Nieuwsbrief september oktober 2015

NEDERLAND OP BEZOEK EN AAN HET WERK

De nieuwsbrief van september/oktober staat in het teken van allerlei Nederlanders die om uiteenlopende redenen maar wel met hetzelfde doel in Tanzania zijn; KVTC weer een stapje verder brengen. Lisette en Marlot die hier 5 maanden zijn en half september zijn gearriveerd. Alfa groep en Step One die de hele maand oktober hun stempel hebben gedrukt en gebouwd hebben. Ondertussen gaat de school gewoon door en bereiden we ons via alweer een interne examenweek in oktober voor op de VETA examens in november. Aan Tanzaniaanse zijde hebben deze maanden in het teken gestaan van de Uhuru Torch en de presidentsverkiezingen. We hebben sinds kort een eigen KVTC schoolshop. De mais is er inmiddels af en goed voor 25 zakken, de tuin floreert met o.a. onze eigen tomaten die we ook verkopen. Tailoring class brengt geld binnen met mooie ontwerpen en vloerkleden. En er is gestart met de marketingcampagne die doorloopt tot in december voor het nieuwe schooljaar in januari 2016. Aan belangrijke papieren zijn we er 2 rijker: de workpermit voor Anne die 2 jaar geldig is en jaaaaaaa eindelijk de REGISTRATIE van de school die geldig is tot 2020!

Marlot Schuurman en Lisette Bramer zijn voor veel mensen ‘oude bekenden’ en hebben al eens les gegeven op de school. Voor wie hen al kent en nog niet kent, hier een kleine introductie en waarom zij doen wat ze doen:

Marlot:
Via mijn broertje (Remi), die in 2011 mee is geweest naar KVTC ben ik ook betrokken geraakt bij het project. Hij kwam met zulke mooie verhalen thuis dat ik in 2013 ook besloten heb om mee te gaan. Dit was voor mij een heftige ervaring, maar ik voelde me direct wel op mijn gemak in het land en de omgeving. Waar iedereen na drie weken zin had om weer naar huis te gaan, was het voor mij eigenlijk niet lang genoeg. In 2014 dan dus ook maar weer mee op project, maar nu om iets langer te blijven en samen met Lisette computerles te geven op KVTC. Ook deze vijf weken bleken achteraf niet lang genoeg. De afgelopen twee schooljaren heb ik in Groningen de versnelde PABO-opleiding gedaan, dus kon ik niet voor langere tijd weg. Aangezien ik in juli afgestudeerd ben, heb ik nu wel de kans om voor langere periode naar Tanzania te vertrekken. Samen met Lisette zal ik voor vijf maanden in en rond Umbwe te vinden zijn. Ik vind het geweldig om de studenten hier les te geven en ze naast het geplande engels en computerskills nu ook wiskunde bij te brengen. Het is moeilijk uit te leggen voor de mensen die hier niet geweest zijn, maar de sfeer die in het dorp en op KVTC hangt, werkt voor mij verslavend! In de toekomst zal ik hier vast nog eens terugkeren, maar eerst zal ik een tijdje juf zijn in Nederland op een basisschool.

Lisette:

Mijn naam is Lisette, ik ben 24 jaar oud en sinds 2010 ‘verliefd’ op Tanzania. En dan vooral op KVTC in Umbwe. In de zomers van 2010, 2011, 2013 en 2014 heb ik geholpen met de bouw van de school. Voor mij bleek dat alleen een paar weken bouwen niet genoeg was en in 2013 heb ik met mijn nicht 3 maanden Engelse les en computerles gegeven aan de studenten hier. Sinds afgelopen februari ben ik afgestudeerd, en dat stond voor mij gelijk aan weer voor langere tijd naar Tanzania gaan. Wat het precies is wat mij zo aantrekt hier kan ik niet goed vertellen. Ik denk dat het een combinatie is van sfeer die in Tanzania hangt en de school zelf (studenten en personeel). De omgeving hier straalt rust uit, de natuur is mooi en alles verloopt pole pole (relaxt). Daarnaast zijn de studenten en het personeel hier super. Iedereen is in voor een praatje en gemotiveerd bezig, wat zorgt voor een goede sfeer. Ook doen we naast het lesgeven veel met de studenten samen: naar de rivier, spelen spelletjes dat soort dingen. Ik voel me hier welkom, gelukkig en kan ook nog nuttig werk doen: een perfecte combinatie.

Wij zijn heel blij met hun komst en eerlijk gezegd zijn zij nu al onmisbaar in het onderwijsprogramma. Lisette geeft Engels aan beginners, Marlot aan de gevorderden. Marlot geeft ook Mathematics volgens het curriculum en samen leren ze de studenten ook nog eens computerskills. Daarnaast zijn de dames op veel andere manieren met de studenten bezig. Spelletjes, naar de rivier, pingpongen en je begrijpt onze studenten zijn dol op de meiden.

Ook Alfa groep met als aanvoerder Marcel Pascal is een ‘oude bekende’. Zij zijn in een aantal bouwgroepen al meerdere keren naar Tanzania gekomen om delen van de school te bouwen. Ook nu hebben ze de 1e twee weken van oktober hard gewerkt en met het geld door Step One bijeen gebracht zijn zij alvast begonnen aan de leslokalen achter het grote schoolgebouw. Een hele klus. Een aantal mensen uit deze groep werd ook weer verenigd met Mumy onze maintenance vrouw. Zo’n weerzien is leuk en algauw wordt er volgens het bekende stramien samengewerkt met nog een andere oude bekende de aannemer Mr Tarimo. Samen met Ramedhan zijn ze op huisbezoek geweest bij een aantal families en hebben ze een bezoek gebracht aan de dichtbij gelegen Mokomongo Primary School. Met een klinkende celebration, een fashionshow en toneel van de studenten, dans en muziek en het verstrekken van de officiele certificaten hebben we Alfa groep half oktober uitgezwaaid. Dank Alfa groep!

Voor Step One is het de eerste keer om KVTC te zien en er te werken. Al in Nederland is er een vol programma gemaakt want naast werken aan de klaslokalen zal er ook een bezoek gebracht worden aan Handeni zo’n 5 uur rijden van Umbwe om daar te zien wat er geworden is van de huisjes die zij eerder in 2012 hebben gebouwd. In een enthousiast tempo met als specialisatie het ophangen van schoolborden heeft Step One hard gewerkt aan het zo goed als afmaken van het eerste blok met 3 lokalen. Het ziet er prachtig uit! Echte lokalen met gestucte muren, deuren en ramen, gladde cementen vloeren en veranda en echte plafonds die ook nog eens geschilderd zijn. Naast het werken is er ook veel gespeeld, vooral samen met de studenten. Volleybal, pingpongen, een serieuze voetbalwedstrijd, een spelletjesochtend compleet met de uit Nederland meegebrachte rage armbandjes punniken, 4 op een rij, kaarten, domino. Naast het onder andere achterlaten van de spelletjes en een door Ingrid compleet opgeruimde en weer bruikbare bibliotheek, hebben ze bij ons als groep vooral een diepe indruk achtergelaten. Door het meegebrachte geld van Step One hebben we nu inderdaad een gebouw wat op raamschilderwerk en 1 te witten plafond na gebruiksklaar is en het andere gebouw is voor de helft af en kan met ‘nieuw’ geld zo snel mogelijk afgemaakt worden. Meer nog heeft Step One als groep indruk gemaakt; een hechte groep mensen met interesse in wat studenten en het project beweegt. Het afscheid na een hilarische celebration opgesierd met een fashion show en optredens van de studenten en Step One getransformeerd tot dance group in rode outfit op de hier meer dan bekende Amarulla song, heeft nog lang nageklonken! Het dansje en liedje ‘tsjoetsjoewa’ geintroduceerd door Kees is een blijvertje omdat het zo leuk is en we er dubbel om liggen. Dank Step One!

Tip: kijk op de website en facebook van Step One voor de leuke nieuwsberichten en prachtige filmpjes die zij over hun avonturen hebben gemaakt. http://www.step-one.nu/ Veel zijn ook al gedeeld op FB ProjectTanzania.

Alex ‘internet’ heeft indirect via Step One van zich laten horen door 10 door hem in Nederland ‘gevonden’ en geinstalleerde computers mee te laten nemen. Als de electriciteit is doorgetrokken vanuit het grote gebouw naar het eerste leslokaal dan wordt dat het permanente computer klaslokaal met al onze computers. Dank wederom Alex! En nog een laatste bedankje richting Nederland aan Stef Sloot die een koffer vol goede voetbalschoenen via Step One bracht. Vandaar dat KVTC Hunters hun eerste wedstrijd tegen Teachers/Step One Team heeft gewonnen!

De school gaat ondertussen gewoon door en zoals gezegd bereiden we ons voor op de examens voor 17 studenten in november. Daarnaast gaan er 7 studenten Nursery Teaching hopelijk hun certificaat behalen dit jaar. Die laatste groep studenten heeft op het punt gestaan te vertrekken omdat de zogenaamde Umbrella School die wel geregistreerd is voor de Nursery Training het op het laatste moment af liet weten. Met vereende krachten en onze eigen overtuiging dat het KVTC certificaat een net zo goed certificaat is, is het toch gelukt deze studenten binnenboord te houden. Het heeft absoluut geholpen dat we sinds kort geregistreerd zijn als school. Ook al is dat geen registratie voor de cursus zelf, het is wel voldoende om het eigen certificaat meer gewicht te geven. Opnieuw is er een interne examenweek geweest en er zal er nog een volgen. Marlot en Lisette hebben de leiding hierin gehad zodat Paul en Anne alvast op marketingtour konden in die week.

In Tanzania is het de laatste maanden over niets anders dan de verkiezingen gegaan voorafgegaan door de Uhuru Torch die ook in het teken van de verkiezingen stond en die zoals jullie weten ook onze school heeft aangedaan. Een hele happening en bijzonder om mee te maken. In de race om het Presidentschap gaat het tussen Lowassa en Magufuli. De eerste is vreemd genoeg tijdens de race overgestapt naar een andere partij omdat hij in zijn oorspronkelijke partij niet voorgedragen werd als kandidaat. Bovendien is er een nooit bewezen aanklacht voor corruptie tegen hem geweest. Lowassa leek in eerste instantie aan de winnende hand om zijn oorspronkelijke al meer dan 50 jaar regerende partij via het woord ‘change’ aan de kant te zetten. Dat is niet gelukt. Magufuli een engineer met een stevige onderwijsachtergrond heeft gewonnen. De verkiezingen zijn eerlijk en zondere noemenswaardige incidenten verlopen. En dat is redelijk bijzonder voor een Afrikaans land. De Tanzanianen zijn daar terecht trots op.

Ander schoolnieuws is dat het land om ons heen weer kaal is nu alle mais eraf is. Op het andere latere ingezaaide stuk groeit onze kleinere 2e oogst. De tomaten zijn heerlijk en zoveel dat we ze ook verkopen. Anna de (andere) koe is nu ook zwanger. De zo welbekende stof krijgt weer meer de overhand nu het droogteseizoen is aangebroken. Hoewel het wel lang koud is geweest is er eigenlijk te weinig regen gevallen en dat merken we niet alleen aan het stof maar ook aan de waterkrachtcentrales die soms niet genoeg energie kunnen leveren om electriciteit op te wekken. Vandaar en ook omdat Tanesco de enige electriciteits leverende maatschappij in Tanzania als monopolist zijn werk niet al te goed doet, hebben we de laatste tijd vaak geen stroom. Wellicht brengt de nieuwe President daar verandering in.

In onze eigen schoolshop verdienen we een klein beetje geld met de verkoop van schoolspullen en vooral veel kleding en schoenen uit onze containers. En in Tailoring class worden mooie ontwerpen gemaakt die gretig aftrek vinden en het ook goed doen onder de Nederlanders die hier zijn geweest. Er lopen inmiddels heel wat dames rond in Nederland met een prachtige Afrikaanse jurk. Jammer dat voor showen even gewacht moet worden tot zomer 2016.

De marketingtour die al gestart is richt zich natuurlijk op het vinden van veel meer studenten die in januari 2016 gaan starten. Die oh zo belangrijke registratie van de school die er nu eindelijk is, maakt dat wel iets gemakkelijker. Die registratie betekent 2 dingen; een dat we als school erkend zijn als vocational training centre onder VETA en twee dat we geregistreerd zijn onder VETA voor Tailoring en Electrical Installation. Voor die laatste 2 cursussen zijn er meer dan 4 inspecties geweest. Voor Agriculture en Animal Husbandry is dat inspectietraject nu gestart en de verwachting is dat dat traject nu sneller gaat omdat we als school geregistreerd zijn. Het betekent overigens ook dat alle cursussen die onder VETA vallen nu gemakkelijker gestart kunnen worden. Nog even voor de duidelijkheid; Nursery Teaching valt niet onder VETA vandaar dat dat ‘alleen’ een KVTC certificaat blijft. Wel zijn er nu andere mogelijkheden en daarom willen we in januari starten met een Catering & Hospitality course. Zolang je les geeft via het curriculum van VETA kan dat.

Voor de marketing zijn er inmiddels 13 Secondary Schools bezocht alwaar we ons direct mochten richten tot de zogenaamde target group Form 4 leavers die echte Vocational Training kandidaten zijn. De komende tijd gaat de tour langs kerken en moskeeen, worden er radiospotjes opgenomen en gaan we flyeren op plaatsen waar ze ons nog niet kennen. De tour gaat nu qua vervoer iets makkelijker omdat the Red Devil inmiddels een paar keer in de garage is geweest en Anne heeft geleerd die te besturen.

Nu de rust is weer gekeerd gaan we ons storten op de laatste periode tot aan half december. Dan sluiten we de deuren om half januari 2016 vers en met hopelijk veel nieuwe studenten weer te starten!

Veel groeten uit het mooie Umbwe van ons allemaal,

Anne

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email