The Wedding

Na een eerste officiele Graduation vorig jaar December, hadden we nu een eerste echte trouwerij in KVTC. En wel de lang verwachtte van Paul Kapiki en zijn Grace…..
Een bijzondere gebeurtenis om allerlei redenen. Dat het nu echt gaat gebeuren na jaren uitstel en dat dat dan ook gaat gebeuren in het bijzijn van vele Nederlanders die er toen op gehoopt hadden en nu anno 2016 toch van de echte partij kunnen zijn! Een trouwerij in een echt werkende school met studenten. Dat is voor KVTC bijzonder. En ook deze gelegenheid is weer een try out om te kunnen zien of we in staat zijn zoiets neer te zetten en wellicht KVTC in de nabije toekomst aan te kunnen bieden als wedding location.
Spannend spannend en zoals gewoonlijk is de eerste aanloop en voorbereiding moeizaam en op z’n minst uitdagend te noemen. En toch komt het goed. Bijzonder dat hoe lang ik hier ook al ben, ik er iedere keer ‘intrap’; oh jee het komt niet goed er is te weinig tijd! Dat is ook niet onlogisch als je bedenkt dat de dag voor de trouwerij om 5 uur ‘s middags in plaats van de afgesproken 9 uur in de ochtend de mevrouw arriveert voor de decorations en meer belangrijker met het houtwerk om een compleet toneel te bouwen!
Het kwam dus goed en het werd zelfs beter. Een toneel om trots op te zijn met bloemen, decoraties, aangeklede stoelen, een echte keuken en heel veel lichtjes. Werkelijk prachtig. Officeel begint de dag om 2 uur met de dienst in de kerk en natuurlijk zijn dan gedurende de ochtend en zelfs tot 5 uur ‘s middags nog mensen bezig om de boel af te maken!
Met lichte vertraging zijn we de dag gestart op Afrikaans tijdstip en de kerkdienst was mooi, informeel en vriendelijk. Daarna zijn we met de hele stoet naar een resort getogen voor de foto shoot. Ook al zo’n gebeuren. Een resort met extra business foto shoots. Je komt binnen, mag fotos maken, op kamelen zitten, aan het zwembad zitten en dan moet je weer weg. Dan komt gewoon het volgende bruidspaar!
Daarna togen wij met de hele stoet terug naar Umbwe. Opnieuw geflankeerd door de beste brommer rijdertjes die dan gekke en levensgevaarlijke toeren uithalen op die brommers als ode aan het bruidspaar. We zijn gearriveerd in dikke stofwolken rond de schemering alwaar we de speaker van verre horen met zijn welkomstwoorden. Echt tijd om op te frissen is er niet en dus gaan velen van ons met stof en al zo de bruiloftzaal in die normaal gesproken en ontworpen is om als buitengelegenheid te dienen om te eten voor de studenten.
Het blijkt een complete metamorfose, geweldig. De stroom doet het, het feest kan beginnen!
En feest is het. Optredens van onze eigen KVTC dansgroep en het meegereisde trompetorkest. Gifti’s zawadi’s (cadeaus) over en weer. En net zoals in de kerk geeft de moeder van Paul en zijn familie een optreden weg. Daarin wordt gesymboliseerd dat de man hoofdtooi en wapens meekrijgt zodat hij vanaf nu voor zijn vrouw en toekomstig gezin kan zorgen. De hoofdtooi wordt pas officieel weggenomen op de bruiloft zelf. En daarna is het de beurt aan de Nederlanders met een prachtig lied waarbij de vrouwen lieflijk zingen en de mannen bassen. Dat is Paul’s favoriete lied. (filmpjes volgen!)
Na bananensoep en wat nootjes en popcorn bij binnenkomst volgt veel later op de avond de geit! Tja als je er niet van houdt een levend dier de dag ervoor te zien en de dag erna opgediend te zien dan kun je die foto’s beter overslaan maar echt lekker is dat vlees wel! Antibioticaloos en smaakvol. En ergens aan het einde van het feest komt het echte eten. Een heel buffet met nog eens vanalles en nog wat in overvloed. Alles is omgedraaid. In Nederland eet je eerst met z’n allen. In Afrika is het eten zo’n beetje het summum van het feest en het einde. Het is daarna pas dat de openingsdans gestart wordt door het bruidspaar en dan mag de rest ook. Het dansen is leuk en ook kort maar dan praten we al over inmiddels 1 uur. Het was nog lang onrustig en gezellig.
We hebben gelachen gefeest gevierd en met z’n allen pinken we hier en daar een traantje weg. Ook de gesymboliseerde kippen van papier voor het kippenhok maken diepe indruk op Paul en Grace. De lichtjes doven langzaamaan en dan tellen wij weer een bijzondere ervaring met bijzondere mensen.
Wat een feest! En Paul en Grace hebben mij gevraagd hun diepe dankbaarheid uit te spreken voor dit mooie feest. Jullie donaties, het kippenhok, alle andere cadeaus en vooral jullie aanwezigheid. Thank you friends from Holland for a wedding and celebration we will never forget!
img-20161028-wa0006 img_2300 img_2301 img_2303 img_2320 img_2322 img_2327 img_2330 img_2336 2016-10-29-14-48-34 img_2368
 
img_2507 img_2524 img_2538 img_2546 img_2557 img_2564 img_2575 img_2611

4 reacties

  1. Hallo! Wat een belevenissen! Geweldig wat jullie daar met z’n allen weer ‘neergezet’ hebben! Respect.
    Ik heb genoten van de verhalen en de foto’s.
    Een warm welkom thuis,
    Sieta

  2. Woh, wat een feest zeg; bofkonten zijn jullie. Decoreren kunnen ze daar als de beste, zie ik. Zo’n geit (aan het spit) ook wel gezien in het YMCA in Moshi. Nou dat zag er niet verkeerd uit :-p Maar ook het klussen gaat gewoon door. Succes nog met de laatste loodjes.
    Groet, Piet en Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email