mozaiek Afrika

Nieuwsbrief september 2021

Click here for English version

DE PRAKTIJK IN KVTC

Umbwe, 22 september 2021

Het is even geleden sinds de laatste nieuwsbrief, het was ook rustig op school vanwege de juni/ juli vakantie en de stages van de studenten. Nu al weer even vol in bedrijf en we maken ons klaar voor het laatste deel van het schooljaar. De metselaar studenten hebben het maar druk, de serieuze renovatie in Anne’s huis kwam nog bovenop het bouwen van de varkenstallen op locatie van de 3 vrouwengroepen in Kibosho voor het Passage project. Voor het eerst is er weer een bezoeker uit Nederland geweest. Van een andere Nederlander kregen we een workshop critical thinking aangeboden.

De Silver King heeft een grote onderhoudsbeurt ondergaan, uitgevoerd door onze MVM studenten. Op het land oogsten we veel bladgroenten, aardappelen en wortelen. Binnenkort eten we ook verse tomaten en groene kool. We sjouwen nog veel met water maar dat kan zeer binnenkort veranderen met een donatie van Jumbo Maripaan groep van de flessenactie in Leek. We hebben gezamelijk besloten de donatie te gebruiken voor een (deel) drip systeem in plaats van de eerder aangekondigde tractor die toch echt wel 24 miljoen (oeps) moet kosten. De aanleg van het drip systeem is te zien in de volgende nieuwsbrief en wij bedanken Jumbo Maripaan van harte, water = leven! Zie hier de website van Maripaan Teaming, het goede doelen project van de Maripaan Groep voor nog veel meer prachtige doelen om te ondersteunen http://www.maripaanteaming.nl/

Zoals gezegd het herstellen van de beschimmelde muren is uitgelopen op een renovatie van 5 weken! Het is werkelijk prachtig geworden met een betegelde douche en toilet en deels tegels in de keuken. Alle muren zijn gedeeltelijk of indien nodig helemaal opgemetseld. Het is ook grondig gedaan. Niks niet een beetje aansmeren maar helemaal afbikken tot op de stenen! Onder leiding van de kreatieve leraar Izdory Mboya is er ook een kunstwerk achtergelaten als herinnering aan deze geweldige praktijkklus. Op de buitenvloer is de kaart van het Afrikaanse continent in mozaiek gemetseld, erg mooi! Alle facetten van het vak zijn voorbij gekomen, de studenten hebben ondanks het harde werken genoten. Het is ook een hechte groep geworden, ze hebben veel lol met elkaar en uiteraard glimmen ze van trots bij alle complimenten die ze terecht gekregen hebben. Als dank spaghetti bolognese en soda en hier nogmaals onze dank voor dit prachtige Anne verjaardags cadeau en de praktijkervaring!

Onze Landcruiser de Silver King was na een bar en boos regen- en koude seizoen hard toe aan een grondige opknapbeurt. Onze vrienden van Arcona Capital zijn opnieuw te hulp geschoten nadat wij eind vorig jaar ook door een donatie van Arcona Capital de auto aan hebben kunnen schaffen. Van levensbelang die auto voor de school voor werkelijk alles! Dankjewel Arcona voor dat begrip! Onze studenten zijn onder leiding van leraar Amedeus Abicki en training coordinator Joseph Makindi 8 dagen bezig geweest in de garage hier op school. Ook hier complimenten want muv het electronische systeem is alles op school gedaan. De omleidingen agv het repareren van alle (!) bruggen op hetzelfde tijdstip kunnen weer met gemak getackled worden.

Van Caroline Schraa voorheen lerares International School Moshi (nu International School Eindhoven) hebben we een workshop aangeboden gekregen met als onderwerp kritisch denken. Caroline was even terug in Tanzania en was onder de indruk van het verhaal van Daniel op de website, vandaar haar actie. Een erg leuke en belangrijke workshop op een speelse manier gebracht voor zowel studenten als docenten. Als belangrijkste onthouden wij ‘ask questions’ en ‘I see, I think, I wonder’. Uit verschillende oefeningen blijkt hoe lastig het is om open vragen zonder voordelen te stellen, precieze omschrijvingen te geven en hoe je eigen gedachten/ meningen kunnen leiden tot interpretaties. Hilarisch is de opdracht waarbij iedereen een A-4tje krijgt en de aanwijzingen van Caroline moet volgen met de ogen dicht. De instructies zijn bv vouw de rechterhoek naar binnen of scheur een stuk uit het midden. Alle papieren anders uiteraard, heel illustratief. Dankjewel Caroline, wij zien je graag terug!

Ook de kleermaker- en electriciteit afdeling en veeteelt studenten zijn veel in de praktijk bezig geweest. De electro studenten hebben de dure TL buizen vervangen door energiezuinige lampen, alle leidingen en kabels zijn nagelopen en ze hebben 3 fase electriciteit geinstalleerd voor onze waterput. Kleermaker studenten maken nu zelf de uniformen en de overjassen en veeteeltstudenten weten nu hoe ze onze koeien van horens moeten ontdoen en hoe ze dieren moeten ontwormen. 

Verdrietig nieuws is dat koe Sophia onze beste melkkoe een nare val heeft gemaakt. Ze kon niet meer geholpen worden, we hebben haar uit haar lijden moeten verlossen. Natuurlijk hoort het erbij als je dieren hebt, toch allemaal zeer aangeslagen door de dood van de koe en de koeiengroep ook. 

Voor het Passage project zijn we de laaste fase ingegaan. Het onderwijsgedeelte is afgesloten. Alle vrouwen hebben 4 weken onderwijs gekregen in varkenshouderij, hydroponics, management & rapportage onder leiding van leraar Aivan Kamuna. Zeer tevreden vrouwen aldus de feedback en ze voelen zich met de opgedane kennis en praktijkervaring goed toegerust om de volgende stap te maken. Op dit moment worden de stallen op 3 locaties gebouwd. Dat is nog een hele toer vanwege bereikbaarheid en om alle materialen op de plaats van bestemming te krijgen. Er wordt goed samengewerkt met onze studenten/ teachers. Ongelooflijk ook weer hoe alles met de hand wordt gedaan en hoe rots voor rots, steen voor steen versjouwd moet worden. Het is mooi om te zien hoe iedereen werkt voor hetzelfde doel; vrouwenorganisaties ondersteunen in economische onafhankelijkheid om zo anderen te kunnen ondersteunen. Mooi project!

De boerderijkant van de school wordt met de dag prachtiger. We zien onze inspanningen letterlijk vruchten afwerpen door het werk elke dag van ons productie team en onze studenten. En allemaal eten we elke dag van wat we produceren. Als ontbijt voedzame wortelen en zoete aardappelen met melkpap. Aardappelen, groene groenten en papajavruchten twee keer per dag. Onze studenten beginnen de dag voedzaam en gezond en ze kunnen zich daarom goed concentreren op de studie. Na een getekend contract met Vitesse Outgrowers zijn we druk bezig om 1 ​​hectare rode peper (pili-pili) te planten. Een winstgevende plant, makkelijk te kweken en vers en gedroogd op de markt te brengen. Als het goed gaat, kunnen we besluiten om meer dan 1 hectare te gebruiken. Onze tomaten, kool, paprika en afrikaanse aubergine groeien goed en kunnen we binnenkort oogsten en verkopen. De boerderijkant doet het al met al prima met koffie, bananen en avocado als permanent onderdeel van ons landplan.

Tineke van Beers onze gast en sponsor uit Nederland is een week op bezoek geweest. Het laatste stuk van haar eindelijk weer trip naar Tanzania is op school afgesloten. Tineke is daarmee de 1e gast sinds de Covid-19 pandemie. Naast bezoek aan onze school heeft ze mensen opgezocht die ze kent van een ander project in Mto wa Mbu en Lake Natron. Zo langzamerhand zien we steeds meer buitenlandse bezoekers en dat is goed voor het land.

Dit is Tineke’s impressie na haar derde bezoek 2015, 2018 en nu in 2021 aan KVTC.

“Vocational training is heel belangrijk, ook in Tanzania is een groeiende behoefte aan goed geschoolde vakmensen. De welvaart neemt langzaam en ook ongelijk toe. Maar er komen meer auto’s en die moeten onderhouden en gerepareerd worden. Er komen meer mensen die wat te besteden hebben en die willen goede huizen met elektriciteit en waterleiding. Ze willen kleding kopen voor zichzelf en hun kinderen. Een uitgelezen kans voor vakmensen om zich te bewijzen. Het probleem echter met vaktraining is dat er grote investeringen noodzakelijk zijn om dit mogelijk te maken. Dit wordt in Nederland vaak onderschat, gewoon college geven is een stuk voordeliger. – Je hebt een garage nodig met gereedschap voor de automonteurs. – Een werkplaats met machines voor de houtbewerking. – Generatoren en gereedschap, doormeetapparatuur etc voor de toekomstige elektriciens – Naaimachines en werktafels voor de toekomstige kleermakers. – En muren om te metselen en te stucen voor de toekomstige metselaars. Voor dit laatste heb ik trouwens wel een goede oplossing gezien; een hele klas die varkensstallen aan het bouwen zijn voor 3 vrouwengroepen in de buurt. Dit project wordt gesponsord door Passage Vrouwen in Nederland en is tegelijkertijd een prachtig leerwerkstuk. De studenten zijn uiterst enthousiast, er werd keihard gewerkt in een goede sfeer en ze werden goed begeleid door leraar Izidory Mboya. Het boerderijdeel lijkt mij nu goed op orde met een innovatieve afdeling als de hydroponics installatie en de proefveldjes van TAHA, de varkenshouderij, de kippen, de koeien en natuurlijk de akkers waar de studenten en staff allemaal een bijdrage aan leveren en ook van kunnen eten. Ik was ook getroffen door de toewijding en werklust van zowel de studenten als de staff. Ik kon mijn zorgen delen over de student die door mij wordt gesponsord en er werd actief meegedacht over oplossingen. Al met al ben ik heerlijk bijgekomen van mijn avonturen in de eerste twee weken van mijn verblijf in Tanzania, en was ik tegelijkertijd zwaar onder de indruk van wat er hier in KVTC met een zeer beperkt budget toch wordt gedaan en bereikt.”

25 september 2021, Tineke van Beers.

Dankjewel Tineke, karibu tena!

Al onze studenten bereiden zich nu voor op een volgende week interne examens, daarna sluiten we een week voor een korte vakantie om vervolgens allemaal nog één keer aan te trekken voor de eindsprint van 2021 en uiteraard de landelijke examens. We wensen ze veel succes! Namens alle studenten willen wij alle donateurs in Nederland, KET Holland, Dorothy’s Coffee en Step One bedanken voor het toegankelijk maken van onderwijs, vaardigheden en andere kennis voor onze studenten. Dat ook nog te kunnen doen in een veilige en vriendelijke omgeving is echt levensveranderend voor onze studenten en zelfs hun families. Dankjewel!

Als laatste in deze nieuwsbrief aandacht voor ons school bestuur en de veelbelovende samenwerking met de counselors van alle 6 Kibosho afdelingen. Er worden goede stappen gemaakt om het eigenaarschap van de school door de Kibosho gemeenschap vorm te geven. Deze betrokkenheid zal leiden tot inbedding in en bredere samenwerking met de mensen in Kibosho en dat is wat we willen!        

Veel groeten van ons allemaal uit een wat warmer Umbwe.

Anne & Daniel

13 reacties

  1. Everytime when I look back, where we were and where we are heading I am very proud of the step we have made. In everything challenges, mistakes, ups and down are inevitable, good thing is they have never pull us back rather given us more reason to move on. Thanks for everyone who has been part of these achievements.

  2. Mooi om weer nw dingen te zien op foto’s, maar o wat kijk ik uit naar november. Om het met eigen ogen weer te aanschouwen en mijn vrienden weer te zien🙏

  3. Dear Anne, Daniel, teachers and also students, keep on with this great growing and sometimes heavy project, I believe in you all. I understand that this is also (financial) living on the edge. Good luck with love, Nelleke

    1. Waoo thank you Nelleke, it is so sweet to get up on Monday morning and find such a good comment. I and my staff we will not let you down. We have a lot of financial challenges but we have decided not to give up.

    1. Dankjewel Lucas! Wij zijn soms ook verbaasd dat het met vallen en opstaan toch lukt. We blijven alle hulp nodig hebben, met name het sponsoren van studenten. Zegt het voort 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht