Nieuwsbrief Maart April 2016

 

REGENSEIZOEN

Heel veel nattigheid. De eerste examenweek is achter de rug. We hebben een schoolcommitee. De bonen en mais zijn geplant. We hebben bomen geplant en zijn daarmee een nieuw project gestart. De auto moest naar het ziekenhuis en we zijn bezig om ons onderwijs verder te professionaliseren. Oud studenten zijn op bezoek geweest om te vertellen dat ze een baan hebben en onze huidige studenten hebben hun eigen verkiezingen gehouden. En we hadden natuurlijk onze korte paasvakantie. Heel bijzonder is te melden dat vrijwel iedereen en met name de boardingstudenten voor het eerst in KVTC geschiedenis ook echt terug waren op zondag 4 april zodat we maandag 5 weer konden starten!
De januari intake is gestopt eind maart zoals eerder gemeld. De aspirant studenten die zich daarna hebben gemeld, hebben we nadrukkelijk gevraagd zich te melden voor de juli intake. We hopen dat ze ook echt komen. De verwachting is dat we richting 80 studenten gaan! Ook de mensen die zich op het allerlaatste moment melden om in aanmerking te komen voor een (gedeeltelijk) gesponsorde plaats hebben we helaas niet aan kunnen nemen. Simpelweg omdat de support aan Tanzaniaanse zijde en de inkomsten van fundraising activiteiten te onzeker zijn. Betalende en gesponsorde studenten moeten in balans zijn, anders kan het KVTC peerd het niet trekken. Goed nieuws is natuurlijk dat de belangstelling groot is. We hebben het al eerder geconstateerd; groeien in Tanzania gaat langzaam. Aan Tanzaniaanse zijde wordt er wel degelijk aan de weg getimmerd. Bijvoorbeeld door een fundraising in Arusha en Dar es Salaam. Maar ook individuele sponsoren melden zich. En steeds meer wordt de school ‘geclaimd’ door de community. Precies wat we willen en dan wordt het misschien ook logischer om die boter bij de vis te geven…. Wij hopen het en blijven daar aan werken.
Een goed initiatief daarvoor is het opzetten van een schoolcommitee. We hebben mensen uit de buurt gevraagd om daar zitting in te nemen. Mensen die hun sporen verdiend hebben in onderwijs, land- bosbouw, veeteelt of goed verstand hebben van deze omgeving, de mensen goed begrijpen en weten hoe hen te benaderen. Er is een eerste meeting geweest onder leiding van Adolf Olomi die zitting heeft in de Tanzanian School Board. Het commitee heeft 2 functies. Zij zijn de schakel tussen de school, de community en de TZ School Board en zij voorzien KVTC van pragmatische hulp en ideeen en zijn direct beschikbaar wanneer nodig en gevraagd. In de eerste meeting hebben we in kaart gebracht waar de leden hun expertise op willen richten en vervolgens hebben we die gekoppeld aan een KVTC staff member. De bedoeling is dat ook met de staff een samenwerking ontstaat.
Vlak voor Pasen werden er op school bijna 800 boompjes afgeleverd in het kader van een soort Nationale Boomplantdag en hebben wij daarna 130 plantjes geplant! En dat is nog niet alles; wij gaan door met een groter plan om KVTC een voorbeeld te laten zijn voor de omgeving. We gaan een nursery maken om onze eigen plantjes te kweken. Dat project is ontstaan uit een samenwerking met Roots & Shoots. Een Tanzaniaanse organisatie onder de vlag van het Jane Goodall Instituut met wereldwijd afdelingen. Onze agriculture studenten zijn op workshop geweest en hebben bij terugkomst hun kennis om planten en bomen te spenen/stekken doorgegeven.
Zo langzamerhand worden we een boerderij, sinds kort met 2 nieuwe koeien en oh wat zijn ze mooi! De dames heten respectievelijk Cecilia naar onze kokkin en matrone en  Mar-Li natuurlijk naar Lisette en Marlot! De beide dames zijn drachtig en nu maar hopen dat het goed gaat want Anna heeft haar kalfje verloren. We zoeken uit waarom dat kon gebeuren.
De problemen met electriciteit zijn regelmatig aanwezig en daar zijn we aan gewend maar bijna 3 weken helemaal zonder is zelfs voor Tanzaniaanse begrippen te erg. Nadat het aanvankelijk een probleem leek van alle omliggende scholen: Umbwe Secondary, Mlama en Som-Som, bleek het uiteindelijke probleem op ons terrein te liggen. Tanesco is zo ongeveer de traagste organisatie die ik ken en het duurde inderdaad meer dan 2 weken voordat Tanesco ons kwam melden dat ze alle lijnen gecontroleerd hadden en dat ze met deze conclusie konden komen. Bij ons ging uiteindelijk ook wel een lichtje ‘branden’ nadat een voor een de omliggende scholen weer stroom kregen. De schop moest dus de grond in om na te kunnen gaan wat er mis was. Net zoals in Nederland ligt de verantwoordelijkheid tot aan de meter bij het electriciteitsbedrijf en vanaf daar is het de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Binnen een dag wisten we wat er aan de hand was; een compleet doorgebrande kabel! En direct na het weekeinde hebben we de kabel gerepareerd met behulp van de engineer die de kabels op het KVTC terrein eerder heeft aangelegd. En toen was het natuurlijk weer wachten op Tanesco want ja die moet dan weer aansluiten….. Dat duurde ook weer een dag of 2. Verschrikkelijk wat een organisatie! Maarrrr uiteindelijk leiden ook dit soort ervaringen naar nieuwe ideeen. We waren al bezig met een powerplan voor KVTC compound. Het idee is nu om een 2e electriciteitsbron van Tanesco te gaan gebruiken vanaf de buurman aan de overkant van de rivier. Het is vaak zo dat als de electriciteit uitvalt aan de Som-Som kant de andere buurman dan wel stroom heeft. In grote lijnen zou het in de toekomst zo moeten worden:

  • Electriciteit doortrekken van het hoofdgebouw naar het Pavilion
  • Electriciteit doortrekken van de buurman over de rivier naar het Teachershouse (2e transformer, 2e electriciteitsbron)
  • Voor de dormitories willen we solarpanelen gaan gebruiken/ proberen (ook om kosten in de hand te houden)
  • Op termijn (als we het Principalhouse waar nu de jongens wonen) wellicht gaan inrichten als klein guesthouse kan de electriciteit doorgetrokken worden van het Teachershouse

Om het Tanesco verhaal af te maken…..zij hebben besloten tot aan midden juni de stekker eruit te trekken op dinsdag, donderdag en zaterdag overdag. Ze werken aan het netwerk, het is te hopen dat dit volgende ongemak iets op gaat leveren.
Wat de studenten betreft kunnen we melden dat we een zeer gemotiveerde groep hebben. Nu we groter worden zijn er meer verantwoordelijkheden te verdelen en net als ons teachersteam heeft ook de studentengroep taken verdeeld. Zo is er een foodcommissie, een minister of education and discipline, een minister of environment etc. En zo bouwen we naar langzaamaan groter worden. Onze metselklas is vooral een pluim waard! Zij leren snel en goed, de jongens en 1 meisje worden ook al getraind on the job. Begin mei zijn we het werk gestart om het tweede hostel af te maken. Daar waar de Nederlandse groepen straks zullen slapen. Het werkschema zegt dat het in 9 weken gedaan moet worden dan zouden we ergens begin juli klaar moeten zijn maar het is fijn om voldoende marge te hebben mocht er vertraging optreden wat natuurlijk heel goed kan hier in Tanzania!
Op dit moment zijn er studenten op stage. Twee van de Nursery class en 5 van de Catering en Hospitatlity class. Bij de Nursery studenten zijn we al op bezoek geweest; ze doen het erg goed en voor een van hen zit er waarschijnlijk al een baan in. De catering studenten gaan we binnenkort bezoeken. Daarover in de volgende nieuwsbrief meer.
Het beste nieuws bewaren we voor het laatst: voor het eerst in de geschiedenis heeft KVTC Hunters een voetbalwedstrijd gewonnen! We speelden uit in Marangu en wonnen met maar liefst 8 – 0. Met een dala dala op pad helemaal volgepropt, het was een groot feest en het bleef nog lang onrustig…
Veel groeten van ons allemaal uit het mooie Umbwe
Anne

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email