Onesmo

Onesmo Joachim Kidemi

Onesmo is 2e jaars gesponsorde student in de landbouw- en veeteelt opleiding. Hij verblijft intern op KVTC. Onesmo is een toegangkelijke student, vriendelijk, hij heeft een open uitstraling. Hij spreekt goed Engels. Onesmo is zeer serieus wat betreft zijn taken en verantwoordelijkheden. Samen met Oberline is hij o.a. verantwoordelijk voor de hydroponic unit. Onesmo’s studieresultaten zijn goed. Hij hoopt ook zijn 3e jaar in deze opleiding te kunnen doen om zijn VETA certificaat te krijgen in 2022.

Hij vertelt hier zelf zijn eigen verhaal:

Mijn naam is Onesmo Joachim Kidemi, ik ben 21 jaar en ben geboren in Mweka Kibosho. Ik kom uit een gezin met 6 kinderen. Mijn ouders zijn kleine boeren, op 1 hectare grond verbouwen ze tomaten en bananen. Er is eigenlijk nooit genoeg inkomen geweest voor alle kinderen om na de basisschool verder te leren. Een van mijn zussen wordt gesponsord in het voortgezet onderwijs door Notadem Sister Organization in Arusha. Mijn andere zus wacht op haar resultaten na voltooien van form 4. Ikzelf ben heel blij dat ik via Father Munishi van de Parochie in Mweka de kans heb gekregen om gesponsord deze opleiding in KVTC te volgen.

De eerste keer dat ik Father Munishi ontmoette was in 2017. In 2018 was ik klaar met secondary school form 4 maar ik moest wachten op de resultaten tot januari 2019. In de tussentijd was ik elke dag in de kerk te vinden voor kleine klussen en onderhoud van de (moes)tuin. Ik was in de veronderstelling dat ik op basis van mijn resultaten verder kon studeren voor advanced education. Ik bleek divisie 3 te hebben gescoord en werd geselecteerd voor een opleiding aan een college in Tanga voor civiele techniek. De schoolkosten per jaar voor deze opleiding van 1,8 miljoen t-shilling konden mijn ouders niet betalen. Divisie 3 is prima maar niet voldoende om door de overheid gesponsord te worden helaas.

In plaats van verder te leren, heeft Father Munishi me aan een baan geholpen op een grote bananen plantage in Tanga. Daar heb ik in eerste instantie veel geleerd maar de arbeidsomstandiheden waren eigenlijk slecht. Ik ben daar erg ziek geworden vanwege gebrek aan voedsel en schoon water. Ik kreeg malaria en heb 2 maanden in een ziekenhuis doorgebracht. In januari 2020 kon ik eindelijk terug naar huis, naar Mweka. Father Munishi vertelde mij over de sponsormogelijkheden in KVTC en ik heb me direct aangemeld. In eerste instantie voor de opleiding tot electricien maar toen ik de mogelijkheden zag voor landbouw en veeteelt heb ik me daarvoor aangemeld. Ik denk dat het heel belangrijk is om nog veel meer te leren over dit vak omdat landbouw en veeteelt in deze regio de toekomst heeft. Mijn familie betaalt de jaarlijkse contributie van 200,000 t-shiling en ik beloof hard te werken zowel op het land als in de klas. Ik heb het erg naar mijn zin op KVTC.

Na mijn studie wil ik wat ik geleerd heb overbrengen aan kleine boeren in mijn gemeenschap. Ik wil mensen overtuigen dat duurzame landbouw en samenwerking tussen locale boeren belangrijk is en meer op kan leveren.

Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen. Ik vind het fijn om anderen te helpen en samen te werken. Ik geloof dat je samen met anderen meer kan bereiken. Dat is mijn levensmotto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht