SPIRIT UP!

Nieuwsbrief juni/ juli 2017
Het voelt goed om in een zo opwaartse spiraal te zitten! Hallo allemaal en voel & geniet met ons mee. Staff members op nieuwe posities. Weer meer studenten. De finale goedkeuring van de regionale instanties op de toekenning van de UNDP Grant voor het Hydroponic Fodder Project is nu ook binnen. Extra teachers. Een nieuw landplan. De ontwikkeling van de One year Course Technical Training. En zoveel meer. We beginnen gewoon bij het begin.
Van 17 juni tot 16 juli waren we natuurlijk gesloten en veel van onze studenten zijn in die periode ook op stage geweest. De laatsten, de 3e jaars verwachten we deze week terug. Tot zelfs in Dar es Salaam kennen ze nu onze KVTC studenten. Een aantal van onze teachers zijn druk geweest met marketing voor July intake en uiteraard het alvast promoten van de One year Course Technical Training die in januari 2018 zal starten en daar is heel enthousiast op gereageerd. We praten met local leaders, gaan naar kerken, moskeeen en scholen. Niet alleen zijn mensen zeer enthousiast, de gemeenschap is ook bereid om alvast te kijken naar het huren van kamers of een huis waar studenten gedurende schooldagen kunnen verblijven zodat ze toch als dayscholar naar KVTC kunnen komen. De One Year Technical Training richt zich op Kibosho en is alleen toegankelijk voor Day Scholars. Anders is het niet mogelijk om de lagere schoolfees te handhaven. In de vakantie is ook een bezoek gebracht door mij en Paul aan Uganda om daar YMCA scholen te bezoeken die met een soortgelijk idee groot, heel groot zijn geworden. De tip kwam van Adolf Olomi en door hem en Bert is het ook financieel mogelijk gemaakt om die scholen te bezoeken. We hebben er inspiratie opgedaan, vrienden gemaakt en zijn terug gekomen met veel bruikbare ideeen voor onze plannen en meer. In de toekomst valt er ook een tegenbezoek te verwachten. Het is goed om op deze manier contacten te leggen. Zo was er laatst ook een bezoek aan een andere Vocational School dichter bij huis waarvan het tegenbezoek morgen volgt. Elke keer komen daar ideeen uit.
Vlak voor sluiting op 16 juni heeft er een uitgebreide staff meeting plaats gevonden. Daar is uitvoerig gesproken over ieders (nieuwe) taken en verantwoordelijkheden. We zijn begonnen met het uitgeven van contracten en met terugwerkende kracht vanaf mei heeft iedereen een salarisverhoging gekregen. Er zijn 3 staff members die naast teacher nu ook een andere positie hebben gekregen. Paul Kapiki -Assistant to the Principal, Daniel Mboya – Economist en Ramadhan Bakari – Curriculum Developer. We kunnen nu al zeggen dat deze nieuwe werkwijze en verdeling van taken en verantwoordelijkheden, vruchten afwerpt en de Principal zich op deze manier met andere zaken bezig kan houden. Voor iedereen geldt dat er onder leiding en met hulp van Daniel een plan gemaakt moet worden om geld te genereren in de eigen afdeling/ course. Een ander gevolg is dat we een nieuw landplan hebben gemaakt om onze grond zo optimaal mogelijk te benutten en de produktie te maximaliseren. De oude Cecilia keuken is gesloopt om ook daar meer ruimte te maken voor de moestuin.
In deze staff meeting is ook officieel kenbaar gemaakt dat we helaas vanwege het hebben van te weinig studenten, gaan stoppen met de Course Catering & Hospitality. De drie studenten die we daar hebben zijn sowieso in augustus klaar en de ene nieuwe student die zich in januari heeft gemeld is inmiddels overgestapt naar de Course Tailoring. Met teacher Janeth zijn we in goed overleg en in overeenstemming uit elkaar gegaan. Zij maakt nog wel met de drie studenten de beoordeling van de stages en de examens af. Ook gaan we stoppen met de Course Nursery Teaching Training vanaf januari 2018. In dit geval niet vanwege gebrek aan studenten maar omdat we de course niet geregistreerd krijgen. Deze opleiding valt nl niet onder VETA en NACTE waar deze course wel geregistreerd zou moeten worden is te kostbaar. Vijf studenten in NTT hebben zojuist afgerond en 12 studenten zullen in december hun studie afronden.
Opnieuw is het studentenaantal opgelopen, we houden jullie nog even in suspense omdat de inschrijving voor July intake nog niet gesloten is….
Ook bij ons komen mensen stage lopen en wat zijn we daar blij mee! Via Morogoro Vocational Teachers’ Training College hebben we maar liefst 5 Teachers op stage. Zij zullen tot half september blijven en we gaan kijken naar mogelijkheden om de stage te verlengen tot eind november. Want juist in deze periode waarin er zoveel gebeurt en nog moet gebeuren tot einde jaar, kunnen we alle hulp meer dan goed gebruiken.
De ontwikkeling van de One Year Course waar Ramadhan al heel druk mee is. Het organiseren van de Graduation die gepland staat op vrijdag 10 november. Het bezoek van Alfa Groep in oktober. Step One komt daarvoor met een ienie mienie groepje nl Kees en Ingrid. De bouw van de drie workshops. En dat allemaal natuurlijk naast het gewone schoolwerk, de lessen, de examens en de VETA examens en nog veel meer. De spirit zit er bij ons in ieder geval goed in. De sfeer is goed en er wordt hard gewerkt en tegenwoordig zien we ook veel meer het echte samenwerken tussen, staff, students en de community om ons heen.
We sluiten af met onze grote trots; de mais! Echt waar de mooiste mais in de buurt en we verwachten een grote oogst waar we heel lang mee vooruit kunnen. Nu nog een mais storage tank want nu het zoveel is moet het echt in een tank anders gaat het rotten. Het zou echt heel fijn zijn als we daar een actie voor op touw konden zetten. We hebben het over 1.360,000 Tanzaniaanse shilling wat neerkomt op minder dan 600 euro, en een beetje meer voor het transport van dat gevaarte naar de school.
XE Currency Converter: TZS to EURO

1,360,000 TZS = 511.9533 EURO
Tanzanian Shilling1 TZS = 0.000376436 EURO
Euro1 EURO = 2,656.49 TZS

Overmaken kan heel graag naar: NL37RABO 0140241019 tnv KET te Midwolde

Veel groeten van ons allemaal uit het mooie Umbwe!

Anne
 

 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email