Update uit Umbwe

Nieuwsbrief november 2019

In deze nieuwsbrief van november 2019 een update na alle gebeurtenissen sinds juni en mijn uitval in juli waardoor ik na een opname in het ziekenhuis in Moshi opgenomen moest worden in een Nederlands ziekenhuis. Er is al veel over gezegd en ik wil het daarom nu hier kort houden. Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad en ongelooflijk veel hulp ontvangen. Ik zal dat mijn leven niet vergeten. Alle zorg en liefde heeft er ongetwijfeld ook voor gezorgd dat ik eind oktober groen licht kreeg van de specialist in Nederland. Wat een blijdschap! Ik heb direct dezelfde dag een ticket terug naar Tanzania geboekt. Sinds woensdag 6 november ben ik weer ‘op honk’. Het weerzien met iedereen is hartverwarmend geweest, zelfs de mama’s op de markt in Kombo vielen me om de hals. Vriendje Paka heeft besloten ook weer bij mij te willen wonen, de kat is sterk vermagerd en heeft een lam pootje, een beetje gebutst zoals ik maar verder in uitstekende conditie!

De periode in Nederland heeft er ook voor gezorgd dat we allemaal opnieuw zijn gaan nadenken over hoe verder met het project en de school. Voor mijzelf geldt dat ik terug ben gaan denken aan de doelen die ik had toen ik begon begin 2015 en wat nu precies ook alweer de doelstellingen van het opzetten van deze school zijn geweest nog langer geleden. De missie is en blijft dat de school opgericht is voor kinderen/ jongeren in Kibosho die zonder sponsoring geen kans hebben op onderwijs, in het bijzonder het leren van een vak waarmee ze later in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. In het gedachtengoed van Michael Ngarina in eerste instantie wezen en de zgn have-nots. Daar zijn later jongeren met albinisme bij gekomen en andere groepen die op een of andere manier achtergesteld zijn in het hebben van toegang tot vakonderwijs.

Mijn opdracht was en is de school van een stabiele basis te voorzien, verder te ontwikkelen, financieel gezond te maken en een andere bron van inkomsten vinden en implementeren naast het onderwijs. Het uiteindelijke doel was en is de school officieel over te dragen aan de Tanzaniaanse/ Kibosho gemeenschap met een volledig Tanzaniaans team en schoolbestuur. De verhouding investering en financiele input zou daarom van 90% Nederlandse zijde en 10% Tanzaniaanse zijde in de loop van de komende jaren omgedraaid moeten worden. Veel is gelukt maar met name dat laatste niet. En precies dat deel van de missie is nu nieuw leven ingeblazen.

Samen met KET Holland/ Bert heb ik besloten nog voor maximaal 2 jaar te willen werken als coordinator van KVTC met als doel de officiele overdracht te realiseren in 2021. Mijn rol zal daarom de komende tijd veranderen van een leidinggevende naar een meer begeleidende rol. We zullen op zoek moeten gaan naar de juiste mensen met de juiste competenties om de school te leiden en te sturen. De fundraising in Tanzania zal serieus op- en aangepakt moeten worden en moeten worden omschreven met realistische acties en cijfers door het schoolbestuur. De verantwoordelijkheid voor het aantal studenten met name uit Kibosho zal eveneens komen te liggen bij het schoolbestuur en andere Tanzaniaanse belanghebbenden bij de school. Er zijn inmiddels condities/ voorwaarden vanuit KET Holland gecommuniceerd naar TZ over het vrijgeven van fondsen vanuit Nederland anders dan sponsorgelden. En wederom staat KET Holland garant voor het sponsoren van jaarlijks 50 studenten en zullen overige gelden uit Nederland aangewend worden voor investeringen en andere geld generende projecten op school.   

Eind september is deze informatie gecommuniceerd middels een officiele brief van mij aan de voorzitter van het schoolbestuur Dr. Richard Masika. Een andere belangrijke voorwaarde gesteld in die brief is dat de procedure voor een work permit voor 2 jaar aangevraagd wordt door het Tanzaniaanse bestuur. De huidige work permit is verlopen afgelopen augustus en we gaan ervan uit dat de nieuwe work permit gehonoreerd wordt voordat het nieuwe schooljaar in 2020 begint.

Wat er ook geleerd is in de afgelopen periode, is dat de school niet ‘in elkaar is gestort’. Heel vaak is gezegd dat wanneer ik zou vertrekken, dat zou gebeuren. Het is heel goed dat de mensen hier en met name Daniel Mboya als acting Principal bewezen hebben dat hij en zijn KVTC team de school lopende kon houden tot en met het organiseren van een uitstekende Graduation Day op 9 november. Daarover straks meer. Het betekent ook dat de basis goed is en dat het eigenlijk een kwestie van structurele Tanzaniaanse fondsen, meer studenten, een goed georganiseerd schoolbestuur is om tot daadwerkelijke overdracht te komen. En natuurlijk zal Nederland ook daarna betrokken blijven en KVTC financieel ondersteunen maar dan wel in andere verhoudingen.

En ook natuurlijk zullen er daarna en in de komende tijd Nederlandse groepen naar de school afreizen om te helpen, te ondersteunen en mee te helpen afbouwen. Zoals Alfa College groep onder leiding van wederom Marcel Pascal. Het is meer dan geweldig wat zij hier in de afgelopen tijd hebben gedaan. Dit keer met een klein groepje maar het resultaat is er niet minder om! Voor het eerst zijn er 2 lokalen op de eerste verdieping afgemaakt en is er een groot deel van de balustrade gelast. Het ziet er werkelijk prachtig uit en motiveert enorm om meer af te maken. Samen met studenten en locale fundis hebben ze schoon gemaakt, gemetseld, geverfd, ramen en deuren ingezet. Ook het kippenhok is door hen onder handen genomen, ook dat ziet er nu weer mooi uit. Er zijn wat tranen geplengd bij het afscheid, het is en blijft bijzonder hier te komen, vrienden te maken en samen te werken. Alfa College heeft gezegd volgend jaar weer te willen komen en wij zeggen “we kunnen niet wachten!” Heel, heel hartelijk dank Marcel, Naomi, Edward, Cor en Thom.  

Op zaterdag 9 november hebben we allemaal genoten van een prachtige Graduation Day in een plezierige sfeer. Marcel en zijn groep hebben dit voor het eerst meegemaakt en waren natuurlijk special guests. Petje af voor Marcel, hij heeft zijn speech in het Kiswahili gedaan en dat werd uiteraard zeer gewaardeerd. Meer dan 30 studenten zijn weer afgestudeerd en met gepaste trots hebben zij door middel van tentoonstellingen laten zien wat ze geleerd hebben en wat ze kunnen tot aan zelfs een demonstratie van het vaccineren van kippen. Dit jaar hebben veel mensen uit de community en studenten van omliggende scholen onze Graduation Day bezocht, de belangstelling was groot, op het hoogtepunt zijn er zo’n 350 mensen geteld. De voorzitter van de School Board Richard Masika heeft gesproken en natuurlijk Daniel Mboya als acting Principal. De Guest of Honor heeft na alle speeches het laatste woord en zij heeft de community en potentiele KVTC studenten zeer inspirerend toegesproken. Beatha Lonjo (HRM officer in het bedrijf van Adolf Olomi Banana Investments Arusha) komt oorspronkelijk uit Kifuni Kibosho en wist de juiste snaar te raken. Ze heeft de Kibosho community opgeroepen KVTC te omarmen als hun school. En dat past geheel en al in de nieuwe koers die we willen gaan varen. Na alle officiele feestelijkheden is het tijd om te eten en te drinken en pas als iedereen weg is gaat er in de avond nog een klein feestje gevierd worden. Het blijft ongelooflijk hoeveel plezier mensen hebben met keiharde muziek en soda. We kijken terug op een prachtige, hoopvolle, inspirerende Graduation Day 2019. Een groot compliment gaat naar het KVTC team en Daniel Mboya in het bijzonder voor het organiseren van deze mooie dag.

Naast Alfa College groep die met hard werken en geld weer veel mogelijk heeft gemaakt, willen we ook Step One bedanken voor een geslaagde (doneer)actie ‘Students for Students’ met studenten van het Rijn IJssel College. We bedanken wederom Arcona Capital voor een grote gift, Stichting Vincentius voor sponsorgelden in 2020, de werkgroep Tanzania van KET Holland voor een geslaagde pannenkoeken actie en we noemen hier ook de koffie van Dorothy Ngarina, de dochter van Michael Ngarina. Zij verkoopt Tanzaniaanse koffie in Nederland en in het teken van het werk van haar Vader, komt een deel van elk verkocht pak heerlijke koffie ten goede aan KVTC studenten. Prachtig initiatief! Nogmaals dank aan allen! Lees meer over Dorothy’s koffie op haar website:

https://www.dorothyscoffee.nl/over-mijn-koffie/mijn-missie/

Het bijna allerlaatste woord in deze nieuwsbrief komt van Bert Boekhold, voorzitter van KET Holland, Chairman van de Trust KET Tanzania:

Graag wil ik, Bert Boekhold, voorzitter van KET HOLLAND voor de komende (2) jaren volledige steun toezeggen aan Anne en haar team. In de hoop maar ook met de wetenschap dat het keiharde werken in en rond Umbwe uiteindelijk zal leiden tot de school die Michael Ngarina altijd voor ogen heeft gestaan. Veel, heel veel support is al gegeven vanuit Nederland in de afgelopen 10 jaar. Al diegenen die daaraan bijgedragen hebben wil ik daarvoor nu en op deze plaats ontzettend hartelijk bedanken. Onze support zal trouwens niet eindigen bij de overdracht door Anne aan degenen die na haar de leiding krijgen. Maar zoals gezegd, het wordt -vanaf nu al- een andere aanpak van ondersteuning dan in de afgelopen jaren. Daarover is intussen duidelijk met de huidige voorzitter van de Board en andere betrokkenen gecommuniceerd. De al in 2010 vastgelegde toekomstvisie moet waargemaakt worden in Tanzania; KVTC dient als Tanzaniaanse school geheel zelfstandig te kunnen bestaan. Daaraan, aan het realiseren van die doelstelling gaat Anne haar steentje (en waarschijnlijk meer dan dat) bijdragen in de jaren 2020 en 2021! Waarvoor we haar niet genoeg kunnen bedanken. Nu al. 

Tot slot wil ik zelf ook iemand bedanken en dat is natuurlijk Bert. Zijn niet aflatende steun en inzet is ongeevenaard en bewonderingswaardig. Heel, heel veel dank daarvoor Bert namens mij en vele anderen! Wij zien elkaar weer in februari 2020.

Hier gaan we alles op alles zetten om de nieuwe koers in te zetten en de missie te laten slagen. Het zal niet gemakkelijk worden maar wel mogelijk. De spirit zit er goed in dat is zeker. We gaan er met z’n allen voor.

Veel groeten van ons allemaal uit een prachtig en warm Umbwe!

Anne

Wachten op de ceremonie
Richard Masika voorzitter van de School Board


Uitleg Hydroponics
Trots!

   

14 reacties

 1. Hoi Anne, was ontzettend leuk om je hier te zien in Nederland, maar nog leuker om al dit nieuws te zien uit Tanzania. Ik hoop je gauw te zien in Tanzania! We houden
  Groetjes
  Tineke

 2. Wat ’n fantastisch ‘stuk’ heb je weer geschreven. En de foto’s van Paka en jullie feest … ook grandioos. Alles ziet er gelikt uit. Succes & xxx

 3. Anne!
  Fijn dat je weer beter bent en terug op honk! Mooie nieuwsbrief en geweldig dat 1e verdieping aangepakt is.
  Ik vind de nieuwsbrief zeer hoopgevend voor de toekomst!
  Groet. Romano

 4. Dag Anne,wat fijn dat je -na een spannende periode- weer helemaal beter bent! Hele mooie update in je nieuwsbrief! Geweldige aanpak – zoals steeds trouwens. Veel succes en blijf gezond!

 5. Prachtig verhaal Anne en wat is er weer veel vooruitgang te zien; de hydroponics en vooral het hek met de twee klaslokalen op de eerste verdieping. Geweldig en ik hoop dat het je weer goed gaat in Tanzania. gr ineke

 6. Anne,
  Mooi dat je in Nederland zo goed bent hertseld. Heb je ook nog mooi even lekker hollandse pannenkoeken kunnen eten 😉. En we zijn hartstikke blij dat je weer in Umbwe bent om de draad weer op te pakken. Heel veel succes daar met elkaar om de genoemde doelen te halen. Vanuit Leek blijven we actief om (daaraan) een bijdrage te leveren. Geweldig dat de 1e verdieping is/wordt aangepakt. Eindelijk. Succes, ook daarmee.
  Groet, Piet

  1. Hi Piet, dankjewel, goed bij gegeten in Nederland 🙂 dat vonden ze hier ook. Dankjewel voor jullie blijvende support, dat betekent veel voor ons!

 7. Heey Anne, superfijn dat je weer helemaal hersteld bent en ook al weer terug op het honk in Umbwe, inmiddels je echte thuis. Wij hebben elkaar niet meer gezien en gesproken – maar ach, wat in het vat zit.. Mooi te lezen dat wat je hebt opgebouwd ook zonder jou doordraait en dus beklijft, dat moet je wel goed doen! Alle succes verder met jouw en jullie mooie betekenisvolle werk! groetjes Dian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit bericht