieden. Sowieso zijn de plannen om binnen het algemene onderwijs veel aandacht te besteden aan Engels. In Tanzania is Engels de 2e taal met als gevolg dat het niveau niet erg hoog is en problemen oplevert als er dan ineens vanaf Secondary School les gegeven wordt in het Engels. Zelfs teachers spreken niet altijd even goed Engels.

Met alle staffleden zijn inmiddels gesprekken gevoerd met als doel te kijken naar skills, talenten en commitment. Op deze manier hebben we nu een klein en zeer gemotiveerd team. Zij willen allemaal hard werken om de school van de grond te krijgen en iedereen weet dat men een extra stap zal moeten zetten. Elke maandag en vrijdag hebben we een vergadering. Op maandag bespreken we de doelen voor de week en op vrijdag evalueren we wat wel en niet gehaald is. Alle medewerkers  zijn ook gevraagd naar hun ideeen om de school op de kaart te zetten en (extra) geld te verdienen. Hier alvast een idee van Anna onze tailoringteacher. De producten gemaakt in haar klas te verkopen aan toekomstige toeristen en ook bedachten we dat mensen in Nederland misschien wel belangstelling hebben voor bijvoorbeeld deze prachtige slippers en mooie tassen. Toekomstige webshop?

We zijn begonnen nemen we letterlijk. Er moet nog heel veel gebeuren maar in deze spirit zijn wij er van overtuigd dat het gaat lukken. Hulp vanuit Nederland kunnen we natuurlijk heel goed gebruiken. Bert Boekhold komt 16 februari naar Umbwe en dan gaan we kijken op welke manier Nederland ons van dienst kan zijn. We weten dat ook jullie commitment groot is, dat is fijn en dat voelen wij! Het bouwen gaat door en dit keer op een andere manier.

En had ik al verteld hoe mooi het is in de directe omgeving? De wandeling naar de markt bijvoorbeeld vlakbij de school door smalle paden dwars door de bananenplantages, prachtig. En oh ja de volle maan in Afrika is zo anders, alsof je ‘m bijna aan kan raken.

Veel groeten vanuit het mooie Umbwe van ons allemaal!

Anne

10 reacties

 1. Hoi Anne,
  ziet er goed uit! Wat goed dat je ook naar Sarakasi bent geweest. Had er al aan gedacht maar ik dacht dat de school vooral lokaal gericht zou zijn.
  Ik om zeker langs wordt waarschijnlijk eind van mijn periode : rond 24-25 maart

 2. “goed bezig” is een understatement geloof ik.
  Geweldig wat jullie doen, het ziet er professioneel uit.

 3. Dit geeft mij een warm gevoel na een paar maal bouwen aan de school en de nieuwsgierigheid/betrokkenheid over hoe het verder gaat. Klasse en ga zo door. Hopelijk een tot ziens in Umbwe

 4. Wauw, geweldig! Super die foto’s! Heimwee!
  Ga zo door en hou ons op de hoogte :-).

 5. Mooi werk lieve Anne! En dan te bedenken dat je er pas een maand bent. Lijkt wel of je thuis bent 😉

 6. hoi Anne,
  Wij willen in oktober weer komen om te ondersteunen.
  Fantastisch wat er gedaan wordt.
  Heb snel contact met je.
  Gr

 7. Lieve Anne, Fijn om weer wat van jou te horen. Tanzania is een mooi land met lieve mensen. Zinvol om daar te werken. Leuke foto van Anna en Anne. Succes met je werk. Hopelijk voldoende studenten in het nieuwe schooljaar. Alle goeds, tante Diny.

 8. Beste Anne,
  Wat een fantastisch verhaal! Wat fijn dat je samen met Paul de school meer bekendheid geeft en daarmee dus ook de leerlingen die ze verdienen en de leerlingen de school die ze verdienen! Mooi om zoveel bekende gezichten te zien op de foto’s en de natuur waar ik/ wij in oktober ook zo van heb(ben) genoten.
  Een gezellige en productieve week met Bert gewenst!
  Met vriendelijke groet,
  Annebaukje

 9. Bewonderend lees ik je verhaal en hoop nog meer van je te lezen. Kanjer! Veel succes en liefs. Ellen Klever

Reacties zijn gesloten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email