Nieuwsbrief mei juni juli 2016

BOUWEN EN HOPEN

Na nog meer nattigheid en kou zijn we aangeland bij nieuwe examens en werken op het land, werken op de shamba zoals dat hier heet. Na planten komt natuurlijk wieden en ook dat wordt door onze studenten gedaan. Het werk aan het 2e hostel vordert gestaag, alles volgens plan. Het 1e semester is afgerond en nog meer studenten zijn op stage gegaan. Voor de juli intake zijn we de marketing gestart en ook op zoek gegaan naar albino meisjes en jongens. Er zijn verschillende andere projecten bezocht tijdens de vakantie om ideeen op te doen en ook na sluiting op 17 juni is er doorgewerkt op school. En er is electriciteit in het Teachershouse! Op 18 juli zijn we weer open gegaan voor het 2e semester.

Omdat het behoorlijk koud is geweest, staat onze mais er iets minder mooi bij dan vorig jaar en het stuk waar we bonen hadden geplant is zelfs een beetje verdronken! Geen nood want datzelfde stuk land is alweer opnieuw ingezaaid tijdens de vakantie. De studenten hebben zoveel mogelijk na school op het land gewerkt, we hebben paden over de hele compound gemaakt waarlangs struikjes zijn geplant. Het ziet er prachtig uit. Op deze manier proberen we de studenten ook zorg voor de omgeving bij te brengen. We merken dat dat ook helpt in het minder rommel maken.

Het werk aan het 2e hostel vordert gestaag, en het ziet er echt heel mooi uit. Het meeste werk wordt weer uitgevoerd door Tarimo (voor velen bekend) maar ook onze eigen studenten (metselen en electra) hebben een steentje bijgedragen. Voor het houtwerk hebben we Marandu die prachtig werk levert en heel snel is! In het hoofdstuk ‘afmaken’ zijn ook andere zaken gerealiseerd. Zo heeft ‘Cecilia kitchen’ nu ramen en is het schilderwerk binnen en buiten en van ramen en deuren van de lokalen die al af waren, nu helemaal klaar. Met donatie van en dank aan Step One! Het inzetten van ramen en het schilderen is gedaan door onze eigen studenten met een speciale pluim voor Jeremia en Emanual (beiden EL) die tijdens de vakantie bijna 2 weken iedere dag met z’n 2en hebben geschilderd. De metselklas heeft stoepjes leren maken en die kunnen we op meerdere plaasten gebruiken. En nogmaals moet gezegd dat de studenten die we nu hebben een fijne groep is; gemotiveerd, enthousiast en ze komen ook met eigen ideeen.

Na nog 2 maal een intern examen hebben we het 1e semester afgerond. De resultaten van met name degenen die in januari gestart zijn, zijn goed en dat geeft sommige oudere jaars een beetje het nakijken en daarmee hen de boost dat ze harder moeten werken! Een voorbeeld van die motivatie wil ik noemen. Stivini is dayscholar Masonry & Bricklaying. Stivini stond met tranen in zijn ogen zijn examenresultaten op het noteboard te bekijken…. Ik vroeg hem waarom. Hij zei in zijn gebroken Engels (en daar ligt het ook aan!) dat hij alles wist maar het niet kon verwoorden. Ja dat is echt heel naar. Het is het aloude probleem in het Tanzaniaans onderwijs. Dat verrekte Engels en toch zal het moeten want anders kunnen ze straks dat VETA papiertje niet halen want ook die examens zijn in het Engels. En even terug naar Stivini’s motivatie; toen hij kwam in januari sprak hij geen woord Engels. Dat heb ik hem ook in herinnering gebracht waarna er een dun glimlachje doorbrak. Hij komt er wel omdat hij zo gemotiveerd is. We hebben het 1e semester afgesloten met een grootste kleine celebration. Klein omdat er niet veel voor nodig is om ongelooflijk veel plezier te hebben als je 3 kratjes soda neerzet en een muziekinstallatie-tje. Dansen, dansen, dansen studenten en staff. Onze 2e en 3e jaars hebben dat feestje niet meegemaakt zij waren en zijn op stage en komen in de 1e week van augustus weer terug naar school.

De marketing voor de juli intake is wat voorzichtiger ingestoken omdat we geen gesponsorde studenten meer aan kunnen nemen. De teachers hebben zelf hun gebied gekozen en zijn op pad gegaan. Naar het zich nu laat aanzien komt er misschien toch een oplossing van Tanzaniaanse zijde voor de groep studenten die nu nog niet gesponsord worden en dat wel nodig hebben. Het zou tijd worden. Voor de albino studenten waar we al veel over bericht hebben gaan we ws op 4 uitkomen en dat bedrag gaat zeker weten uit Nederland komen met alle aandacht die er nu voor is! Sebastian een van de albino studenten heeft door eerdere sponsoring van een Zuster de kans gekregen om Form 4 af te maken. Hij spreekt daardoor goed Engels. Het idee is dat hij een spokesperson zou kunnen worden voor deze groep binnen en op termijn ook buiten KVTC zodat we langzaam maar zeker kunnen gaan laten zien dat ook deze jongeren ‘gewoon’ op een gewone school mee kunnen draaien. Wij hopen het. Step One is met deze berichtgeving een crowdfunding actie gestart http://www.dreamordonate.nl/6812-onderwijs-voor-2-albinos Ieder vijfje of tientje is welkom en het gaat zo gemakkelijk en natuurlijk kun je ook doneren via Project Tanzania op: rekeningnummer NL37RABO 0140241019 tnv KET te Midwolde.

Op dit moment hebben we 8 nieuwe studenten binnen die zelf betalen. Met studenten die ook weer vertrekken (Nursery studenten 1 jaar en in juli vorig jaar gestart en catering en hospitality studenten 6 maanden), komen we op dit moment op een totaal van 68 studenten. De juli intake loopt nog door tot eind augustus.

Als als als we de school toch op de rit krijgen en de sponsoring van Tanzaniaanse zijde echt rond komt dan zien wij een hoopvolle toekomst gloren. Voorlopig is de grootste hoop gevestigd op toekenning van een grant van maar liefst 50,000 USD voor het Hydroponic Food Project. Daarvoor is een aanvraag gedaan bij UNDP (United Nations Development Programme) afdeling Tanzania. http://www.tz.undp.org/ De beslissing hierover valt waarschijnlijk in augustus. Laten we zeggen met Afrikaanse vertraging oktober. De vlag gaat uit als dat gaat lukken. Het filmpje over hydroponic food is al eens gedeeld maar voor wie het gemist heeft hier nog een keer: https://www.youtube.com/watch?v=CyP0aNqicYg Als we deze grant binnenhalen is het idee direct te starten met een pilot project om daarna groots in te zetten en een hele goeie business te bouwen waar we echt geld mee kunnen verdienen naast de school. Voor wie geinteresseerd is in de aanvraag en hoe het proposal eruit ziet, laat het me weten dan stuur ik het. Het worden weer spannende maanden!

Een onderdeel van het powerplan waar we in de vorige nieuwsbrief over spraken is uitgevoerd. Power in het Teachershouse! En oh oh wat is dat fijn. Licht en een warme (na terugkomst van 12 dagen in Nederland) electrische douche. Die power is gehaald van over de rivier bij de buurman en dat is ook zoals eerder gemeld een andere transformator. We zijn nu al overtuigd dat we deze electriciteit ook bovengronds door willen trekken naar het Pavillion. In plaats van de hele dure optie ondergronds vanaf het hoofdgebouw naar het Pavillion. Wordt vervolgd. Aankomende week gaan we de solaropties uitzoeken voor de hostels want ja als de Nederlandse groepen komen in september en oktober moeten we daar toch ook een lichtpuntje hebben!

Tot slot dat hele mooie kalfje. Deze week geboren en het is een ZIJ. Daar zijn we heel blij mee. Het kalfje heet Lauriana. Opnieuw was onze bewaker Laurian erbij zoals ook bij de geboorte van het stierkalfje Laurian. Benieuwd of dat goed gaat komen als hij ook weer bij de volgende geboorte aanwezig is. Na koe Mar-Li staat nu koe Cecilia op het punt te bevallen.

Hier komt langzaamaan de warmte weer terug, we gaan op naar het droge seizoen.

Veel groeten van ons allemaal uit het mooie Umbwe

Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email